Background Image

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец" - манастирът високо в небето

Post Image

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец" - манастирът високо в небето


​Гложенският манастир е един от най-магичните православни манастири в цяла България. Разположен е в Тетевенския Балкан върху скален ръб на връх Лисец и е заобиколен от непристъпни скали от трите страни. Единствено създадения път позволява да се достъпи до него. Създаден е през XIII век от киевския княз Георгий Глож. Той избира за негов дом място в близост до село "Гложене" в местността "Градището". Иконата на Свети Георги обаче предрича друго място за свой дом - високо на скалите на това труднодостъпно и величествено място.
image
 

Как се стига до манастира?

image
Гложенският манастир се намира в близост до село Гложене, община Тетевен. Местоположението му го прави най-лесно достъпно от Северна България. Той отстой на около 100км. от София, 85км. от Плевен и 144км от Велико Търново.
С кола можете да достигнете до паркинг пред самия манастир. От магистрала Хемус се слиза за Ябланица, оттам се минава през село Малък Извор и се стига до манастира. Последните няколко километра между Малък Извор и манастира не са в особено цветущо състояние - доста дупки и на места тесен път, но с предпазливо каране се минава без проблем.
Другият вариант е с автобус или кола да достигнете до село Гложене. От там тръгва пътека, която води до манастира с нормално ходене за около час. Не съм минавал все още, но пътеката би трябвало да е стръмна предвид разликата във височината между манастира и селото.


Колко време е необходимо?

image
За да разгледате манастира си отделете около 60 минути. Според мен ще ви бъде достатъчно, за да разгледате, да си направите снимки и да се порадвате на красивата природа, която е обгърнала манастира.


Има ли удобно място за пикник или нещо за хапване наблизо?

image
Не бих казал, че има удобно място за пикник, но през уикенда в манастира има гостилница със страхотен боб. Още от входа се усеща аромата и бих ви препоръчал да го опитате.


Мястото има ли любопитна история?

image
Даааа! Радвам се, че попита приключенецо. Манастирът е изграден през XIII век от Киевския княз Глож. Има две теории за появата му по нашите земи - едната е, че князът е бил прогонен от татарите и Цар Иван Асен II му е дал земя да се установи тук, а другата е че той е дошъл да помогне на царя в битката за престола и в знак на благодарност получава земята. Интересното е, че строежът на църквата е започнал на съвсем различно място - долу в близост до село Гложене. Един ден обаче иконата на Свети Георги просто изчезнала. Намерила се няколко дни по късно на мястото на върха на скалите до селото. Прибрали я обратно, но скоро тя изчезнала отново. Намират я пак на скалите и княза най-после решава да я послуша и издига манастира на това място, на което е в момента. При създаването си той е имал доста по-различен вид като единствено част от църквата е запазена, а останалото е реконструирано по-късно.
image
Отец Нектарий, игумена на манастира, ни разказа че манастирът никога не е бил превземан, което е много впечатляващо предвид 5-те века робство. На входа към манастирския комплект е изграден каменен проход. За него се разказва, че е проектиран така, че само с издърпването на един камък в средата се срутва целия проход и затиска нападателите.
image
Манастирът е използван също така като укритие за Васил Левски по времето на организиране на въстания в страната. От стаята, където се намира укритието е имало тунел, който излиза на няколко стотин метра от манастира в планината. В Гложенският манастир можете да видите и стаята, където е държан като политически враг Васил Друмев, още известен като Климент Търновски. Там той е бил заточен цели 15 месеца единствено на солена риба и вода. Учудващо за всички той успява да оцелее въпреки тази съсипваща организма диета и бива освободен. По-късно се оказва, че през дупка в тавана той е получавал нормална храна и по този начин е успял да преживее този период. 
** Стаята все още е съхранена и в нея има елементи от неговия престой. Разликата обаче е, че по време на заточението му в стаята не е имало нито един прозорец или отвор навън, освен входната врата.
image
Църквата на манастира е много красива и изключително добре запазена. Всъщност тя в голяма степен е изградена наново, понеже земетресенията разрушават голяма част от автентичната църква. Част от иконостаса и иконите са съхранени, а също така можете да видите и иконата на свети Георги Победоносец, която според легендата е донесена тук от княз Глож. Горната част на иконата е от чемширово дърво, а долната е направена със сребърен обков по-късно през годините.


Каква е цената за посещение?

image
За посещение не се заплаща. Единствената такса е през уикенда за паркинга пред манастира. Цената е 3лв. на автомобил.


Мога ли да взема кучето си?

image
Можете да вземете кучето си в двора на манастира, но бих ви препоръчал да не влизате с него вътре. Нямам идея дали е позволено, но ние счетохме за по-разумно да оставим Джери отвън. В манастирът има няколко котки, които пребивават и е препоръчително да не им пречим на спокойствието.
 

Кога е най-подходящо да го посетя?

image
При възможност бих ви препоръчал да посетите манастира през седмицата. През уикендите има доста хора и аз лично не успявам да усетя атмосферата и спокойствието на това място от глъч.
Колкото до сезона бих ви препоръчал да го посетите през различни сезони. Спрямо годишните времена манастирът се преобразява и ще се появи пред вас в различна премяна и различна красота.
 

Какво интересно има наблизо?

image
  • Гложенски водопад - намира се в близост до село Гложене по пътя към Тетевен. От лявата страна на пътя има заведение "При Видрите". От паркинга се вижда водопада, а ако сте приключенски настроени можете да го посетите по малка пътечка вляво от заведението.
  • Екопътека "Под пръските на водопада" - това е едно от любимите ми места в района. Аз посетих последната част от екопътеката, която е в гората и останах силно очарован от мястото и природата наоколо.  Прочети повече за нея тук.
  • Тетевенски манастир "Св. Илия" -  намира се в Тетевен и е едно прекрасно свято място, което е успяло да оцелее през годините и да бъде по-красиво от всякога. Църквата е прекрасна, а дворът невероятно зелен и спокоен. Прочети повече за него тук.
  • Градски исторически музей Тетевен - музеят се намира точно на площада в центъра на Тетевен и със сигурност ще ви заплени с историята си. В него ще намерите много интересни предмети и находки от живота и бита на местните през вековете, техните занаяти и обичаи. Уредничката разказва много увлекателно и ще ви помогне да се пренесете в тези времена със сигурност. Прочети повече за него тук.


За моето приключение

image
Гложенският манастир бе едно от местата, които си мечтаех да посетя. За тридесет годишния си живот така и не бях имал късмета да посетя това величествено място. Но ето, че през тази година само за няколко месеца успях да го посетя не веднъж, а цели два пъти.

В случай, че ме следите активно вече сте наясно, че не съм от най-големите фенове на църквите и манастирите. Не е, че не съм набожен дори напротив. Но това, което най-много ме грабва са местата с невероятна гледка. А Гложенският манастир е на точно такова място - полегнал на скалите с приказна панорама. 
image
Определено е толкова красив на живо, колкото е и на всичките снимки в интернет, които предполагам сте видели. От пътя, по които се идва към него на единия завой се открива невероятна гледка към манастира. (снимка отгоре) А за останалите гледни точки ще ви трябва дрон. Ако нямате такъв може да ме последвате във фейсбук и да разгледате как изглежда манастира отстрани през погледа на моя дрон.
image
При първото ми посещение дойдохме в събота в един дъждовен ден. Имаше доста хора дошли както нас да разгледат манастира, но пък гостоприемницата работеше и се усещаше аромата на чуден манастирски боб още от входната порта. Второто посещение бе в петък. Отново беше дъждовен ден, но малко преди да достигнем до разклона за манастира дъжда спря и се озовахме в плътна мъгла. Бързам нагоре, за да имам време да извадя дрона и да се опитам да хвана манастира потънал в мъгла.. Ами предполагам вече сте видели резултата - невероятно удоволствие и неповторими кадри, които успях да уловя.
image
На помощ за разходката в манастира ни бяха Младен Милев и отец Нектарий, които се постараха да ни разкажат историята на манастира - за киевския княз Глож, изчезващата и появяваща се икона горе на скалите, за земетресенията и посещенията на българските възрожденци в района. Разказаха ни за Васил Левски и прословутия тунел за бягство в едната стая, а също за Васил Друмев и неговото мъчително заточение в манастира, поради конфликта с тогавашната власт.
image
Да ви кажа честно, когато опознаеш едно място то ти приляга на сърцето и го чувстваш близко. Така се почувствах и аз в момента на потеглянето ни от манастира. Красиво, свято и магично място. За мен бе чест да ви разкажа за него и се надявам с моята история да успея да ви докосна и да преживеете магията на този манастир за себе си. 

До нови срещи, Гложенски манастир
 
Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Тетевенрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, нашият прекрасен екскурзовод Младен Милев, уредника на историческия музей Цонка Петкова и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


1 коментара
  • Avatar
    Веско Иванов Кунчев , Юли 09 отговори

    ВСИЧКО НАПИСАНО ОТ ВАС Е САМАТА ИСТИНА. И С ЕДНА МОЛБА КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ПРЕДВИДЯТ СРЕДСВА ДА СЕ РЕМОНТИРА ПЪТЯ ДО МАНАСТИРА. БЛАГОДАРЯ. 09 07 2023 Г.


Напиши ми коментар
reload