Background Image

​Крепост Стенос в прохода Траянови Врата

Post Image

​Крепост Стенос в прохода Траянови Врата


Крепостта Стенос се намира в прохода Траянови врата и носи в себе си историята за славни победи и съкрушителни загуби. Създаването ѝ се датира за края на IV-ти век по време на управлението на Теодосий. Изградена е с римска строителна техника opus mixtum, която редува каменни квадри и тухлен пояс. Формата на крепостта е на неправилен правоъгълник с размери 90м. дължина и 36м. ширина. Главният вход се намира от север. Той представлява огромна порта и се охранява от две петоъгълни островърхи кули.

image

Стенос има много голям вътрешен двор, а в задната част са разположени малки вратички, наречени потерни. Интересен е издълбаният тунел, с дължина около 25 метра, който води до реката и позволява запасяването с вода.

Когато българите завладяват тази крепост те я наричат "Щипон". Тя влиза в историята с невероятната победа на българите над византийците, завръщащи се от обсадата на Средец (дн. София)

image


Как се стига до там?

Крепостта Стенос се намира на около 70км от София и на 15км от най-близките градове - Ихтиман и Костенец. Най-удобно да стигнете до нея е като се отбиете от магистрала "Тракия" в посока Бургас на изхода за село Мирово и да следвате кафевите табели за "Траянови врата". Ако се притеснявате може да зададете мястото в Google Maps и да следвате навигацията. Последните няколко километра са доста изровени, така че карайте бавно и внимателно.

image
След крепостта можете лесно да се върнете на магистрала Тракия и да продължите по пътя си.


Колко време е необходимо, за да разгледам?

Предвидете си около час - може и малко повече, ако харесвате крепости и обичате историята.
image
image


Стръмно ли е? Има ли страшни участъци?

Мястото не е стръмно и можете да се разходите спокойно. Направени са хубави равни пътеки и е много достъпно.
image


Мога ли да взема кучето си?

Не съм питал изрично, но при нашето посещение едно куче ни съпровождаше в разходката край крепостта. Не би трябвало да е проблем да вземете и вашето куче.
image


Мястото има ли любопитна история?

Крепостта Стенос се свързва с една от най-големите победи на първата българска държава. На 17 август 986 година българите, начело с бъдещия цар Самуил, сразяват двадесет и пет хилядната войска на император Василий II (известен по-късно като Българоубиец) със значително по-малобройна армия. Императора едвам успява да се спаси, но губи императорските си знаци (инсигнии). След тази победа следва възход на българската държава и се освобождават голям брой превзети територии като се достига чак до полуостров Пелопонес, завладявайки адриатическите градове Задар и Драч, а също така и княжествата Босна и Сърбия (б.р. Рашка по това време).

image


Има ли удобно място за пикник наблизо?

Срещу паркинга (от другата страна на пътя) имаше една пътечка и малко по-нагоре е сложена пейка в тревата. Мисля, че ще е приятно да спрете да похапнете набързо. Ако искате пикник с хубаво място по-добре продължете по пътя си и харесайте на друго място.


Какво интересно има в района?

image
  • Екопътека Бели Искър се намира на около 60км от крепостта Стенос. Тя е с дължина около 6-7км, но е много лека и приятна. Много е красива и можете да я съкратите по ваше желание. Предлага много красиви гледки и разхлада в полите на планината през лятото. Прочети повече тук.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


1 коментара
  • Avatar
    Миналото лято имах възможнстта да се отбия от главния път и да посетя крепоста-Траянови врата.Посетете го1 , Април 26 отговори

    Има екскурзовод и разказва много интересно за събитията,свързани с това място ,но и с нашата история.Може да се продължи напред по пътя за автомагистрала"Тракия",но някога,хубавият асфалтов път,днес,не е поддържан... А МЯСТОТО Е ИНТЕРЕСЕН ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ,така ,както пише и момчето,препоръчало посещение до крепостта.


Напиши ми коментар
reload