Background Image

Глетчерът Mer de Glace - Мечтано пътуване в ледниково синьо

Post Image

Глетчерът Mer de Glace - Мечтано пътуване в ледниково синьо


Нашето пътуване беше свързано със сбъдването на една от големите мечти на Митко, а именно това да участва в най-престижното състезание за бегачи UTMB. Него го очакваха  100 км. из високите, стръмни и непознати Алпи, а мен ме очакваше тръпката, вълнението и следене на локацията му в сайта на състезанието.
image

Отседнахме в ски курорта Les Houches (непроизнесимо за мен име), който се намира на около 6 км. от Шамони, Франция.  Приказно местенце с къщи, в които се влюбваш от пръв поглед - големи, в  алпийски стил, много дърво, малко цимент и приказни детайли, които правят от къщите музей на открито, обикаляш ги и искаш да минеш по всяка уличка, за да не пропуснеш нито един детайл.
image
image

В деня на състезанието станахме много рано. Излезнах по пижама да изпратя Митко, който пое по пътя на своята мечта.

Беше краят на август, приятна температура, но се очертаваше да вали. Приятел на Митко, също участник, беше дошъл с много весела компания, към която се присъединих в този ден. Ели или „учителката“, както се шегуваха с нея, защото е много организирана и мисли за всеки детайл от пътешествията, беше планувала да отидем до ледника Мер дьо Глас.

Mer de Glace или както се превежда на български Леденото море, е най-големият ледник във Франция, дълъг 7 км и е една от най-големите атракции в долината Шамони. За да стигнете до ледника, трябва да вземете влак, на който началната гара е в центъра на Шамони.

До центъра на Шамони стигнахме с автобус, линия 01 . Много беше удобно, че от рецепцията на хотела ни дадоха билети за градския транспорт, които бяха валидни за целия период на престоя ни. Щом слезнахме се запътихме към гарата на туристическия влак, който да ни изкачи от Шамони (1035 м.) до Монтенверс (1913 м.). Влакчето пътува на всеки час и работи от 10 до 16:30 ч.
image

На гарата в Шамони има информационна табела, която указва, че достъпът до Ледника е след преминаването на 500 стъпала.

Цената на билета е 37 EUR. Пътуването отнема само 20 минути и минава около 5 км. със стръмно изкачване от 878 м. По средата на пътя влакът преминава на един коловоз и преди да навлезне в този участък спира, за да позволи на спускащия се отгоре влак да премине. Вагоните имат прозорци, които се отварят, за да влезне чистият планински въздух, докато влакът се движи през гората и тунелите.

image
Самото пътуване е приятно с красиви гледки – седнете от лявата страна, когато се изкачвате и от дясната страна, спускайки се обратно към Шамони.

image
Горната гара Montenvers се намира на панорамна площадка с гледка към Mer de Glace и множество върхове. Веднага прави впечатление колко много се е смалил ледникът . До 1820 г. той се е виждал от Шамони. От тогава постепенно се оттегля, като оставя гледка на големи сиви морени след себе си.

От панорамната площадка на гарата до 500-те стълби, които водят до самия ледник се стига с кабинков лифт. Пътуването с него е много кратко.

Самите стълби изглеждат много, но по тях се слиза за около 10-15 минути. Платформата, по която се ходи е метална и решетъчна. Когато тръгнете по тях не бързайте, насладете се на панорамата и забележете написаните години върху скалите, които указват до къде е стигал ледника през съотвената година.

image
И ето ни пред входа на глетчера, който ни посреща с един нюанс на синьото, който не съм виждала другаде. Едно дълбоко синьо, което го няма нито в морето, нито в небето. Студен полъх и ледени тунели се разкриват в дълбочината му.

Тунелите отвеждат, до невероятните ледени скулптури с допълващо атмосферата осветление – полярно мече, маси, трон, бар и столове. В самия ледник пътеката е покрита с постелка, за да предпази посетителите от подхлъзване.

Няма ограничителни ленти или табели и може свободно да си направите приказни снимки.

Интересен факт е, че колкото и невъзможно да ви се струва в леда има живот . Тардиградите или още наричани водни мечки са едни от най-издържливите животни на Земята. Големите индивиди, както и яйцата им могат да издържат на температури до – 30 градуса с години. Не ги виждаш, но знаеш, че са там в Ледения замък.

image

Не отнема много време да обиколите Ледената пещера, но наистина си заслужава, все пак колко хора могат да се похвалят, че са били вътре в ледник. Струва си многократно дори и изкачването на 500-те стълби наобратно.

Повърхността на ледника намалява с около 30 см. всяка година и може би един ден той ще изчезне напълно, така че съм благодарна, че се потопих в този магически син свят.

image
Какво да видите още:

  • Glaciorium (Глациариумa) – интерактивен музей, който разказва историята на Mer de Glass с филми, звукови ефекти и образователни презентации. Музеят е малък и се намира непосредствено до Гара Montenvers. Свободно отворен е и не се заплаща входна такса.
  • Върхът Signal Forbes висок 2200 м. , с прекрасна панорамна гледка. Намира се на около 55 мин. ходене със спокойно темпо от гара Montenvers. Интересно е, че по пътеката се виждат растения с поставени табели, на които са изписани имената им.
  • Хотел и ресторант Montenvers, където може да хапнете и да отдъхнете сред природата.

image
Забележки:

  • Имайте предвид, че всяка година Ледената пещера се затваря през октомври за подръжка и изработване на нови ледени скулптури.
  • Стълбите правят атракцията недостъпна за хора с ограничена подвижност.
  • Металната платформа на стълбите, може да бъде опасна за вашето куче, в случай че сте решили да посетите обекта с него.
  • Надморската височина не е подходяща за бебета под 12 месечна възраст.
  • Влакът до Montenvers не се движи, когато е ветровито.
(Важно) Тази история е преживяна и преразказана от Вилия.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload