Background Image

Винпром Троян - ракиен тур в града на сливите

Post Image

Винпром Троян - ракиен тур в града на сливите


Винпром Троян е прочута българска ракиена компания, която има дълга и богата традиция в производството на различни видове ракия. Основана е през 1948 година и се отличава с високо качество на своите продукти. Започнала зад стените на Троянския манастир, производството на Троянска сливова ракия превърна малкия град в истинска ракиена столица.

Фирмата поддържа вековната традиция и уважение към миналото, запазвайки и развивайки старите рецепти и технологии, които правят техните продукти толкова специални. Винпром Троян предлага различни видове висококачествени сливови и плодови ракии, които се произвеждат със специална грижа и внимание към детайлите. Компанията използва качествени, пресни и добре узрели плодове за производството на своите ракии, а процесът на дестилация се осъществява с непрекъснат контрол, за да запази аромата и вкуса на плодовете.

Популярността на Винпром Троян надхвърля границите на България, като техните продукти се радват на интерес и признание и извън страната. Благодарение на техните традиции и иновации, продуктите на Винпром Троян се нареждат сред любимите избори на експертите и любителите на алкохолни напитки. Насладата от техните уникални вкусове, цветове и аромати прави Винпром Троян истински символ на българското производство на ракия.
 

Как се стига до Винпром Троян?

image
Главната сграда се намира на улица “Акад. А. Балевски” № 16 в град Троян. Пред нея има паркинг, който можете да използвате, ако пътувате с кола.

Троян се намира на около 150км от София, 70км от Плевен, на 100км от Велико Търново, на 65км от Габрово и около 120км от Пловдив. Най-лесно достъпен е от Северна България.


Мога ли да вляза вътре, за да разгледам процеса на производство на ракия?

image
Всъщност да! Това е един от малкото производители на алкохол, които позволяват да влезете вътре и да разгледате целия процес през който се минава от плодовете до крайния резултат - прекрасна ракия.
 

Кога мога да посетя Винпром Троян?

image

Ракиени турове се провеждат всяка събота от 15 часа на място. На този тур ще можете да разгледате целия процес, през който преминават плодовете, за да се превърнат в ракия - от приемането на плодовете, раздробяване, дестилация, отлежаване в бъчви, изваждане и проба, бутилиране и залепяне на етикети. Целият процес е много интересен и любопитен. Завършекът на този ракиен тур пък е дегустацията на продуктите произведени във фабриката. Можете да опитате от всички видове сливови и плодови ракии, ликьори и др. Не е тайна, че най-доброто питие тук в Троян е сливовата ракия, но можете да опитате също кайсиева, крушова, дюлева и други. За любителите на по-леките видове алкохол, като мен, препоръчвам ликьорите - малиновия ликьор за мен бе неповторим, но ми харесаха също ореховия и сливовия. Струва си да ги опитате.
image
Интересен факт е, че винпром Троян се опитват да възвърнат стари традиции и са решили да направят опит за "Слънчева ракия". Тя се слага в бъчви, които се оставят на слънце. Има много голяма загуба от изпарения, но казват че ракията има изключително различен и приятен вкус. Очаква се първите две бъчви да станат готови в края на 2023-2024 и да се появят на пазара в лимитирани бройки. Ще ги очакваме.
 

Колко струва ракиения тур?

image
Обиколката в произведствената база на винпрома струва 15лв. за възрастен и е безплатна за деца под 18 години. Тя продължава обикновено около час - може би малко повече, но е доста вълнуващо да погледнеш зад производството на ракия и как точно се осъществява в големи фабрики.
 

Какви продукти предлага Винпром Троян?

image
Гордостта на винпрома е тяхната сливова ракия в различните ѝ разновидности. Все пак Троян е градът на сините сливи и няма как това да бъде различно. Освен традиционната сливова можете да пробвате Стенлей, Йойо, Чачанска лепотица. В случай, че искате нещо различно можете да опитате крушова, кайсиева, вишнева, дюлева, прасковена или ябълкова ракия. За любителите на по-слабо алкохолните питиета може да опитате малинов, вишнев, сливов, орехов или билков ликьор, а също така еликсир от бъз (бъзак), който има много интересен и приятен вкус. 


Как мога ли да си купя от техните продукти?

image
Можете да си закупите продукти на Винпром Троян в техния фирмен магазин в град Троян, в питиепродавницата в село Орешак (до Троянския манастир) или онлайн на техния сайт - тук.
 

Какво интересно има наблизо?

  • Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - намира се пешеходно разстояние от галерията и някак си се допълват, за да покажат най-доброто от местното изкуство в миналото и настоящето.
  • Галерия "Серякова къща" - това е едно от местата, който си струва да посетите в Троян и ще ви запознае с най-доброто от местните артисти и майстори на четката, керамиката или обработката на дърво.
  • Центърът на Троян и река Осъм - центъра на града е много красив и добре поддържан, а реката се намира много близо. Направете си една разходка, за да разгледате какво интересно има и да се насладите на спокойствието на реката.
  • Туристически информационен център - намира се в центъра на града и близо до общината. В него ще можете да се запознаете с интересните места за посещение, актуалните събития за този период и да намерите нещо по свой вкус, което да посетите по време на престоя си тук.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Троянрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, г-н Михал Капоун (изпълнителен директор на Винпром Троян) и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload