Background Image

Разходка с лодка и пикник на река Дунав с Амур Никопол

Post Image

Разходка с лодка и пикник на река Дунав с Амур Никопол


Вятърът ни отведе в Никопол, но красивата природа, интересните места и добрите хора ни убедиха да искаме да бъдем отново там. Не бях стъпвал досега в Никопол, но това място успя да ме зареди с енергия и усетих приключенската атмосфера, която търся в тези места. Разходката с лодка бе абсолютно невероятна, а островите по реката са нещо, което си заслужава да видите. "Никополските Малдиви" както ги нарече Вени са тук и ви очакват.
image

Как се стига до там?

Никопол се намира на брега на река Дунав на северната ни граница. Най-близо до него от големите градове е Плевен (на около 50км), Велико Търново (на около 120км) и Русе (на около 130км).

До Никопол не може да стигнете с влак, така че вариантите са ви с кола или автобус.
image

Колко време е необходимо?

​Разходката с лодка продължава около 2 часа - 2 часа и половина. Можете да я съчетаете с риболов и/или пикник и тя ще продължи около 4-5 часа. Определено бих ви препоръчал пикника край реката. (прочетете долу за моето преживяване)
image

Какво ще видя по време на разходката?

Разходката започва от плажа на Никопол и можете да видите красивата плажна ивица на потегляне. С лодката ще минете близо до румънския бряг и ще разгледате малките острови по поречието на Дунав. Има около 5-6 различни и красиви острови с шантави имена - "Палец", "Лакът", "Средняк", "Градина" и други. Интересно тук е, че реката постоянно се променя, а заедно с нея и нейните острови. Капитанът ни разказва, че островите понякога изчезват и се появяват нови на друго място. Това прави много интересно и уникално нашето пътуване по реката.
image
Друго, което ще ви впечатли е остров "Градина", който е наречен така поради факта, че преди време е бил използван за отглеждане на дини и зеленчуци.


Мога ли да стъпя на остров по реката поне за малко?

Възможно е да се направи кратка разходка на някой от островите. В случай, че нивото на реката е по-ниско водата се отдръпва и се появяват страхотни пясъчни плажове край част от островите. Може да слезете и да се разходите за кратко, за да изпитите удоволствието да бъдете "островитяни".
image

Дали е подходящо за хора с морска болест?

Честно казано имах притеснения за това приключение, понеже имам доста силна морска болест. Оказа се всъщност, че с тези моторни лодки не ми стана лошо по никакъв начин и успях да се насладя на цялото пътуване по реката.
image

Имам ли нужда от специална екипировка?

Не! Имате нужда от желание и добро настроение. За всичко останало ще се погрижат вашите водачи от Сдружение "Амур - Никопол".


Мястото има ли любопитна история?

По време на разходката ще ви разкажат доста интересни неща за Никопол, за островите и за заобикалящата ви среда. Ако имате късмет пък може да успеете да видите редкия морски орел с размах на крилата около 3 метра. На връщане към Никопол пък ще минете покрай брега на реката и впечатляващата скална църква "Св. Стефан". Много интересно място с неповторима панорамна гледка към реката и румънския бряг.
image

Има ли удобно място за пикник?

Да! Покрай реката има много удобни места за пикник, където можете да дойдете самостоятелно или да ги включите към програмата си за пътуването с лодка. Мястото, където ние се отбихме за пикник беше изключително спокойно, с гледка към реката и островите, а от брега се чуваха песните на птичките.
image

Кога е най-подходящо да го посетя?

Препоръчвам ви да го посетите през умерено топлите месеци. Началото или края на лятото ще са прекрасни. В най-големите горещини може да изгорите на лодката и да ви се развали малко удоволствие. Може да го съчетаете и с плаж по бреговете на Никопол.
image

Кой организира разходката с лодка и как мога да се свържа с тях?

Организатора на това приключение е Сдружение "Амур-Никопол". Можете да научите повече за тях на техния сайт тук. За резервации можете да се свържете като попълните формата на сайта или се обадите по телефона написан там. Можете да следите тяхната фейсбук страница за различни събития и снимки ето тук.
image

Какво интересно има наблизо?

  • Скална църква "Св. Стефан" на брега на Никопол - много интересна скална църква с малък олтар и няколко икони. По стените има надписи от различни епохи, които все още не са разчетени, а панорамната гледка ще ви спре дъха.
  • Паметник на победата (гр. Никопол) - намира се на хълм над града и от него се открива страхотна гледка към реката, града, близките хълмове и румънския бряг. Залезът там е невероятен!
  • Исторически музей (гр. Никопол) - съдържа интересни истории за града и неговото минало, включително живота на евреи в него, създаването на никополската епархия и други.
  • Църква "Св. Св. Петър и Павел" (гр. Никопол) - много красива средновековна църква, наричана от местните "Манастирчето". Според намерените данни тя е датирана от  XIV век, но за съжаление не са правени археологически разкопки, за да се научи повече за нея. В момента тя не е отворена за посещения, но може да я разгледате отвън.
image
  • Чешма "Елия" (Сютлийката) - чешма с изворна вода в града, която е изградена от античен римски саркофаг с латински надпис. Създадена е в името на починалата съпруга Елия на римския чиновник Фронтон.


Кой беше нашият водач по това приключения?

Специални благодарности към Traventuria, които организираха това приключения и към Сдружение Амур - Никопол, които бяха нашите водачи в него. Този уикенд (който включва и следващите няколко статии) бе организиран от Traventuria съвместно с част от блогърите в АСТОМ.


За моето приключение

Всичко започна с една покана за приключения край Дунава. Нямаше как да кажа не! И ето, че заветния уикенд дойде и паркираме с буса край речния бряг на Никопол. Много интересно градче, което посещавам за първи път, и изследвам с огромен интерес. 
image
Крайречната алея ми се струва много поддържана и приятна за разходка, а не след дълго забелязвам и рекламни пана за "Разходка с лодка по Дунав" и "Предизвикателството Dunav Ultra". И двете са ми много на сърце и отдавна искам да ги осъществя. 

Ето че днес сме тук и ни посрещат от Сдружение Амур, които днес ще са нашите водачи в едно приключения по река Дунав и островите между България и Румъния. Организацията леко закъснява, а аз съм щастлив защото мога да се разходя по брега и да разгледам природата наоколо. Габриела (от сдружението) ни развежда из облагороденото кътче от пясъка и новите придобивки - красиво изрисувани стени и арка на плажа.
image
image
Стана време и потегляме с лодките, за да разгледаме островите по Дунав. Качваме се в лодките и потегляме по реката. Времето е прекрасно и не ни остава друго, освен да се наслаждаваме на преживяването. Нашите водачи ни разказват интересни неща за Никопол, за рибарството, за островите и за всичко, което се сещаме да попитаме.
image
Преминаваме покрай няколко острова и тотално губим представа за това, къде се намираме.
Спираме за кратко до един от островите, където има прекрасен пясъчен бряг. Разбираме, че през лятото водата се отдръпва и тук става като морските плажове и много хора идват да се къпят и на пикник. Днес нямаме този късмет, заради високото ниво на водата и продължаваме с пътуването ни.
image
Габи ни разказва за морски орел, който се е заселил на един от островите и е много рядък. След кратко обикаляне наоколо успяваме да го видим как се извисява над нас. Крилата му са огромни и изглежда много впечатляващо. (Не успявам да го снимам, но пък си танцувам от кеф)
image
Идва време за почивка и спираме лодките на брега на реката. Там ни очаква страхотна изненада - рибена чорба се готви в гърне над огъня, а бяла мряна се пече над жарта. Нашите домакини са ни приготвили прекрасен обяд с печената на жар бяла мряна, печен и пържен амур, палачинки от хайвер и страхотна питка.  Време е да седнем на маса в близост до реката, за да се насладим на прекрасната храна и добрата компания.
image
За момента ставаме, докато все още се приготвя масата, за да се разходим из близката гора и да се насладим на зеленината наоколо. Природата се вълнува - птичките пеят, вятъра клани дърветата и се чува интересен звук, а приказките край масата се засилват и е време да се връщаме за вкусния обяд.
image
Признавам си откровено, че много рядко ям риба и не съм голям фен, но тази рибена чорба и печена риба бяха изключително вкусни и нямаше как да не си изям цялата порция. Леко притеснен за пътуването на обратно с пълен стомах станах да се разходя до реката и да пусна дрона да огледам от високо района. Приказно! Направих няколко кръгчета и нащраках красиви снимки.
image
Време е да се прибираме обратно към Никопол, но по пътя ще се отбием до още едно място, което отново е изненада за нас. И това е скалната църква "Св. Стефан", която видяхме на идване с лодките. Тя се намира на 50-ина метра от брега и се качва по стръмна пътечка. Открива се много красива гледка към реката, а надписите по скалите са доста интересни и събуждат дискусия у нас.
image
А сега вече наистина трябва да се връщаме към Никопол, защото от Амур - Никопол са ни приготвили още няколко изненади.

Какви са те? Ще разберете съвсем скоро в следващите статии.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


1 коментара
  • Avatar
    Антония Делибалтова, Май 18 отговори

    Скалната църква Свети Стефан -какви са тези загадъчни надписи ?Станами много любопитно .Шанса ми да разбера повече е да отида и да ги видя лично .Доста загадъчно .


Напиши ми коментар
reload