Background Image

Кралство Мумджидам и неговите жители. Една история оцеляла през вековете

Post Image

Кралство Мумджидам и неговите жители. Една история оцеляла през вековете


Кралство Мумджидам

През девет планини в десета, през девет гори в десета, през девет реки в десета имало едно кралство сгушено на малко хълмче в сърцето на Родопите. Било то голямо и оживено, хората гледали животните, обработвали земята...

image

Звучи като приказка, но не съвсем. Мумджидам е малка махала намираща се в близост до село Три Могили. Известна е с красивите си каменни къщи и невероятните гледки, които се откриват от нея. 

В момента там населението наброява около 50-60 крави, няколко кози, едно куче и един човек. Могат да се видят множество останки от къщи и едва две, които все още успяват да удържат на природата. Едната е на Тунджер, които се завръща от Швейцария, за да гледа баща си и остава да си живее тук. Той е и последния останал постоянен жител на Мумджидам. Другата къща (от снимката) е на човек от село Три Могили, който гледа кравите си тук и прекарва по-голямата част от лятото си на това приказно място.

image

Разходката ни започна пред общината на Три могили, където намерихме този приключенски ван. Пътеката до Мумджидам е добре маркирана със син цвят и преминава през гората по тесен път. Дълга е около 3-4км и отнема не повече от 40мин до крайната си дестинация.

image

От Мумджидам се вижда на отсрещния хълм Саръ Кая (жълтата скала), която  се вижда сякаш кацнала между гористата местност. За да стигнете до нея трябва да слезете до реката и да се качите отново до скалата, а това ще ви отнеме около 2-3 часа (в посока). Ние го оставихме за друг път, понеже ни хвана дъжда, а прогнозата бе за гръмотевична буря. Но както се досещате мястото много ни хареса и определено ще се върнем.

image

До нови срещи, Мумджидам

Благодаря на Ивайло Мирчев Екскурзовод, че ни заведе до там и за увлекателните разкази.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload