Background Image

По пътеката на здравето от Кладница - х. Селимица - з. Сопо - Кладница

Post Image

По пътеката на здравето от Кладница - х. Селимица - з. Сопо - Кладница


Здравейте, приключенци

Тази седмица ще ви отведа на една разходка в полите на Витоша. Пътят ни започна от село Кладница, намиращо се на трийсетина километра от София. Оставихме колата и се насочихме към "Пътеката на здравето" водеща от Кладница до хижа Селимица. (Можете да я намерите в гугъл мапс - Пътека на здравето )

image

Много приятна горска пътечка виеща се покрай малко поточе и от време на време трябваше да прескачаме водата. Съвсем скоро достигнахме до хижа Селимица. Приятна и сгушена, но точно до пътя тя предлагаше храна и напитки за посетителите, които бяха доста в този слънчев зимен ден.

image

Решихме, че няма да се отбиваме и продължихме по пътеката за Черни връх. Тя беше доста спокойна и успяхме да се насладим на песните на птичките и шума на гората.

Достигнахме до голяма зелена постройка от дясната страна и пътят ни се разклони. Точно след нея хванахме наляво по зелената маркировка, за да стигнем до заслон Сопо. Не успяхме да го намерим на снимка в интернет и го очаквахме с нетърпение. Оказа се обикновен добре направен заслон с дървени маси. Някак шикозното име ми беше създало интересни очаквания. Седнахме за кратко да починем и да похапнем.

image
image
image

На връщане тръгнахме напред по поляната и се отбихме вдясно по жълтата маркировка, която да ни отведе обратно до село Кладница. Пътеката беше изключително спокойна и приятна. В нашия случай беше доста заледена в горната си част. Надолу имаше дървени парапети и поставени пейки за почивка. Стигнахме до още един заслон с направена чешма на слизане и спряхме за почивка. В далечината се виждаше язовир, който страхотно допълваше пейзажа.

image
image
image

Малка почивка за снимки и продължаваме по малката пътечка. А нещото, което ни изненада беше.. мечката! Не, въпреки шума който чухме от храстите, не видяхме мечка. Но пък видяхме табела, която сочеше мечка. Натъкнахме се на табелите на планинския водач от Кладница - Георги Петров (известен още като Бичи). На тях пишеше "Тук Бичи видя мечката - 28 май 2005", а отсреща имаше друга табела с текст "Тук беше мечката".

image
/ Снимка от https://beastra.wordpress.com /

Спускането след това беше стръмно и стигнахме до село Кладница. Снимката с табелата на Природен парк Витоша бе някак задължителна. А след нея се отправяме обратно към колата, заредени с енергия от страхотния ден прекаран сред природата.

image

Благодаря на Панайот Толов и неговия сайт TripsJournal за насоките в това приключение.

Поздрави от мен и до нови приключения


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload