Background Image

Природонаучния музей в с. Черни Осъм - мястото, където природата ни учи

Post Image

Природонаучния музей в с. Черни Осъм - мястото, където природата ни учи


Заповядайте в чудесния свят на Природонаучния музей в село Черни Осъм! Този музей е уникален поглед към богатството на живота, с което природата в този регион разполага. Открийте експозиции, които разказват живописни истории за животински и растителни видовесъбрани с любов и страст чрез дългогодишния труд на ентусиазирани учени и събирачи.

От първите лъчи на слънцето, които се отразяват в пъстрите крила на пеперудите, до шумните гори, пълни с песни на различни птици, музеят предлага уникален поглед върху природата. Отворете вратата на Природонаучния музей и се разходете в неговите зали, изпълнени с разнообразие от пеперуди, насекоми, риби, птици и бозайници, които обитават този зашеметяващ регион. От най-деликатните крила до най-могъщите рога, от скалите до водите, музеят разказва приказка за живота във всичките му нюанси.

С красивите си изложби, интересните разкази и емоционални моменти, Природонаучният музей в село Черни Осъм ви кани да се потопите в магията на природата. Да се впуснете в пътешествие из удивителния свят на животните и растенията, които правят Средна Стара планина толкова специална.

 

Как се стига до музеят?

image
/ Снимка: Природонаучен музей -Черни Oсъм/Museum of Natural Sciences - Cherni Osam /
Музеят се намира в село Черни осъм. То е на около 10км от град Троян и е много подходящо да се комбинира с интересни места в града. Пред музея има паркинг за десетина коли, така че е удобно за посещение с кола.

В случай, че пътувате с градски транспорт можете да използвате автобуси от Троян за село Черни осъм, които пътуват по няколко пъти на ден. До Троян пък има възможност да се стигне с автобус или с влак.

Черни Осъм се намира на около 10км от Троян, на 160км от София, 80км от Плевен, на 100км от Велико Търново, на 65км от Габрово и около 135км от Пловдив. Най-лесно достъпен е от Северна България.


Колко време е необходимо?

image
Музеят е доста интересен и ви препоръчвам да му отделите поне час или ако имате време два часа. В него има много интересни животински и растителни видове, които можете да видите. 


Какво ще мога да видя в музея?

image

Посещението на Природонаучния музей в село Черни Осъм ще ви предостави уникално изживяване и възможност да се запознаете с разнообразието на природата в този част от Стара планина. Ето какво можете да видите:

  1. Експозиция на растителните и животински видове: В зала 1 на музея ще се насладите на богатството на природата чрез представянето на многообразни растителни и животински видове, характерни за региона. Ще имате възможност да видите риби, земноводни и влечуги, които обитават околността, както и над 120 вида птици, включително едни от най-впечатляващите птици на планината.

  2. Ентомологична колекция: В зала 2 ще откриете невероятна ентомологична колекция с над 9 000 пеперуди и други насекоми, които са дарени към музея от от семейство Щиркови. Това е една от най-интересните и ценни части на музея, която ви предоставя възможност да се потопите в света на цветовете и формите на пеперудите.

  3. Бозайници и техните хабитати: Вторият етаж на музея представя различни видове бозайници и техните местообитания чрез фотографии и изложбени експонати. Тук може да видите сърни, благородни елени, мечки, вълци, чакали, диви котки и други впечатляващи същества, които обитават региона.

  4. Интерактивни и аудиовизуални елементи: В залите на музея ще намерите и интерактивни и аудиовизуални елементи, които ще ви помогнат да се потопите още по-дълбоко в света на природата и животните.


Какво е работното време на музея?

image
Музеят е отворен за посетители всеки ден от 8 до 17ч.


Колко струва посещението?

image
Входната таска за възрастни е 3лв, а децата до 7 години могат да го посетят безплатно. За ученици, студенти и пенсионери входната такса е 2лв., а за инвалиди и техните придружители е безплатно. Семейният билет пък е 8лв.

Също така можете да се възползвате от безплатен вход през последната сряда на всеки месец.


Има ли нещо интересно, което трябва да погледна в музея?

image

Нещото, което ме грабна още от влизането в музея бе горския телефон. Той представлява телефон като тези от 90-те години с шайби и стара слушалки, но вместо жената от точно време (на която звъняхме доста често), ти се обаждат птиците от гората. Вдигаш слушалката и набираш номера на животното, с което искаш да си говориш. След това стоиш и слушаш в захлас. Можеш да си избереш от над 40 вида животни - зелена крастава жаба, голям ястреб, осояд, керкенез или гълъб хралупар. И те винаги ти вдигат телефона и си говорят с теб.
image

Другото нещо, което ме впечатли много бяха диорамите, които са изобразени зад животните. Диорамите са панорамни изображения, които спомагат да изглежда макета по-реалистичен като се покаже в неговата среда. Можете да видите как кафявата мечка е стъпила върху дънер, а зад нея е гората или лисиците, които гонят фазана върху дървото. Много красиво и в същото време увлекателно.
 

Природонаучният музей част ли е от 100-те национални туристически обекта?

image

Да! Музеят е част от 100те национални туристически обекта на БТС. Намира се под № 31а.
 

Мога ли да си купя нещо за спомен от музея?

image

Музеят има малък кът със сувенири и различни предмети. Аз много си харесах едни свирки, наподобяващи патета, които имат отличителен и уникален звук. Купихме си две бройки от една и съща свирка, а звука е различен и много им се радваме.


Музеят организира ли различни инициативи?

image
/ Снимка: Природонаучен музей -Черни Oсъм/Museum of Natural Sciences - Cherni Osam /
Да! Хората от музеят много обичат иновациите и интересните начини да представят науката на децата и възрастните. Малко преди нашето посещение хората от музея бяха организирали "Велокино". Това е кино, което се захранва благодарение на енергията от въртенето на педалите на велосипеди. Посетителите се редуваха да "карат колелата", с който да захранят прожектора за филмите.
image
/ Снимка: Природонаучен музей -Черни Oсъм/Museum of Natural Sciences - Cherni Osam /
По-късно пък се организира изложба с фотографии на Иван Христов от българските планини в музея. А преди няколко дни се отпразнува и "Денят на рейнджъра" с различни игри, забавления и уроци за малки и възрастни.

За да научавате за актуалните инициативи на Природонаучния музей можете да ги последвате във фейсбук на тяхната страница - тук.


Кога е най-подходящо да го посетя?

image
По всяко време! Стига да имате желание или да сте наблизо ви препоръчвам задължително да посетите природонаучния музей. Много е интересен и съм убеден, че ще се хареса както на възрастните така и на децата. 


Има ли удобно място за пикник или нещо за хапване наблизо?

Пред музеят има много приятно горско кътче с пейки, от което се чува ромоленето на реката. На него можете да поседнете, за да се насладите на природата и да похапнете приготвена вкъщи храна.

В случай, че не сте се подготвили може да хапнете в близкия ресторант "Колибито" на около 700 метра от музея. Нямам отзив за него, но прочетох хубави неща. Ние хапнахме в "Страноприемницата" в село Орешак, която се намира на около 4км от музея и всичко беше прекрасно. 

 

Какво интересно има наблизо?

image
  • Национално училище за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм - намира се буквално в един общ двор с Природонаучния музей. Това е единственото в България училище за планински водачи и от него децата завършват със специалност "Планински водач" и се обучават на ориентиране, катерене, ски/сноуборд и други интересни специалности. 
  • Троянски манастир "Успение богородично" - намира се на едва няколко 2.5 километра от музея. Това е третият най-голям манастир в България. Основан е през XV-XVI век и е известен с впечатляващата си сграда и невероятно красиво изписаната си църква.
  • Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - намира се в град Троян на около 12км от село Черни Осъм. В него ще можете да видите занаятите, които са се развивали в град Троян и региона още от времената на Възрождението. Ще можете да видите макет на красивата улица на занаятите, която за съжаление е опожарена, да видите майсторски творби от керамика, дърво и др.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Троянрегионално сдружение Тур клуб РеМарк и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload