Background Image

Един снежен преход до една от най-красивите хижи в Стара планина - хижа Мазалат

Post Image

Един снежен преход до една от най-красивите хижи в Стара планина - хижа Мазалат


Идеята за това приключение се зароди още през октомври, когато с моята приятелка посетихме хижа Мазалат. Гледахме снимки от там в интернет и бяхме много впечатлени и решихме да я посетим. През есента мястото е доста красиво изпъстрено с жълти и червени листа, а отстрани се подават заснежените върхове.

image

И тогава си помислихме: Какво ли ще бъде тук през зимата? Трябва да проверим! Речено сторено. Уговорихме се с приятели и предвидихме дата в средата на декември. Нещата тогава обаче не успяха да се случат и отложихме ходенето за януари. А все още не знаехме каква промяна ще донесе това. Отредените дати бяха 9 и 10 януари - събота и неделя. Времето наближаваше и ние се вълнувахме. Денят за заминаване наближаваше все повече, а ние нетърпеливо поглеждахме към камерата от хижата. Сняг няма :( Петък вечер и последни приготовления. Прогнозата е за студено време и приготвяме дебелите дрехи. Рано сутринта се събуждаме към 5 и половина. Поглеждаме навън и какво да видим. Цяла нощ е валял сняг и в София е натрупало приятно. Еха! Обличаваме се, взимаме храната и багажа и слизаме да чистим колата. Потегляме към Мазалат. Приключението ни очаква!

image

По пътя всичко е бяло и толкова красиво. Шофьора следи пътя, а всички останали зяпаме ококорени настрани. Невероятна красота! Пристигаме пред хижа Партизанска песен, откъдето ще започнем нашия преход. Слагаме шапки, шалове и поемаме през гората. Вече са минали няколко групи и снега е поразровен и отдолу се вижда кал, но това е в самото начало. По-напред по пътеката снегът е повече и всичко е бяло и красиво. Малко поточе минава по пътеката и стъпваме внимателно, за да не се окажем с мокри обувки. Групата е голяма и спираме често да поснимаме, да се насладим на гледките или просто за глътка чай. В моменти, в които излизаме на открито вятъра ни брули и се усеща много студено. Но в гората е изключително приятно да се разхождаш и дори се разсъбличаме леко.

image

image

Без много бързане изкачваме последно хълмче и виждаме хижа Мазалат пред нас! Ах, каква красота!

image

Целият хълм е в бяла премяна и изглежда като напълно различна хижа, спрямо последното ни посещение през есента. Щастливо викаме "ура" и влизаме вътре да се стоплим до камината. Вътре е топличко, обяда е приготвен и сядаме да хапнем от вкусните гозби на хижарите. Нахранени и доволни отиваме да оставим багажа и да се преоблечем. Поглеждаме GPS тракера и ни показва, че сме изминали близо 10км. Времето ни е около 3 часа (без почивките) за последните достигнали върха. Оставяме багажите и по-бързите вече са се настанили на масата и играят белот. Ние излизаме да поиграем в снега, преди да подхванем настолните игри. Неусетно времето минава и заспиваме със светещи лица от светлината на горящата камина.

image

Събуждаме се и се насочваме към кухнята, за да закусим. Хижарите са направили страхотни пържени филийки и чай, а ние ги изяждаме с такава бързина и питаме за още. Добре хапнали се насочваме към стаите и събираме багажите. Път ни чака. През нощта е наваляла нова порция сняг и е още по-красиво, но и трудно за преминаване. Потегляме бавно и без да бързаме надолу. След около 3 часа сме при колите. По-бързите вече са там и са изчистили повечето коли. Включваме се групово и помагаме на останалите. Доволни, но и тъжни че приключи толкова бързо си обещаваме да се върнем. Но за повече дни!

image

До скоро, хижа Мазалат
очаквай ни отново на гости

Галерия със снимкиВсе още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар