Background Image

Попиналъшки водопад - красота и разхлада в полите на Пирин планина

Post Image

Попиналъшки водопад - красота и разхлада в полите на Пирин планина


Попиналъшкият водопад е много красив и привлекателен, особенно през летните месеци. Намира се на около 20км от Сандански (около 180км от София) в полите на Пирин планина и привлича множество туристи, търсещи разхлада в горещите летни месеци или търсещи красиви гледки в ниската част на планината. Намира се в местността Попина Лъка и е много лесно достъпен с кола и едва няколко минутки ходене до него.
image

Как се стига до водопада?

Водопадът се намира на 20км от град Сандански в полите на Пирин планина. Намира се на 1230 метра надморска височина в местността Попина Лъка, откъдето идва и неговото име.

До там можете да достигнете с автомобил или с автобус от автогарата в Сандански. В момента автобуси по маршрута се движат в събота и неделя в посока Сандански - Попина Лъка от 8:30 и 16:30ч., а обратно в 9:30 и 17:30ч. (За актуална информация проверете разписанието на автогарата в Сандански)
image


Колко е висок водопадът?

Според различни данни височината варира между 12 и 15 метра. За мен това няма толкова голямо значение колкото красотата му, която е неоспорима.
image


Кога е подходящо да го посетя?

Водопадът е пълноводен през цялата година. Разбира се през пролетта ще има повече вода, но може да го видите през цялата година. Във вирчето през него в топлите месеци могат да се видят и къпещи се хора.
През зимата пък част от водата покрай водопада замръзва и това го прави още по-привлекателен, но и времето е доста "хапливо" в този период.


Колко време е необходимо?

След като паркирате колата край пътя ви трябват не повече от 5 минути, за да стигнете до водопада. Можете да видите водопада от високо, а също така и да слезете до долната част, където пада водата. Бих ви препоръчал да си отделите между 15-30минути. В долната част има пейка, където можете да поседнете и да се насладите на водопада.
image

Ако искате да удължите разходката може да слезете по пътека надолу по течението на реката до втори водопад, който също е изключително красив. От там можете да се върнете обратно или да излезете наляво по пътека до главния път.
image
image


Стръмна ли е пътеката? Има ли страшни участъци?

Пътеката е горска и не е много поддържана. Ако е кално може да стане малко хлъзгава, но слизането не би трябвало да е проблем за хора с двигателна култура. Не бих я препоръчал за хора със силен страх от високо и възрастни. За децата определено няма да е проблем.


На коя река се намира водопада?

Според табелата, която е поставена в началото на пътеката водопада е на река Санданска Бистрица. Уикипедия от своя страна има друго мнение и заявява, че реката е Башлийца (която малко по-надолу се слива с р. Сърчалийца и образуват Санданска Бистрица).
image


Мога ли да взема кучето си?

Определено да. Кучето ви определено ще се забавлява сред природата и ще тича нагоре надолу по пътеката. Нашата Джери не спря да посреща новодошлите край водопада нагоре по пътеката.
image


Има ли удобно място за пикник?

На поляната има удобни места да си сложите одеялото за пикник и да похапнете набързо.


Какво интересно има наблизо?

  • Наблизо е парк Св. Врач в град Сандански, в който ви препоръчвам да се разходите. Определено пробвайте домашния сладолед, който продават там, а защо не и да се повозите на водно колело в "Езерото".
  • По пътя за Сандански има нов Зоокът, където можете да видите кенгурута, кози и други интересни животни. Отбийте се - безплатно е и е много интересно. Вижте къде се намира тук.
  • гр. Мелник е най-малкият град в България и се намира на едва 20км от Сандански. Известен е с пясъчните си пирамиди, хубавото вино и интересната история. Определено го посетете.
  • Роженски манастир - на едва 28км. от Сандански този манастир би трябвало да е в плановете ви за почивка в този район. Много красив и интересен с големи лози в двора и много добре запазен. Препоръчвам ви го с двете си ръце. Прочети повече тук.
image


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload