Background Image

плаж Иракли - Раят за диво къмпингуващите

плаж Иракли - Раят за диво къмпингуващите


image
Плажът Иракли се намира в близост до с. Емона и е в най-източната част на България. Известен е най-вече с дивата си природа и красивата плажна ивица, а за някои навярно и със завършващия наблизо туристически преход Ком-Емине.

Плажната ивица е дълга около 2.6 км. Пясъкът е златист на цвят и е доста приятен на усет. Морската вода пък е изключително чиста. В началото си морето е много плитко и подходящо за малки деца. Имайте предвид, че плажът е изцяло див и няма нито чадъри, нито шезлонги. А и точно това е причината да идват повечето от неговите посетители. 
image
Красиво, диво и незабравимо! Това са моите три думи символизиращи Иракли. Посетете го и ще се убедите сами. Плажовете на България ви очакват и през това лято, затова се заредете се с добро настроение, изберете дестинация и действайте.
 

Как се стига до плаж Иракли?

image
Плаж Велека се намира на 62км северно от Бургас и на 3км от село Баня. До него се пътува през Обзорския проход в посока Бургас - Варна. Малко след село Баня следете за отбивка към Иракли надясно. Ако пътувате от Варна следете за отбивка наляво след Обзор.

Можете да оставите колата на паркинга на плажа Вая или да продължите по черния път и да си търсите своето местенце за спиране на плажа Иракли. Към Иракли пътят е доста разбит и трябва да се кара внимателно, затова аз предпочитам да оставя колата на хубавия паркинг и да повървя малко. (няколко стотин метра по пясъка - ще видите във видеото)


Охраняем ли е този плаж?

image
На плажа към днешна дата няма спасители. Бъдете внимателни, когато се къпете там.


Колко е голям плажът?

image
Плажната ивица е дълга около 2.6км и има достатъчно място за всички - можете да изберете по-спокойно или по-оживено място. Река Вая разделя плаж Вая от плаж Иракли. Много малка и спокойна река, която е с дълбочина до коляното или по-малко.


Има ли нещо интересно на Иракли?

image
Иракли е част от защитена местност и тук се срещат голям брой растения и животни, които са застрашени от изчезване. Тук може да срещнете пясъчна лилия, морски ветрогон, татарски млечник и други растения, а също и множество птици.


Има ли заведения в близост?

image
На плажа има едно магазинче, от което можете да си купите някакви неща. Нямам представа какъв е асортимента. От друга страна на реката на плаж Вая има бар-ресторант, където можете да хапнете или да пийнете по нещо. (Снимката е от плаж Вая - непосредствено до Иракли)


Има ли чадъри и шезлонги?

image
Не! Плаж Иракли е див и няма нито чадъри, нито шезлонги. Ако обичате сянката е добре да си носите от вкъщи чадър.


Къде мога да намеря други страхотни плажове?

image
Можеш да изгледаш моята поредица "Плажовете на България" в YouTube ето тук.
Сигурен съм, че ще си намериш поне няколко плажа, които няма да имаш търпение да посетиш.
 

Какво интересно има наблизо?

  • Близо до Иракли е курорта Несебър. Малко и китно рибарско градче край морето то ще ви очарови и плени с неповторимата си красота. В него има един специален чар, който се усеща както през лятото, така и през зимата.
  • гр. Бяла - намира се на около 20км от Иракли. И този град се намира край морето и предлага хубава плажна ивица, заедно с много места за настаняване. Там можете да видите и античната крепост на нос Свети Атанас.
  • плаж Карадере - изключително див и красив все още опазен от строежи плаж. Намира се след Бяла в посока Варна от дясната страна. До него се стига по труднопроходими пътища и трябва да сте с висок автомобил и добри умения, за да стигнете до него.
 
* Специални благодарности към Merudia, които ми позволиха да използвам част от песента им "Сто двайс' три Иракли" във видеото ♥ Много сте яки!

4:20 Кой от двамата влиза по-атрактивно във водата? Аз или Вили? Напишете ми в коментарите.
 


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload