Background Image

Водопад Докузак - най-високият в Странджа

Водопад Докузак - най-високият в Странджа


Водопада Докузак е най-високият и най-пълноводният водопад в Странджа планина. Името му е с турски произход и в превод означава "Девет извора", тъй като реката със същото наименования води началото си от девет карстови извора. Водопада е висок едва 5-6 метра, но е изключително красив и е прекрасно прохладно кътче за горещите летни месеци.
image

Как се стига до водопада?

Намира се на около 7км от град Малко Търново по пътя за село Стоилово. Можете да стигнете почти до самия водопад с кола.
В този ден аз пътувах с кола от Бургас и от там е около 70км. и един час път с колата. Локация за водопада може да видите тук - цък.
image


Колко време е необходимо?

За разглеждане на водопада и около него бих ви препоръчал да си отделите половин-един час. Може да си направите пикник на масите в близост и тогава времето зависи от вас.
image


Стръмна ли е? Има ли страшни участъци?

Пътеката не е стръмна, но може да бъде хлъзгава при превалявания. Също така около водопада къманите са хлъзгави и трябва да се придвижвате внимателно.
image


Мога ли да взема кучето си?

Да, няма проблем. Там е единствено природа и няма нищо, което може да създаде проблем. Кучето ви ще се радва и ще тича на спокойствие.
image


Има ли удобно място за пикник наблизо?

В близост до водопада има изграден подслон с маса, където можете да спрете да похапнете, докато се любувате на водопада. В близост има също така и доста интересни и красиви дървета на които можете да се насладите или покатерите. (в зависимост от вашия разум)

От скоро пък са поставени и тоалетни в близост до беседката, а мястото е облагородено с още няколко пейки.
image


Кога е най-подходящо да го посетя?

Ще ви зарадвам с добри новини - водопадът е пълноводен целогодишно и няма да имате проблем да го посетите през всеки един от сезоните. През пролетта разбира се дебита е малко по-висок и водопада изглежда прекрасен. 


Какво интересно има наблизо?

  • Барата до Докузак - малко преди отбивката за водопада от дясната страна(при идване) има една бара, която е доста интересна. На нея се перат килим и пътеки от водната струя, но последния път беше затворена и нямам идея какво е работното време.
  • Екопътека към с. Стоилово - намира се в близост до водопада и е дълга около 2 километра. В този ден не успяхме да я посетим, но природата наоколо е изключително красива и определено ще бъде приятна разходка.
  • Екопътека "В царството на зелениката" - началото ѝ е в село Кондолово. Пътеката е дълга около 4км и се изминава за час и половин-два. Зелениката пък цъфти през май/юни в невероятно лилаво. Прочети повече тук.
  • Светилището Индипасха - намира се на около 25км от Докузак и е много интересно свято място. Има лековити извори и много хора идват да се изплакнат с водите му.

Ако минавате край Малко Търново несъмнено трябва да се отбиете и да го видите.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload