Background Image

Златните Мостове на Витоша - едно от любимите места на Алеко Константинов

Златните Мостове на Витоша - едно от любимите места на Алеко Константинов


Златните мостове са може би най-посещаваната местност на Витоша. Преди повече от 100 години любителите на планината, с раници на гръб, идвали през почивните си дни по малките пътечки от Княжево, Бояна и Владая, за да се насладят на красивата природа. Днес м. Златни мостове е свързана със столицата с автомобилен път, а също така се движи и автобус.

На красотата на тези каменни реки са се възхищавали още през римско време, когато минералните извори около Сердика са привличали посетители от далечни краища на Римската империя. След Освобождението те стават обект на първите организирани от Алеко Константинов туристически прояви у нас. Сега са предпочитано място за разходка и отдих за хиляди жители и гости на столицата. 

Повечето камъни са покрити с жълтеникави лишеи, които огрети от слънцето придобиват златист цвят. Това е едно от обясненията за наименованието на местността. Други свързват името с наличието на златоносен пясък в реката. Названието “мостове” е дадено, защото по едрите и заоблени каменни блокове не само може да се премине Владайската река, но и дълго да се ходи по нейното корито. Това място е един от най-привлекателните кътове на Природен парк Витоша. Местността впечатлява и с огромните смърчови дървета, вековния бук и красивите брезички.

image

Как да стигна до Златните Мостове?

До Златни мостове може да се стигне: 
  • по пешеходна пътека от кв. Княжево (2 ч. 30 мин.); 
  • от кв. Владая по долината на Владайската река (1ч. 30 мин.); 
  • от кв. Бояна по автомобилния път (12 км)
  • от София с авотбус №63 (разписание тук)

Как са се появили "Златните мостове"?

Геоложкият феномен “Златните мостове” представлява каменна река в едноименната местност в северозападните склонове на Витоша. Намира се на надморска височина 1350-1500 m на територията на столичния квартал Владая. През голям период от време те са считани за ледникови морени. След проучвания обаче е установено, че тези заледявания в България обхващат пояса над 2300 м надморска височина и по този начин се названието каменни реки. 

Освен Златните мостове на Витоша могат да се забележат и други каменни реки в местностите „Юрушки мост” и „Ветровала”, около х.Селимица, северно от вр. Камен дял, под Черни връх и на други места, с приблизителна обща площ около 10 km2.
 

Има ли подходящи маршрути/екопътеки в близост?

От местността Златните мостове започват множество туристически маршрути и имате изключително богат избор.

Един от изборите за маршрут може да бъде до хижа Кумата. Той се изминава за близо час с умерено темпо. Изкачването е около 375 метра, а маркировката е синя на цвят.

Тук се намира също така един от най-често използваните изходни пунктове към Черни връх (разстоянието е с дължина 8.5 км, което се преодолява за около 2 ч. 30 мин., като се минава през х. „Кумата”, м. Конярника и заслон Самара). Общото изкачване е около 566 метра. След хижа Кумата се върви по зимната колова маркировка до първенеца на Витоша.

Една от най-красивите дестинации е връх Копитото - известен със своята панорамна гледка над София. Преходът до там продължава около час и определено си заслужава да го извървите.

За още маршрути и подробна информация може да посетите страницата на Парк Витоша Виж маршрути тук


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload