Background Image

Плиоценски парк Дорково - домът на овернския мастодонт

Post Image

Плиоценски парк Дорково - домът на овернския мастодонт


Ако обичате историята, чудите се как е изглеждала природата по тези земи преди милиони години, любопитни сте и харесвате животните, то Плиоценския парк в село Дорково е мястото за вас! Още с влизането вътре се пренасяте хилядолетия назад благодарение на създадената атмосфера. В средата на залата ще забележите огромен мастодонт с височина почти четири метра и бивни по три метра и половина. От скрити тонколони се чуват звуци, които ви помагат да се върнете назад във времето и да усетите мястото. На стената е изградена панорама на заобикалящата природа по времето на мастодонта с типичните животински и растителни видове. Забелязват се мечки, носорози, елени, тапири и други животни. По това време климатът е бил субтропичен, което го прави доста по-топъл и влажен от сега. Цялостното усещане за това място е много приятно и въпреки малката си площ то ще ви помогне да почувствате какво е било тук преди милиони години, дори и за кратко. А споменът за посещението определено ще ви остане за дълго време.
image


Как се стига до там?

Село Дорково се намира на около 14км. от най-близкия град Велинград. Банско и Пловдив пък са на около 80км от там. Ако пътувате с кола е най-удобно е да стигнете до там от Пазарджик или Велинград, така че бих ви препоръчал да го съчетаете с посещението на минералните басейни във Велинград. Пред самия парк има изграден паркинг, така че можете да спрете колата си там. Последните няколко стотин метра са поизровени и е добре да карате с повишено внимание.

С градски транспорт може да пътувате до Велинград и от там с автобус до село Дорково. Всеки ден има по 4 автобуса в посока за линията Велинград - Дорково. За актуално разписание може да проверите на автогарата във Велинград.
image


Кога е открит този парк?

Плиоценският парк край село Дорково е открит през 2013 година. Първоначално местният учител Манол Чолев открива част от останките в района около селото през 30-те години на 20 век. По-късно през 1985г. започват разкопки учените от БАН заедно с Националния естественоисторически музей в Париж. Разкопките се водят от проф. Николай Спасов и проф. Ербер Тома. Те продължават 3 години и успяват да намерят изключително голям брой останки от овернски мастодонт. Това го прави едно от най-ценните разкопки за този период в историята (ранноплиценски). Откритите кости са основната причина да бъде създаден този парк години по-късно.
image


Колко време е необходимо?

Сградата на Плиоценския парк не е много голяма, но пък е много интересна и има доста информация за четене. Отделете си половин-един час, за да разгледате и да се снимате.
image


Каква е таксата за посещение?

Таксата за възрастни е 5лв. и 3лв. за деца. Тя важи също така и за крепостта "Цепина", която се намира в близост.


Какво е работното време на парка?

Паркът работи от 10 до 18 часа през летния период и от 10 до 17 часа през зимния. Няма почивни дни, така че не пропускайте да го посетите.

image


Може ли да ми разкажеш още за парка?

Разбира се! Сградата на парка е много интересна - тя е комбинация от метал, дърво и стъкло и е в кръгла форма. Избрана е за сграда на годината през 2013. Формата й трябва да наподобява кошер. Сега дървото е поизгоряло от слънцето, но сградата определено е много интересна и привлекателна. При влизането си вътре виждате скулптура на овернски мастодонт ананкус. Изработена е от пластмаса, стиропор и гипс и е в реални размери. Мастодонтите са били с височина около 4 метра и са много впечатляващи животни. Теглото им е около 10 тона, а изненадващото е че те са тревопасни. По стената около фигурата на мастодонта е изградена пейзажна панорама (диорама) с животни и растения от периода на мастодонтите. Във витрините пък са изложени различни вкаменелости - зъби, кости и бивни от различни животни.

Районът, където са направени разкопките, е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Открити са над 600 кости на 30 вида животни, което е изключително впечатляващо. През 1990 година то е обявено за природна забележителност.

image
 

Какво интересно има наблизо?

  • (на 5км) Определено не бива да пропускате крепостта "Цепина", която се намира в близост до Плиоценския парк. Тя е едва на няколко километра и билетът за парка включва и нейното посещение. Ние за съжаление през този ден не успяхме да я посетим, но определено ще се върнем някой ден да поправим тази грешка.
  • (на 15км) Също така можете да видите езерото "Клептуза" във Велинград. Мястото през зимните месеци изглежда като от апокалиптичен филм, но през лятото е доста оживено и популярно. През лятото можете да карате водно колело в езерото или да се разходите по екопътеките над него на чист въздух и гледка към града.
  • (на 15км) В близост е също така и язовир Батак, който е един от най-красивите язовири в България. Можете да го съчетаете с посещение на Цигов чарк или град Батак.
  • (на 60км) Ако пък имате приключенски дух на около 60км от там се намира село Равногор - едно от най-красивите планински села с изключителна природа. Там можете да посетите "Бекови скали", "Червената скала" или връх Света Неделя със спиращи дъха гледки.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload