Background Image

Екопътека Бели Искър - една красива среща с природата

Post Image

Екопътека Бели Искър - една красива среща с природата


Бели Искър се намира в подножието на връх Мусала в Рила планина. Има изключително красива природа, която е подходяща за планински и селски еко туризъм. Селото се намира на около 75км от София и на 5-6км от Боровец и Самоков. Настанило се е удобно в полите на Рила на около 1100 метра надморска височина. Най-голямата забележителност в селото е екопътеката, която започва съвсем близо до него, и ви води в Централен парк Рила.  
image
Още с влизането в селото виждаме голям билборд указващ, че тук в църквата "Успение Богородично" през 1912 година Яворов се е венчал за Лора. В селото има исторически чешми и кладенци като Войнишкото чешме, Кадън кладенец и Бельов кладенец, а в историческата местност Демир капия са се извършвали едни от най-големите сражения по време на Освобождението.

image

Но нашата цел днес е екопътека Бели Искър. Пътеката започва около 3 километра след село Бели Искър. През селото минете по главния път покрай кметството и продължете само направо. Началната точка на маршрута е с ориентировъчни координати: 42.243470, 23.541089. Ние избрахме да оставим колите в края на селото и повървяхме по малкия път, заобиколени от гори и поляни до началото на пътеката. Ще го познаете по обозначения паркинг вдясно от пътя.
image
Екопътека Бели Искър е дълга около 6км, но хубавото тук е че можете да вървите колкото пожелаете, понеже постоянно се минава покрай главния път и можете да се върнете обратно към колата. Маршрута се движи основно покрай реката по горска пътека и пресича водата по множество дървени мостове. Маркировката е синя и е поставена доста често, за да няма изгубени. Има изградени няколко беседки, където можете да седнете за почивка и да похапнете. 
image
Пътеката започва от първият мост "Синия вир" по който преминавате в горската част и ви води по малка пътечка край реката. Отлично впечатление ни правят хубавите табели, както и надписите на на браил за слепи хора.
image
Не след дълго преминаваме и през мост №2 - "Изгрев". Мостовете са доста красиви и с хубава гледка, а докато вървите по тях се усеща хладина от реката преминаваща под краката ви.
image
image
Преминаваме през мост №3 "Двата камъка" и мост №4 "Тис" преди да стигнем до кът за отдих местност "Езерото". За съжаление при нашето преминаване реката беше доста преляла и кът за отдих нямаше, а езерото беше част от реката. Но пък си обещахме да се върнем, за да видим и него.
image
image
Тук има обособени беседки, където може да спрем за почивка и да хапнем набързо. Табелки ни подсещат да си приберем боклука и да си го изхвърлим, когато се върнем в селото.

Продължаваме през гората, за да стигнем до мостове №5 "Големия",  №6 "Бор" и №7 "Арамлия". След седмият мост пътеката ни отвежда до подслон/къщичка в гората, която е много красива и уютна. Спираме за кратко да се порадваме на гледката, да хапнем и да се заредим с енергия за връщане.
image
След къщичката се слиза надолу към последния мост - №8 "Суларо". Той ни връща обратно на шосето, което ще ни отведе до паркинга. 
image
Но преди паркинга ще видите табела и пътечка вливаща се в гората от лявата ви страна. "Панорамна площадка" прочетохме ние.
- Хм.. дали да ходим?
- Щом са направили панорамна площадка значи гледката наистина си заслужава. Да вземем да отидем?
- Отиваме !
image
И за миг не съжалихме. Пътечката криволичи из гората нагоре долу, наляво надясно и след 10тина минути ни отведе до панорамната площадка. И останахме без дъх...
image
Гледката беше неузнаваема. Отдолу си представяхме как изглежда природата, но никой не подозираше колко е красиво това място погледнато отгоре.
image
След като се насладихме на невероятната гледка поехме по пътечката обратно към колата. На връщане минахме покрай контролно информационен пункт "Бели Искър". За съжаление къщичката беше затворена, но се насладихме на информационните табла отпред със снимки и информация за животни, които можете да срещнете.
image
image
Момент за снимки по пътя наобратно...
image
И нашата разходка приключва обратно при колата. Направихме си я по-дълга и интересна с няколко километра ходене и това ни доведе до крайния резултат от 14км. Разходката беше изключително лежерна и приятна, без да бързаме за никъде, и ни отне около 5 часа.
image
Имайте предвид, че почти по всяко време можете да се върнете обратно към колата по асфалтовия път. Ние просто сме приключенци и любители на планината ♥

Пътеката беше изключително приятна и ни зареди с енергия и положителни емоции. А ние си обещаваме, че ще се върнем..

И точно затова ще кажем
До нови срещи, Бели Искър!


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload