Background Image

Национално училище за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм

Post Image

Национално училище за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм


Училището за планински водачи в Черни Осъм е престижно образователно заведение, съчетаващо богат опитсъвременно обучение и страст към природата. Намиращо се в сърцето на удивителната Стара планина, това училище предлага изключителна възможност на учениците да развият своите умения в областта на планинските спортове, пътешествията и екологията.

Със своята дългогодишна история, училището е известно със специализирани курсове, ерудирани учители и висок стандарт на обучение. Учениците не само усвояват техническите аспекти на планинските спортове, но и развиват лидерски умения, екипна работа и способността да се справят с предизвикателствата на дивата природа.

Уникалната локация на училището, сред красотата на Балкана, създава вдъхновяваща обстановка за учене и развитие. Всеки, който споделя страстта към планините и желанието да се научи да ги изживява пълноценно, ще намери в Училището за планински водачи в Черни Осъм идеалното място да се развива като планинар и природолюбител.

 

Как се стига до училището?

image
Училището за планински водачи "Васил Левски" се намира в село Черни осъм. То е на около 10км от град Троян и е много подходящо да се комбинира с интересни места в града. Пред училището има паркинг за няколко коли, така че е удобно за посещение с кола.

В случай, че пътувате с градски транспорт можете да използвате автобуси от Троян за село Черни осъм, които пътуват по няколко пъти на ден. До Троян пък има възможност да се стигне с автобус или с влак.

Черни Осъм се намира на около 10км от Троян, на 160км от София, 80км от Плевен, на 100км от Велико Търново, на 65км от Габрово и около 135км от Пловдив. Най-лесно достъпен е от Северна България.


Какво представлява това училище?

image
Училището е общообразователно, което означава че приема и обучава ученици от 1 до 12 клас. Приемът от 1-7 клас е за ученици от Троянска област, а за учениците от 8-12 клас е с прием от цялата страна. Завършилите гимназиалната степен получават диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация III степен със специалност "Планински водач".


Колко деца се обучават в училището?

image

В училището се обучават около 200 деца, като част от тях са от Бургас, Смолян, Шумен и други градове в България. Училището предлага пансион за учениците, които не са от тази община.


Какви предмети се изучават в училището?

image
Наравно със стандартните предмети се изучават и специализирани предмети като "туристически и алпийски обекти", "алпинизъм и спортно катерене", "топография и ориентиране", "долекарска помощ", "спелеология и пещерно дело". Освен тях се набляга силно на летните и зимни практики, а по желание може да се изучават предмети като "конен и ловен туризъм", "рафтинг" и други.
Най-важното, което се преподава тук, е любовта към природата и движението.


Има ли нещо интересно, което трябва да погледна в училището?

image

Много ми харесаха стълбите към втория етаж, които бяха надписани с имената на най-високите върхове на българските планини.
image
Другото нещо, към което съм леко пристрастен, бяха стените за катерене - две отвън и една във физкултурния салон. Признавам си, че от доста време не съм се занимавал с катерене, но ми достави голямо удоволствие да покатеря при тях и да се предизвикам по най-трудната стена.
image



Училището организира ли различни инициативи и кога е най-подходящо да го посетя?

image
/ Снимка: Природонаучен музей -Черни Oсъм /
Училището често организира различни инициативи, които позволяват да се докоснете до тяхната професия и учебни занятия. За първи юни често се организират различни състезания и игри за малчуганите. Последното събитие бе "Ден на рейнджъра", което организираха заедно с Природонаучния музей и дадоха възможност на посетителите да опитат въжен тролей, катерене по стена и други интересни игри и забавления. Можете да ги последвате във фейсбук групата им, за да научавате новините най-бързо - цък.

 

Какво интересно има наблизо?

  • Природонаучен музей Черни Осъм - заедно с училището делят един общ двор и няма как да пропуснете да го посетите. Музеят е много интересен и е успял да събере много интересни животински видове. Залите са много добре изградени и ще ви помогнат да усетите атмосферата на тази част от Стара планина.
  • Троянски манастир "Успение богородично" - намира се на едва няколко 2.5 километра от музея. Това е третият най-голям манастир в България. Основан е през XV-XVI век и е известен с впечатляващата си сграда и невероятно красиво изписаната си църква.
  • Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - намира се в град Троян на около 12км от село Черни Осъм. В него ще можете да видите занаятите, които са се развивали в град Троян и региона още от времената на Възрождението. Ще можете да видите макет на красивата улица на занаятите, която за съжаление е опожарена, да видите майсторски творби от керамика, дърво и др.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Троянрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, директора на училището за планински водачи "Васил Левски" г-жа Велешка и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload