Background Image

9 места, които трябва да посетите в Никопол

Post Image

9 места, които трябва да посетите в Никопол


Добре дошли в Никопол! Този малък град, разположен на брега на река Дунав в България, се отличава с уникална комбинация от историякултура и природни красоти. От средновековната Никополска крепост до красивите православни църкви и панорамните гледки към Дунава, Никопол ви кани да се потопите в неговата богата история и да се насладите на уникалната му атмосфера. Отличен за посещение от любители на историята, природата или търсачи на вълнуващи приключения, Никопол ви очаква с отворени обятия.

А ето и 9-те забележителности в Никопол, които ви препоръчвам да посетите.

1. Средновековна Никополска крепост

image
/Снимка: Pochivka Bg /
Никополската крепост е една от най-труднодостъпните и добре охранявани крепости от Средновековието до края на второто българско царство. Тя е изградена на един от хълмовете над Никопол,  а първите писмени сведения за нея са от XI век. След като бяга от Търново, цар Иван Шишман се установява в Никополската крепост и прекарва последните няколко години от живота си там. На него е наречена и портата, която ще ви посрещне на входа. За съжаление това не е истинската порта, тъй като оригиналът е изложен в регионалния исторически музей в Плевен. Малка част от крепостта е съхранена, а там в момента се провеждат разкопки. Въпреки това гледката от нея определено ще ви хареса и ще ви помогне да си представите колко велика крепост е била навремето.


2. Скалната църква "Св. Стефан"

image
Скалната църква "Св. Стефан" се намира на около 1км от крайбрежната алея на Никопол. Тя е издълбана в отвесни варовикови скали и е много интересна с типичния за този вид скали бял цвят. До нея се стига по стръмна тясна горска пътека, която не е обезопасена. Говори се, че църквата е била част от манастирски комплекс. В нея има малък олтар с няколко икони и любопитен двураменен кръст. Множество надписи по скалите са повод за размисъл - някои от тях са вероятно от III-IV век, а други са от преди няколко години. А гледката, която се открива към река Дунав е...
image

3. Разходка с лодка покрай речните острови и пикник край брега

image
Прекрасна идея е да се включите на разходка с лодка по река Дунав с местното туристическо дружество. По този начин ще можете да разгледате както града от далече, така и красивите острови по река Дунав и румънския бряг. Интересно е, че островите по реката доста често се появяват и изчезват, заради промяната в нивото на реката. Можете да видите малки "бебета" острови и огромни такива, които са там откакто се помнят рибарите. Към разходката имате и вариант за включен пикник край реката или риболов, което за мен определено си струва да се изпита. Можете да прочетете повече тук.

 

4. Плажът на Никопол

image
Плажът на града е едно от местата, където се събират голяма част от местните през топлите месеци. Много е подходящо за почивка и разхлада, а от скоро е направено още по-привлекателно благодарение на няколко красиви дизайна нарисувани по речната стена, красива дървета порта с табелки за различните острови и поставени хамаци. Определено си струва да се посети през топлата част на годината, за да се разхладите или да половите риба.

image


5. Историческият музей

image
Историческият музей се намира в красива стара сграда, която веднага ми привлече вниманието с интересния си стенен часовник. Сградата вътре е просторна и съдържа множество експонати датирани от V-I век преди Христа. Има много интересна история за католицизма и създаването на Никополската епархия, а също и за евреите живели по тези земи. Можете да видите много различни монети, съдове, оръжия и още интересни предмети от бита и културата на това място.


6. Чешма "Елия" (Сютлийката)

image
Чешмата "Елия" е малък извор с питейна вода. Интересно при нея е, че чучурът на чешмата се показва от огромен каменен блок. Този камък представлява автентичен римски саркофаг от 160-180 година. Върху саркофага е изсечено произведения в мерена реч, което показва чувствата на римския чиновник Фронтон, към починалата му любима Елия. Около 1870 година френския археолог Ернест Дежарден разчита написаната творба и от своя страна добавя надпис отстрани на нея, който гласи:

След хиляда и седемстотин години
един непознат пътник
дойде да прочете твоите стихове
в края на стария зид.
Молбата ти, Фронтоне, не е била напразна.
Гробът на Елия е превърнат в чешма.
И български невести,
моми и дечица
наливат от нея своите стомни
и пролет, и есен.
Пътеката към нея
е станала алея за разходка.
Другарката ти скъпа
се е превърнала в нимфа, неяда.
Девойко хубава,
сияй вместо цветя на гроба.
А твоите сълзи, Фронтоне,
са бистрите струи на чешмата.

image

7. Паметник на победата и панорамната гледка към реката

image
Паметникът на победата е създаден в знак на благодарност към освободителите на страната ни в Руско-Турската война. Издигнат е през 1906 година на един от хълмовете в града. През годините от тогава е бил доста запустял, но в момента е възстановен, а около него е създаден кът за почивка за местните и гости на града. Множество пейки и площадки събират малки и големи, за да се насладят на неповторимата гледка към река Дунав и близките хълмове. А залезът там ще ви остави без дъх!
image

8. Църква "Св.Св. Петър и Павел"

image
Това е средновековна църква посветена на христовите апостоли Петър и Павел. Според предания на Филип Станиславов, който е бил начело на Никополската епархия, тази църква вероятно е била една от четирите православни църкви по това време (б.р. 1659 година). През 1871 година Феликс Каниц я проучва докато тя е все още в турски двор, а по-късно и Карел Шкорпил. През 1927 година е обявена за народна старина, а по-късно и за паметник на културата от национално значение. В момента тя не е достъпна за посещение, но можете да я разгледате отвън и да се насладите на красивата изработка.


9. Къщата на Васил Левски ( Смоляновата къща )

image
/ Снимка: Фейсбук страница на Смоляновата къща /
Къщата на Васил Левски е всъщност "Смоляновата къща". Тя е била на Цвятко Смолянов, а Дякона често се е укривал там. Тя се намира на пешеходно разстояние от чешмата "Елия". В момента на моето посещение тя все още бе затворена за реставрация, но минахме от там, за да я разгледаме отвън. В дворът е издигнат красив бюст на Васил Левски, а ние се надяваме при следващото ни посещение реставрацията да е завършена и да можем да я разгледаме и отвътре.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


1 коментара
  • Avatar
    Любител Приключенец, Май 25 отговори

    Много хубава и полезна статия. Ще последвам идеите при посещението в Никопол, което планувам с моето семейство.


Напиши ми коментар
reload