Background Image

Пещера "Проходна" - известна с "Божиите очи", бънджи скоковете и заснетите в нея филми

Post Image

Пещера "Проходна" - известна с "Божиите очи", бънджи скоковете и заснетите в нея филми


Пещера проходна се намира в района на село Карлуково. Тя е природна забележителност от 1962 година, а нейната слава идва по различни причини. Дълга е 365 метра и достига височина от 56 метра. В тавана на пещерата са се получили два огромни отвора наподобяващи човешки очи. Поради тази причина доста хора я наричат "Очите на Бога" или "Божиите очи". Тук са снимани голям брой реклами, музикални клипове и кино продукции като: "Време разделно", "The Way Back", "Шменти Капели" и други. Друг интересен факт е, че това е една от малкото пещери в света, където се извършват бънджи скокове. В нея също така можете да откриете десетки катерачни маршрути и често могат да се наблюдават ентусиасти по скалните стени. Маршрутите за катерене са едни от най-трудните в цяла България и изискват много сериозна физическа подготовка.
image

Как се стига до пещерата?

Пещерата се намира на 0.5км от село Карлуково, област Ловеч. От София се намира на 112км като през повечето време пътувате по магистрала Хемус. Имате два варианта за спиране от двете страни на пещерата. Единият е на поляната пред входа на пещерата, а другия е пред Пещерния дом. 
image

Препоръчвам ви да оставите колата на поляната пред пещерата. Преминавате през пещерата и в края й хващате пътеката вдясно към Пещерния дом. Преминава се през гората и има малко изкачване. На връщане от Пещерния дом можете да се приберете по шосето и да разгледате каменната къщичка на главния път. Така ще успеете да видите всичко интересно покрай пещерата.


Колко време е необходимо?

Ако решите да разгледате само пещерата половин час ще ви е напълно достатъчно. За цялата пътека от Пещерния дом до Проходна и обратно ще ви трябва поне час и половина (в зависимост от физическата подготовка).
 

Стръмна ли е? Има ли страшни участъци?

Пътеката през пещерата не е стръмна и не е страшна. Сложете си обувки с хубав грайфер, защото няма пътека с равна повърхност, а се ходи върху камъните. (Може да бъде хлъзгаво)
image


Мога ли да взема кучето си?

Да, няма проблем. Пещерата е доста просторна и има място за вашия домашен любимец. Нашето куче Джери много хареса пещерата.
image


Може ли да ми разкажеш повече за историята на пещерата?

Разбира се. Пещера Проходна всъщност е най-дългият пещерен тунел в България с дължина от 365 метра. Двата отвора в тавана, които наподобяват "Божиите очи", според мнението на хората, всъщност са се образували вследствие на ерозията и просмукващите се води от тавана. Този феномен се нарича "Комините". Според археолози пещерата е била важен окултен обект за местните жители. На 21 март, когато е пролетното равноденствие, в пещерата влизат слънчеви лъчи под определен ъгъл и в този ден са се провеждали ритуали за плодородие. По-рано пък река Искър е преминавала и изпълвала пещерата. С времето нивото на реката е спаднало и в момента е под нивото на пещерата.
image
 

Какво интересно има наблизо?

  • В близост се намира прекрасната екопътека "Искър-Панега". Тя е известна със своите дървени мостчета над реката и красивата природа.Научете повече тук: Екопътека Искър-Панега
  • Пътека започваща от пещерата може да ви отведе до Националния Пещерем Дом "Петър Трантеев". Той е част от 100-те национални туристически обекта на България.
  • В близост до Пещерния дом пък можете да посетите скалната църква Света Марина. image


За моето приключение:

Един приятел от Варна ( Симо ) беше на гости в София. Предложи ми да посетим екопътеката "Искър-Панега", а също така и пещерата "Божиите очи". Тъй като не бях пътувал в този край проверих на картата и се оказа, че двете места са доста близо едно до друго и решихме да ги съчетаем в един ден.

Планът беше първо да посетим екопътеката, но така се случи че объркахме пътя и се озовахме точно над пещерата. Е, явно е било писано да започнем от нея. Паркирахме колата на поляната в близост. Бе рано сутринта и продавачите на сувенири тъкмо започваха да идват и да подреждат своите маси.
image
Влязохме в пещерата и още в първите моменти усетихме колко е добра акустиката. Но първото впечатление сякаш беше върху това колко е просторна и висока. Не бях стъпвал в толкова голяма пещера до сега. Температурите навън бяха около нулата и вътре бе доста студено. През двата отвора на тавана срамежливо се показваха слънчевите лъчи, но не успяваха да ни сгреят.

Насладихме се на красивата гледка и продължихме през пещерата. Неусетно достигнахме до другия изход и се позачудихме какво да правим. Видяхме пътека наляво и решихме да я последваме. Не след дълго достигнахме до стръмна (полуразрушена) стълба водеща към малка пещера. Решихме да се качим и да разгледаме. Имаше интересни отвори и приличаше на място, където са живели хора.

След това продължихме напред и пътеката ни отведе стръмно надолу, където пресякохме реката и се изкачихме (отново стръмно) отсреща. Продължихме по пътеката през гората и не след дълго достигнахме до Националния Пещерен Дом. От него се открива страхотна гледка към река Искър и жп линията в близост.
image

От там се върнахме по асфалтовия път към поляната пред пещерата. По пътя минахме покрай малката каменна къщичка край пътя и разгледахме какво интересно има вътре. Оказа се, че има книга с най-интересните неща, които можете да видите в района. Определено я разгледайте - има добри идеи.
image


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload