Background Image

Арт Галерия "Серякова къща" и Арт Клуб-ът в Троян

Post Image

Арт Галерия "Серякова къща" и Арт Клуб-ът в Троян


Добре дошли в Серяковата къща - културно съкровище в сърцето на Троян! Тази прекрасна галерия е историческа локация за града и за изкуството. Тя носи името на Георги Серяков (Гио) - Ботев четник, който жертва живота си в името на свободата през 1876 г. Вдъхновена от този храбър дух, къщата става място за културни събития, изкуство и красота.

Изложбените зали, изисканата галерия, щандът за сувенири и кафе-бар "Арт клуб" ще ви отведат в уютна среда, пълна с изящни произведения на изкуството. В галерията се провеждат ежегодно над 15 изложби, представящи разнообразни теми и автори.

Арт галерия "Серякова къща" е истински оазис за изкуството и градски живот, където се събират художници, музиканти, писатели и почитатели на красивото. Тук може да се насладите на изложба на картини, на класически камерен концерт, премиера на книга - да откриете красотата на българското изкуство и да се вдъхновите от страстта на творчеството. Заповядайте тук, където историята и изкуството се срещат и обогатяват душата!
 

Как се стига до арт галерията?

image
Галерията се намира в центъра на град Троян и в близост до сградата на общината. Намира се на ул. „Ангел Кънчев“ 6. Препоръчвам ви да паркирате на големия паркинг до общината и да се разходите стотина метра пеша до галерията.
Троян се намира на около 150км от София, 70км от Плевен, на 100км от Велико Търново, на 65км от Габрово и около 120км от Пловдив. Най-лесно достъпен е от Северна България.


Колко време е необходимо?

image
Отделете си около час, за да разгледате галерията. В случай, че имате възможност разгледайте тяхната фейсбук страница и си харесайте интересно събитие, което да посетите. Линк към страницата тук.


Какво ще мога да видя в галерията?

image
Галерията е на два етажа и е много интересна. При нашето посещение успяхме да видим изложбата "Различни сезони", която включваше картини на художничката Петя Димова. ( Виж повече тук: цък ) От тогава до сега се смениха още няколко изложби и винаги има с какво ново да ни изненада госпожа Мариела Шошкова, която се грижи за галерията и това тя да бъде винаги интересна и увлекателна за нас посетителите. 
image
Заедно с картините имаше и изложба на керамични съдове - красиви, цветни и пълни с живот. Бяха разделени на групи от различни автори и почти всичките бяха налични за продажба. Покрай тях можете да срещнете и различни видове статуетки, свещници и други произведения на изкуството, които допълват прекрасно артистичната обстановка и създават уют на мястото.
image
На входа на галерията пък е офисът на уредничката, за който аз лично завиждам доста.
image
Под стълбите за втория етаж се намира щанд с книги, комплекти за чай, чаши, купички и още други сувенири и продукти, които можете да закупите за себе си или приятел. Ние си тръгнахме с две глинени бурканчета за спомен, но си харесахме толкова много неща..
 

Какво е работното време на галерията?

image

Арт галерията работи от понеделник до петък в часовете 10ч-12ч и 14ч-18ч, а в събота в часовия диапазон 10ч-15ч. Неделя е отредена за почивка.

 

В заглавието пише и за Арт Клуб? Къде се намира? Какво има там?

image
Арт Клубът се намира в помещение под галерия "Серякова къща" като входът е от лявата страна на фасадата. Някои хора биха казали, че Арт Клуба е просто заведение, но за мен това е едно прекрасно допълнение към галерията. Това е мястото, където можете да се преместите след затварянето на галерията и да се насладите на още изкуство - още няколко мелодии на пианото, още няколко песни, още танци и емоции. Домакините обещават забавление, а градусите несъмнено ще се повишат с оглед на огромната колекция от различни видове алкохол и веселите бармани.
image
Арт Клубът работи в петък и събота вечер от 19ч. до 04ч. Заповядайте! За повече информация може да се включите във фейсбук страницата на Арт клуба - тук.


Колко струва посещението и мога ли да си купя нещо за спомен от галерията?

image
Посещението е напълно безплатно. В случай, че галерията ви е харесала можете да си закупите някое произведение на изкуството за спомен или за подарък. По този начин ще подкрепите артистите и това място, което абсолютно успява да се самоиздържа.


Има ли нещо интересно, което трябва да погледна в галерията?

Аз лично бях искрено учуден и впечатлен от доброто озвучение и осветление на галерията. Ако имам възможност бих се радвал да я посетя по време на някой джаз или класически концерт, за да се насладя на хубавия звук. 


Има ли удобно място за пикник или нещо за хапване наблизо?

image
Галерията се намира на главно място в града и ви дава възможност да хапнете на интересни места. Препоръчвам ви гостилница "На ДворЪТ", която се намира на същата улица в посока площада. Там се отбихме за обяд и ни нагостиха с чудни домашни манджи, а десертите.. ох, десертите. Непременно се отбийте!


Кога е най-подходящо да посетя това място?

image
Препоръчвам ви я през цялата година. Сградата отвън е прекрасна и си заслужава да се разгледа дори и в неработен ден, ако минавате оттам. Колкото до галерията ви препоръчвам отново да разгледате какви събития има и да подберете нещо по свой вкус стига да имате възможност. Много често се организират различни събития и се правят различни изложби, та може да го разгледате с разлика от седмица и да бъде абсолютно ново и красиво по собствен начин място.


Какво интересно има наблизо?

  • Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - намира се пешеходно разстояние от галерията и някак си се допълват, за да покажат най-доброто от местното изкуство в миналото и настоящето.
  • Центърът на Троян - галерията се намира близо до централния площад и ви препоръчвам да разгледате наоколо. Площадът е много красив и поддържан с красиви цветя, та е хубаво дори да седнеш за малко да му се насладиш.
  • Туристически информационен център - намира се близо до площада и в него ще можете да се запознаете с интересните места за посещение, актуалните събития за този период и да намерите нещо по свой вкус, което да посетите по време на престоя си тук.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Троянрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, г-жа Мариела Шошкова и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload