Background Image

Фотински водопади - екстремно, но и много красиво място за посещение

Post Image

Фотински водопади - екстремно, но и много красиво място за посещение


Фотинските водопади са едни от най-красивите водопади, които съм посещавал, но също така и едни от най-предизвикателните. Намират се в Западни Родопи в близост до село Фотиново. Те са 3 на брой и са с височина около 6-7 метра, а най-високия около 16 метра. Преходът до тях е дълъг 3-4км и ще ви отнеме около час, но красивата природа и шума на реката определено ще го направят да се усети като миг.
image


Как се стига до началото на пътеката?

Началната точка за посещение на водопадите е село Фотиново. Там оставяме колите, а за водопада ще трябва да повървим около час по (първоначално) приятна горска пътека покрай реката.
image
Ние пътувахме с кола от София по автомагистрала Тракия. Отбихме се към Пазарджик, а от там към Пещера и Батак преди да стигнем до Фотиново.

Също така можете да пътувате с влак до гара Пещера (София - Пещера е около 3 часа и половина) и от там с автобус до село Фотиново.
*** След контакт с автогара Пещера се оказа, че такъв автобус не се предлага вече.


Как сте стига до водопадите?

Пътеката започна край малка ферма в долната част на селото - отбелязана е в Google като "Пътека към Фотински водопади - начална част" - виж тук. От нея се слиза малко надолу и преди реката хващате наляво по нещо като коларски път. Пътеката в началото е изключително приятна и лека. Подходяща е за възрастни и деца. Тя ви води и няма да имате много колебания за маршрута - през повечето време се движите около реката и можете да се наслаждавате на ромоленето на водата.
image
Не след дълго се стига до това красиво мостче (отгоре), но нашият път не минава по него, а си продължава по пътеката вляво.
image
Пътеката върви и се вие покрай реката като има и леко изкачване. В един момент ще достигнете до беседка с аптечка и информационна табела до нея. Тук приятната разходка приключва и започва екстремната част. Това ни го означава и табелка с надпис "До тук беше лесно".
image
Малко по-надолу пътеката се разклонява на две. Наляво за първия фотински водопад, а надясно за водопади №2 и №3.

Ние поемаме към №1, защото.. нали затова е подредбата. Тази пътека се оказа доста стръмна и хлъзгава, а в последната си част бе почти невъзможно да слезеш без да се озовеш по дупе в определен момент. Там е поставено въже, която помага да слезете до самия воден басейн под водопада. Преди въжето пък има панорамна площадка, която е по тясна пътечка, но пък гледката е много добра.
** Преценете си добре силите и уменията, защото пътеката е опасна.
image
image
Пътеката към Фотински водопади №2 и №3 е малко по-приятна. Тя се вие по серпентина и слиза доста под нивото на беседката. След това се преминава по малко дървено мостче и може да достигнете до водопадите. За да стигнете пред тях е необходимо да вървите по камъни, които може да са доста хлъзгави в зависимост от сезона.
image
Но пък гледката определено си заслужава. Дори и камерата да ви размаже снимките от пръските на водата.
image
Вдясно от дървеното мостче водещо до водопади №2 и №3 има пътека с надпис "Изглед водопади". Тя се изкачва малко по-нависоко и ви отваря невероятна гледка към водопадите от малко по-далече.
image
Имате достатъчно време да се насладите на тази красота... и да се подготвите за баира на връщане до беседката.


Стръмна ли е пътеката? Има ли страшни участъци?

През повечето време пътеката е лека и приятна, но честно казано на някои места не е обезопасена достатъчно добре. По мостовете липсват парапети, а последната част от маршрута е много стръмна. При спускането към първия водопад бе поставено въже, което определено помогна.
image
Ако посещавате водопадите се постарайте да бъдете с обувки с хубав грайфер и щеки, ако сте свикнали да се движите с тях. При дъжд пътеката става трудна за изкачване, заради хлъзгавата си повърхност.


Колко са високи водопадите?

Първият водопад е висок около 6 метра, втория около 16, а третия около 7. (В зависимост от гледната точка втория и третия може да са разменени)
image


Кога е подходящо да го посетя?

Пролетта е най-подходящия сезон за водопадите, но мисля че до ранно лято ще може да се насладите на пълната красота на тези водопади. Ние ги посещавахме през последните дни на месец май и количеството вода бе впечатляващо.


Колко време е необходимо?

В зависимост от темпото си подгответе около 4-6 часа за прехода, почивки, снимки и всичко както си му е реда. С умерено добра физическа подготовка мисля, че може да се справите за около час в посока (малко повече на връщане, тъй като се изкачва) и може би още час за да се порадвате на водопада и да се снимате.
image


Има ли чешми по пътя?

Да, по пътеката има доста чешми, от които можете да си напълните вода. Все пак бих ви препоръчал да си носите достатъчно вода, особено в топли дни.


Има ли удобно място за пикник?

По пътеката към водопадите и непосредствено преди стръмната част има беседки, така че може да спрете за почивка и хапване. Ние например се скрихме в беседката, където се разклоняват пътеките за 1 и 2,3 водопад понеже ни заваля страхотен порой. Оказа се доста ефективна за защита от дъжда.
image


На коя река се намират водопадите?

Предполагам сте се загледали в името и.. да, този път предположението е вярно - реката се нарича Фотинска. Интересното за нея е, че не можах да открия никаква информация в интернет за произхода и дължината на реката.


Мога ли да взема кучето си?

Определено бихте могли, но си направете преценката спрямо породата и възрастта на вашето куче. Те са 4х4 и ще се движат по-лесно на трудните места, но ако са възрастни или тромави може да се затруднят с изкачването.
image
Нашето куче е пинчер на около 3 годинки и с голяма радост тичаше по стръмната пътека нагоре и надолу, за да не изтърве наблюдения върху някой от групата.

На връщане пък беше носена под дъждобрана, тъй като не е голяма фенка на дъжда. Лукс, нали?


Какво интересно има наблизо?

Наблизо ви препоръчвам да се отбиете до Равногор и да разгледате “Бекови скали”, “Червената скала” и вр. Света Неделя. Невероятно красиви са и са относително близо едно до друго.

Ако имате време може да се отбиете и до пещера Снежанка в близост до гр. Пещера.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


3 коментара
  • Avatar
    Десислава Цветанова , Март 28 отговори

    Много хубав маршрут. Само не съм сигурна, че има автобуси до Фотиново. Поне когато ходих преди 3 години нямаше. Но пък от Равногор има също приятна пътека, която е 15 км в посока до водопадите ????

    • Avatar
      Mitko on Trip, Април 08 отговори

      Писах на автогарата в Пещера и се оказа, че такава линия вече не се обслужва за съжаление. Дано да я пуснат отново някой ден, защото това място заслужава да се види от повече хора.

  • Avatar
    Из България, Март 28 отговори

    Изключително красиво местенце!


Напиши ми коментар
reload