Background Image

Разходка до Петрич Кале - издяланата стълба в скалите и гледка над цялата равнина

Разходка до Петрич Кале - издяланата стълба в скалите и гледка над цялата равнина


Петрич кале е ранновизантийска и средновековна българска крепост. Изградена е през 5 – 6 век като част от ранновизантийската отбранителна система. Действала е до 1444г. когато войските на Варненския кръстоносен поход срутват голяма част от крепостта. Петрич кале е естествено защитена от запад и север с отвесните скали високи до 35 метра, а от другите страни са били издигнати крепостни стени с височина 5-6 метра и кули за защита. В крепостта е имало и жилищни постройки като по данни от 1154г. на арабския пътешественик и географ Мохамед ал-Идриси тук е бил „голям, хубав и богат град“.

От крепостта е останала много малка част, но е останала впечатляваща дялана стълба в скалите с дължина около 20 метра, където е бил водният резерв на крепостта. От крепостта също така се открива страхотна гледка към долината в посока село Разделна, гр. Девня и гр. Белослав.
image


Как се стига до Петрич кале?

Крепостта е разположена на висока каменна тераса над село Разделна. То се намира на 30км от Варна. Може да стигнете до там с автомобил или с влак до жп гара Разделна. В края на селото се продължава по неасфалтиран път и зле обозначена туристическа 

Малко след като излезете от населеното място ще видите голям електрически стълб с табелка "Петрич кале". Последвахме я надясно през гората и не след дълго излязохме отгоре на платото. Пред нас видяхме електропастир и решихме да го прескочим, за да стигнем до крепостта. Ако не искате да прескачате можете да минете вляво покрай електропастира.
П.П. Както се сещате трябваше да опитам.. Не боли много, токът е изключително лек ха-ха!
image
image


Колко време е необходимо?

За разходката си отделете два часа. Пътят до горе и обратно ще ви отнеме около час в зависимост от темпото, а обезателно ще ви трябва и малко време за снимки.
image


Кога да посетя тази крепост?

Препоръчвам ви да я посетите привечер, за да се насладите на залеза. Гледката ще ви остави без думи.
През есента гората беше изключително красиво шарена с леко нападали листа.
image


Стръмна ли е пътеката? Има ли страшни участъци?

Пътеката е през гората и е с голямо изкачване, но няма страшни участъци. Крепостта обаче се намира на отвесни скали. Ако ви е страх не се приближавайте много до ръба.
image


Какво друго интересно мога да посетя в района?

Определено бих ви препоръчал да посетите крепостта "Овеч" в Провадия. От Петрич Кале до Провадия са едва 30-тина км и можете да съчетаете двете посещения.

Как изглежда крепостта Овеч и как да стигнете до скалния манастир в местността Шашкъните можете да видите тук: Виж видео от Овеч
image


История на крепостта:

Петрич кале е изградена е през 5 – 6 век като част от ранновизантийската отбранителна система. В периода на Първата българска държава вероятно е престанала да функционира като отбранително съоръжение, а в землището около нея се изграждат славянски селища.  В годините на византийско владичество тя отново функционира, а през Втората българска държава преживява разцвет, преди да бъде превзета е от османците през 1388 г.

На 7 ноември 1444 г. до Петрич кале достигат войските на Варненския кръстоносен поход. Според източниците, кръстоносците разбиват портите с оръдия и срутват участъци от зидовете. При щурма загиват много хора, но са освободени държаните в плен унгарци и славяни, които са изпратени по родните им места.

Крепостта е проучвана през 1970-те години. Същите са възобновени едва през второто десетилетие на 21 век.

Според историческите сведения и съвременните находки твърдината Петрич през XV век е опасана от тройна стена, дълбоки ровове и стръмен скалист склон. Петрич е естествено защитена от запад и север чрез отвесните непристъпни скали, високи до 35 метра. От изток и отчасти от юг, крепостта е защитена с дълбоки стръмни долове. Достъпна е само от юг, чрез тясна скалиста ивица, свързваща я с Авренското плато. Имала е две правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга, днес запазени до височина от 7 метра. Има две запазени крепостни стени по 5 – 6 метра. Разкрита е една малка еднокорбна църква както и гробове около нея. Известни са и жилищни постройки от 11 – 12 век.

Интересна забележителност е вкопана в скалата стълба с дължина около 20 метра. Същата води към два огромни водни резервоара с вместимост над 700 m3.

Разкрити са и различни артефакти като стрели, пръстени, монети, колани, накити, много железни предмети.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload