Background Image

Jet d’Eau - най-високият фонтан в Европа на брега на езерото в Женева

Post Image

Jet d’Eau - най-високият фонтан в Европа на брега на езерото в Женева


Фонтанът представлява огромна водна струя, която се издига на до 140 метра във въздуха. Мощните помпи изпомпват по 500 литра вода всяка секунда със скорост 200км/ч и създават прекрасна атмосфера. При хубаво време се появява дъга върху водата и е много красиво. Водната струя се забелязва от доста голямо разстояние, включително и от самолет (до 10 000 метра височина). Тя е една от забележителностите на град Женева, а също така е и най-високият фонтан в Европа.

А знаете ли, че той можете изобщо да не съществува сега, ако не се беше наложило да..

Защо е създаден фонтанът?

image

Фонтанът Jet d’Еau е създаден през 1886 година. От 1850 до 1880 година Женева се разраства главоломно. По това време там се развива бурно часовникарската и бижутерийна индустрия. Това изисква да се достави вода до тези предприятия, за да могат да функционират. Водата се осигурява чрез канализация от река Рона, но тук идва въпросът как да се прекъсне водоподаването през нощта, когато предприятията не работят. За да решат този проблем се създава защитен клапан, който изпуска налягането под формата на водна струя във въздуха на височина от над 30 метра. В този момент фонтана се намира на мястото, където река Рона излиза от Женевското езеро и потича към Лион. Интересно е, че фонтанът се е активирал само вечер след края на работното време на предприятията.

Кога фонтанът се мести на текущото си местоположение?

image
Няколко години по-късно водопроводите се развиват и вече няма нужда от този изпускателен клапан. Местната управа обаче отчита неговата красота и решава да бъде превърнато в местна забележителност. През 1891 година фонтанът се мести на брега на Женевското езеро като е изградена изцяло нова помпена станция, която е доста по-мощна и изхвърля вода на 90 метра във въздуха. По този начин се отпразнува 600-тната годишнина на Швейцарската конфедерация. През 1951 година е извършена модификация, като са заменени помпите с по-мощни и са добавени LED светлини, които да разкрасяват допълнително фонтана. По този начин фонтанът се използва, за да изобразява националния флаг или различни цветове за специални събития.


Къде се намира фонтана Jet d’Eau и как да стигна до него?

image
Фонтанът се намира на пристанището на езерото в Женева в близост до Quai Gustave-Ador. Можете да го посетите пеша като ви препоръчвам да си купите прекрасен сладолед от крайбрежната алея. Също така можете да се разходите до самия фонтан, да поседнете на пейка в близост и да усетите струята на водата падаща от небето като лек дъжд.


По време на нашето посещение имаше виенско колело в близост и гледката от него беше страхотна.
image

Друг много добър вариант да се насладите на гледката е да се повозите с езерния транспорт. Има 4 маршрута, по които се движат “жълти лодки”. Те са част от транспортната система на града и можете да ги ползвате с карта за градски транспорт (“Geneva pass”). Ние получихме такъв пропуск от хотела за времето на целия ни престой, което ни позволи да се движим свободно с автобуси, трамваи и лодки в Женева.

Какво е работното време на фонтана?

image
Ще се изненадате, но фонтанът си има работно време. Всяка сутрин той бива включван в 10 часа (9 часа през лятото) и има наблюдател, който следи за безупречната работа на помпите. Фонтанът се спира при силен вятър или студени метеорологични условия (температури под нулата). Изключването на помпите е в периода между 22 и 23:30 часа в зависимост от сезона.

image

Какво друго мога да видя в близост?

  • Jardin Anglais - В близост до пристанището се намира градина с невероятни цветя и цветен часовник. Много е красива и ще ви отнеме едва няколко минутки.
  • Виенското колело Bergdorf - непосредствено до цветната градина има виенско колело, което ще ви позволи да се насладите на гледката в района от високо.
  • Parc de la Grange - градската градина в близост предлага възможност за почивка и отмора. Има множество алеи, площадки, катерушка и други.
  • Parc Mon Repos - също малко и приятно паркче на брега на езерото. Можете да стигнете от Parc de la Grange до тук с жълта лодка М4, която пресича езерото и да се насладите на гледките по пътя.
  • Ботаническата градина в Женева - намира се в близост до Parc Mon Repos и има много интересни цветя и растения, включително парници и различни езерца.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload