Background Image

Обратно във вековете със Средновековен град-крепост Червен

Post Image

Обратно във вековете със Средновековен град-крепост Червен


Червен е един от най-значимите църковни и културни центрове по време на Втората Българска държава (12-14 век). Съществувал още през 6-ти век този крепостен град бива укрепен и надграден по време на Първата Българска държава (10-11 век). През следващите векове за крепостния град се редуват възходи и падения. През 12 век Византия превзема крепостта, а след това през 1230г. голямо земетресение разрушава и опожарява част от крепооста. През 1235г. в крепостта се установява Червенската митрополия (втората най-голяма след Търновската) и градът започва да процъфтява като населението му достига 10 000 души. През последните години преди падането под Османско робство градът е изключително добре развит. Има множество майстори по обработка на желязо, злато, а също строители, художници и др. Били са изградени 13 църкви - 2 митрополитски и останалите енорийски, жилищни и обществени сгради, работилници, както и два подземни водоснабдителни тунела. През 1388г. крепостния град бива покорен и опожарен от Османската империя. Според предания част от жителите на града бягат и се установяват в района на днешния град Русе.

Червен е обявен за Национален археологически резерват през 1965г. Находките от крепостния град включват няколко монетни съкровища, накити, керамични съдове, занаятчийски инструменти, предмети от бита и други. Съхраняват се в Регионалния исторически музей в Русе, както и в Националния исторически музей в София и Националния археологически музей в София. Проучването на крепостта е започнало през 1910/1911г. от археолога професор Васил Златарски и продължава и днес.

Как се стига до крепостта?

Червен се намира на около 35км южно от Русе (на около 300км от София и 230км от Бургас). Ако пътувате с кола времето за път е около половин час и е много удобно да спрете директно пред крепостта на голям паркинг.

Алтернативен начин е да пътувате с автобус от Русе. Към момента има по 2 автобуса от Русе за Червен (в 6:50 и 15:00) и обратно (08:30 и 16:20). Можете да проверите разписанието на автогарата, за да сте сигурни.
image


Какво представлява градът-крепост?

Червен се е състоял от две части - същински град и Цитадела. Външния град е заемал подножието на скалния рид, а Цитаделата е била пазена от висока крепостна стена с бойни кули. В по-високата част се е помещавал болярски дворец, жилищни постройки на знатните особи и църквите. Изключително добре запазена е една от външните отбранителни кули, която е спомогнала за възстановяването на "Балдуиновата кула" в Царевец, а също така е използван нейния образ в сериала "Игри на тронове".

image

При вашето посещение ще можете да разгледате Цитаделата, която се намира на хълма. Могат ясно да се видят улиците в града, както и голям брой разкрити постройки и църкви. Крепостните стени и част от кулите се виждат много ясно. Не забравяйте и да се снимате на най-запазената кула в края на вътрешния град. До нея също така има голяма порта, като там се е намирал западния вход към крепостта. Там е имало падащ мост, който е свързвал външния град с Цитаделата.
image


Колко време е необходимо?

За разходка из крепостта аз бих си отделил поне 2 часа. Разбира се, всеки от нас има различно темпо на вървене и разглеждане, но крепостта е доста голяма и има много интересни гледки. Лично аз обичам да си правя по-свободен график с нахвърляне места за посещения и да посетя колкото мога преди да се стъмни.
image


Стръмна ли е? Има ли страшни участъци?

Изкачването от паркинга до крепостта е стръмно. Върви се по добре направени стълби с парапет и е изморително, но определено не е страшно. Според информацията, която намерих има 235 стъпала изсечени в скалите.
Самата крепост е на платото, но пътеката върви през средата и не се приближава до ръба. Не се притеснявайте да се разходите там дори да имате страх от височини.
image


Мога ли да взема кучето си?

Ооо да! Крепостта е много широка и има тревичка, за да бъде вашия домашен любимец щастлив от разходката. 
( А от време на време се намират и дронове, които да гони )
image
Снимката е на Иван Делибалтов.


Има ли удобно място за пикник наблизо?

По време на разходката можете да седнете на скалите и да похапнете, ако не сте много по удобствата. В противен случай точно на паркинга под крепостта има заведение, където можете да седнете и да си поръчате храна.
image


Как да покажа на приятелите ми, че съм запознат с крепостта?

Освен с информацията от тази статия може да изпъкнете с правилно произношение. Крепостта Червен се чете с ударение на първото "е" - т.е. Чѐрвен, а не както се чете цвета.

 

Какво интересно има наблизо?

В близост бих ви препоръчал да посетите:
  • Басарбовски скален манастир - единственият действащ скален манастир у нас. Намира се в много приятен район покрай реката. Стига се с кола, а е приятно и за разходка.
  • Пещера Орлова чука край с. Пепелина - много красива и интересна пещера, но това което най-много ме впечатли беше представянето на гида Илия Илиев. Струва си да го посетите!
image
Снимката от Басарбовски манастир и горната от "Орлова чука" са на Иван Делибалтов.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload