Background Image

Асенова Крепост - защитната стена на прохода между Тракия и Беломорието

Асенова Крепост - защитната стена на прохода между Тракия и Беломорието


Асеновата крепост се намира в непосредствена близост до Асеновград. Разположена е на скалния рид Могилата и към нея се открива страхотна гледка от пътя Асеновград - Смолян. Крепостта, която се извисява на поне 100 метра над пътя е била основна стратегическа точка над прохода, свързващ Пловдив с Беломорието. Със своите почти отвесни, дори надвесени над реката склонове той е недостъпен от трите си страни. Отличното разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките, които през V век пр.н.е. строят укрепление.

image
Първоначално изградената от византийците малка крепост кула с течение на времето се разраства, като около нея се обособяват селата Петрич и Стенимахос. Стратегическото й разположение в началото на проход, който свързва Тракия със Северна Гърция и Егейско море, и това, че се е намирала в богат земеделски район постепенно превръща крепостта Петрич (както се е наричала тогава) в самостоятелен стопански център със собствена администрация, армия и военна власт.

image
Крепостта се състои от външно укрепление и вътрешна част (цитадела). Външната крепостна стена е с дебелина 2,9 м. и е със запазена височина до 3 метра. Скалният рид, на който е построена се извисява на 130м. от нивото на града и на повече от 100 м. над нивото на реката. Склоновете на рида на запад от черквата са не само отвесни, но дори надвесени над реката, което ги прави абсолютно недостъпни.

През 1231 г. цар Иван Асен ІІ прави най-голямото разширение и преустройство на крепостта, за което свидетелства изсечен по негова заповед скален надпис. Той гласи:

„В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град. “

В случая `алекси` не е име на човек, а е по смисъл на защитник, каквото означава и в превод. Севаст е титла на управители на области (хори) или на по-малки административни единици, включени в областите. 
Това дава основание по-късно крепостта да бъде наречена Цар Асеновата крепост, а намиращият се в подножието град Станимака през 1934 година да бъде именуван на Асеновград.

Крепостта съществува до 1410 г., когато е разрушена от османски войски.
 

Как се стига до нея?

До крепостта се стига по отбивка на пътя Асеновград - Смолян. Точно на излизане от града в посока Смолян се отбивате надясно. Пътят се вие до крепостта около 2км. Пред самата крепост има паркинг и тоалетни.
Ние избрахме да оставим колата на отбивката и да повървим до крепостта. Отне ни около половин час и беше приятна разходка. Забелязахме, че има доста хора, които също бяха избрали пешеходната разходка до крепостта.

image

Колко време е необходимо?

За самата крепост си отделете към половин - един час. 
 

Има ли големи височини и страшно ли е?

Не! Крепостта е разположена на стръмен скален рид, но пътеката за посетители е навътре от ръба на скалата, така че да нямате притеснения. Единствено в близост до църквата е по-стръмно, но там има парапет и е встрани от пътеката.

image
 

Кой номер е в книжката със 100те национални туристически обекта?

Асеновата крепост се крие под номер 47 и го споделя заедно с Бачковски манастир. А защо да не посетите и двете? Отдава ви се страхотна възможност за това.
 

Какво е вашето мнение за крепостта?

Споделете ми в коментарите. Ще се радвам да чуя какво мислите за тази забележителност.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload