Background Image

8 места, които трябва да посетите в Женева, Швейцария

Post Image

8 места, които трябва да посетите в Женева, Швейцария


Женева е вторият най-популярен град в Швейцария след Цюрих.Населението ѝ е около 200 хиляди души, а говоримия език е френски, въпреки че доста от местните говорят също така английски и немски. Женева е известна с луксозните часовници, шоколадовата и банковата индустрия. Понеже от изброените съм фен единствено на шоколада ще ви запозная с природните забележителности и откритите пространства в града. Климатът тук е мек с топло лято и студена зима, а градът е заобиколен от красиви природни пейзажи, а множество паркове и градини ще ви помогнат да прекарвате повече време навън.

А ето и 8-те забележителности в Женева, които посетих и в които се влюбих.

1. Женевското езеро

image
Женевското езеро се намира в Швейцария и Франция като по бреговете му са разположени множество градове и села. То е с ширина около 14км и дължина 73км и е с ледников произход. Това е второто най-голямо езеро в Централна Европа след езерото Балатон в Унгария. През лятото температурата на водата е около 20-25 градуса и често могат да се забележат плуващи хора, сърфисти, хора с каяци и ветроходни лодки. Езерото носи разхлада, но и прави климата в района по-мек като отдава от топлината генерирана през лятото. Край езерото са направени страхотни алеи, които са прекрасни за разходка, бягане или колоездене. Има доста пейки и удобни места за пикник, където да се насладите на прекрасната гледка.


2. Jet d'Eau

image
Фонтанът представлява огромна водна струя, която се издига на до 140 метра във въздуха. Мощните помпи изпомпват по 500 литра вода всяка секунда със скорост 200км/ч и създават прекрасна атмосфера. При хубаво време се появява дъга върху водата и е много красиво. Водната струя се забелязва от доста голямо разстояние, включително и от самолет (до 10 000 метра височина). Тя е една от забележителностите на град Женева, а също така е и най-високият фонтан в Европа.

А знаете ли, че той можете изобщо да не съществува сега, ако не се беше наложило да..

Прочетете повече за фонтана в моята статия тук: Jet d'Eau


3. Jardin Anglais (Английската градина) 

image
Това е едно прекрасно малко кътче в близост до Женевското езеро. Най-голямо впечатление в този парк прави цветният часовник, фонтанът и красивите сто годишни дървета. С прекрасна зелена трева и множество пейки това е едно от любимите места за почивка в града.


4. Виенското колело Bergdorf

image
Непосредствено до езерото и в близост до Jardin Anglais се намира едно страхотно виенско колело. Достигащо на височина от около 60 метра от него се открива страхотна гледка към езерото, към града и близката планина. На цена от 6 франка за възрастен (6CHF ~ 12 лева) ще можете да се повозите за около 5 минути. На нас лично много ни хареса и се насладихме на всяка секунда.


5. Parc de La Grange 

image
/ снимка Wikipedia /
Това е един от най-големите паркове в Женева. Със своята огромна зелена площ за любителите на природата и спокойствие това място ще успее да ви зареди и да се почувствате далече от града дори и само на крачки от него. В този парк има огромна вила Villa de La Grange, розова градина, външна сцена (Theathre de Verdure - сцената на Ella Fitzgerald), площадки за игра, басейни, тенис кортове и други. Паркът е с изключително голяма площ, добре поддържани тревни площи и страхотни дървета, включително 200-годишни кедрови дървета и 100-годишни дъбове.


6. Parc Mon Repos, Parc de La Perle du Lac, Moynier Park, Parc Barton

image
Това са няколко малки и приятни парка в близост един до друг на брега на езерото. Можете да стигнете от Parc de La Grange до тук с жълта лодка М4, която пресича езерото и да се насладите на гледките по пътя. Парковете са много приятни за разходка и се движат по брега на езерото. Хубави широки алеи и добре поддържана трева са нещата, които ще забележите и тук. Покрай брега има няколко пристана за лодки и сърф училище, така че може да го съчетаете с водни спортове.


7. Ботаническата градина в Женева

image
Тя се намира в близост до горе-изброените паркове и е един прекрасен преход от разходка към забележителност. А Женевската ботаническа градина определено е голяма забележителност. Създадена е през 1817 година и в нея към момента има над 12 000 растителни вида на площ около 28 хектара.

Ботаническата градина е едно прекрасно място за разходка за възрастни и деца. Тя включва много изложби на различни видове. При нашето посещение имаше тропическа изложба като вътре се пръскаше вода на периоди, за да се поддържа висока влажност. Езерцата с различни видове лилии и други водни растения също много ни впечатлиха.

* Входът за Ботаническата градина е безплатен и може да се насладите спокойно на разнообразните цветя и растения без да бързате и да се притеснявате.


8. Le parc animalier - Животинския кът

image
Паркът с животни е малък кът в близост до Ботаническата градина, който е свободен за посещение и много приятен за възрастни и деца. Отредена е голяма площ за животните и алеи край тях за посетителите, за да се насладят на красивите видове. Най-много ни впечатлиха сърните и фламингота, които определено не очаквахме да видим. Имаше още няколко вида животни като кози, различни видове пернати. Паркът е малък и приятен за разходка и може да го включите към програмата си спокойно.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload