Background Image

Блечли парк - значимо място за цяла Европа

Post Image

Блечли парк - значимо място за цяла Европа


"Блечли парк" - звучи като приятно място за разходка и почивка със семейството. Това място е много повече и носи в себе си ключа за края на една от най-големите войни в Европа.

Намиращо се в Милтън Кийнс (Великобритания) някогашно голямо имение с красиви градини, място за състезания с коне, закупено за строеж на жилищни блокове, това място получава своя VIP статус през 1938г. в разгара на Втората Световна Война. Закупено от адмирал сър Хю Синклер заради стратегическото си географско разположение това място е от ключова важност за Британската империя и за завършека на войната. Близо до гарата на града и намиращо се на железопътната линия между Оксфорд и Кембридж, а същевременно и свръзка между Лондон,  Ливърпул, Манчестър, Глазгоу и Единбург.

image

Но с какво е толкова полезно това място? През втората световна война от първостепенно значение е било да разбереш какви са плановете на противниците. По това време комуникацията се е осъществявала основно чрез радиосигнали и от ключово значение е било прихващането на чужди сигнали. За да предотвратят това немците използвали специална модификация на създадената през 1923г. криптираща машина "Енигма". Машината работи като заменя символ/поредица от символ с други символ/поредица от символи. Какво да се заменя се определя чрез сложна електрическа схема.

image

Да, да... предполагам някои от вас вече се досещат, че тази история е разказана във филма "Игра на Кодове" (The Imitation Game) от 2014 година, който спечели Оскар и бе номиниран в още доста категории. Точно така. И въпреки, че по-голямата част от филма е снимана на друго място тук можете да се почувствате сякаш сте част от групата за декриптиране на съобщения.

Още с влизането си можете да се почуствате все едно сте били там - прожектори показващи кратки филмчета пресъздават усещането, че сте част от войната и всичко се случва в момента. Монитори с игри-загадки за посетителите ви държат в напрежение, докато се опитвате да прихванете и разчетете радио съобщения. След кратко въведение получавате аудио книги на специални устройства и слушалки с който да се потопите в атмосферата.

Излизаме навън и се озоваваме на прекрасна алея с гледка към красиво езеро, приказно имение и още няколко придружаващи ги сгради. През войната тук са работели по различни данни между 7000 и 10000 души с цел да прихванат и разкодират радио съобщенията на врага - от градинари, готвачи, чистачи до световно известни математици и статистици. Голяма част от тях са идвали край езерото и градините за кратка почивка и отдих. А през зимата, когато езерото замръзвало се случвало да бъдат видени хора каращи кънки.

image

Продължаваме към имението, което и днес все още изглежда приказно както отвътре така и отвън. Има огромна зала, където можете да обядвате както и няколко кабинета на високопоставени членове на организацията. Картички със съобщения от ветерани ни връщат назад, за да почувстваме духа на мястото. След него се насочваме към една от прилежащите постройки и разбираме, че това е било място за социални събития. Тъй като войната продължава повече от 5 години, а основното занятие на хората е било прихващането и дешифрирането на съобщения се е оказвало специално внимание на това хората да се социализират и да не се случва да "прегорят". Имало е клубове по танци, пеене, поезия, плетене, актьорски клуб и каквото още може да ви хрумне.


Преминаване през още няколко къщи използвани за различни дейности - няколко с бюра и радиостанции за подслушване на комуникации, друга с множество бюра и дъски за разкодиране на съобщения, хангар с мотоциклети за пренасяне на съобщенията от и до пощенската станция, както и къщата в която се съхранява "the Bombe" - огромната машина, която помага за дешифрирането на кода на Енигма.

Съобщенията написани през "Енигма" е можело да бъдат дешифрирани. Всяка машина е имала 5 символа за настройване. Ако въведеш точните 5 символа и въведеш изпратения текст ще получиш оригиналния. Проблемът е, че комбинацията се сменя всеки ден, а комбинациите са десетки хиляди. Това означава, че дори да бъде разкодирано съобщение то ще спомогне да се разберат само съобщенията за този ден. В тази част от историята се появява Алън Тюринг - математик и компютърен учен, занимаващ се с криптография и логика. Именно негова е идеята да бъде разработена машината, която да разчита тези съобщения и да търси кода за съответния ден. Това е предпоставката за създаването на съвременните компютри. Именно тази негова успешна разработка подпомага значително съюзническите войски и спомага за спасяването на живота на хиляди души.

image

На връщане към основната сграда преминахме през музей описващ подробно събитията и основните хора участващи в тях, където беше изложена и горната снимка на статуята на Алън Тюринг. След него преминахме през залата за радиосъобщенията. Още на входа ни посрещна много приятен човек на възраст около 60 години. Той ни разказа как се организира цялата радиолюбителска общност да помага във войната и какво са правили. Историята за неговия приятел - Боб, радиолюбител, който е бил едва на 16, когато са го вербували, беше невероятна и всички слушахме в захлас. В малкия музей на радиолюбителите имаше и една станция с двама души, които прихващаха различни сигнали на огромен брой монитори и устройства. Единият от мъжете стана за малко от мястото си и ни разказа за това какво представлява тяхното занимание.

Като цяло времето прекарано в Блечли парк ми бе много приятно. Има наистина страшно много информация, която на моменти идваше малко суха, но също имаше и много игри, показващи различни части от ежедневието на хората работещи там по онова време по забавен и увлекателен начин. Устройствата със слушалки, множеството презентации и кратки филмчета, писмата от ветераните и историите на хората, занимаващи се с тези неща направиха достъпа до историята много по-приятен и незабравим.

Ако ви е харесала моята частичка история свързана с моето посещение в Блечли парк можете да я споделите с приятели, а вашето мнения за нея можете да оставите като коментар отдолу.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload