Background Image

Разходка в Жеравна - назад към миналото

Разходка в Жеравна - назад към миналото


Жѐравна е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел. Жеравна е световен архитектурен паметник. Населението на Жеравна достига някъде около 500 човека.

Някога на това място имало старо тракийско селище, наречено Потук. За произхода на името съществуват няколко версии: едната е, че идва от птицата, което е твърде неправдоподобно, понеже в района никога не кацат жерави; другата – от „жерна“, „жерка“, „жерков“ – думи със старославянски корен, значещ воденица. Тази версия е по-правдоподобна, тъй като в района са се намирали множество воденици. В близкото минало Жеравна се е наричала Жеруна, което след Освобождението плавно преминава в Жеравна.

Селото е изключително спокойно и типично за планинските градчета сякаш времето е спряло. Хората не бързат за никъде, всичко се случва някак плавно и лежерно. Това настроение се унася и у вас, когато се разхождате по старите друми. Къщите са дървени и въпреки че повечето от тях са реставрирани са запазили в себе си духа на миналото.

В селото е роден писателят Йордан Йовков и можете да посетите неговата родна къща, която е направена като музей.
Тук също се състои и Фестивала на фолклорната носия (обикновено в средата на месец Август).


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload