Background Image

Екопътека от село Бабинци до връх Острич и параклис Покров Богородичен

Post Image

Екопътека от село Бабинци до връх Острич и параклис Покров Богородичен


Екопътеката до връх Острич от село Бабинци предлага на посетителите вълшебно преживяване в обгърнатата от природа местност. Тя ще ви отведе през гори и поляни, предлагайки впечатляващи панорамни гледки към околните хълмове. Спокойствието и красивата природа на това място ще ви помогнат да отпуснете съзнанието си и да забравите за всичко друго освен настоящия миг.

Крайната дестинация на пътеката е връх Острич, където се намира параклиса Покров Богородичен. Той се намира на надморска височина от 1050-1100 метра. Пред вас ще се открие невероятна гледка към град Тетевен, долината на река Вит и заобикалящите я скални масиви.


Как се стига до екопътеката?

image
Екопътеката започва от село Бабинци, което се намира на 8км от Тетевен. Началото на пътеката е до училището, което е от лявата страна на пътя когато идвате от Тетевен. В началото се движите по малка пътечка до училището, след това преминавате през гора и излизате на една поляна. От поляната хващате наляво и вече визуално можете да се насочите към върха. Ако имате нужда от улеснение можете да ползвате моя GPS трак, за да не се притеснявате че ще се загубите.
Изтегли GPS трак
image


Колко време е необходимо?

image
За да извървите пътеката са ви необходими около час и половина - два часа. Най-вероятно ще спирате често за снимки и да се порадвате на красивата природа.
Да извървите цялата пътека ще ви отнеме не повече от час. Бих ви препоръчал да си отделите още половин-един час, за да се насладите на красивата природа и гледката, която ще се открие пред вас на връх Острич.


Колко е дълга екопътеката?

image
Екопътеката е кратка, но изключително красива и ще ви напълни очите с гледки. Общата дължина на пътеката е около километър в посока и 100 метра изкачване. 


Кога е най-подходящо да посетя екопътеката?

image
Пътеката е подходяща за посещение през всички сезони - гледката отвисоко към Тетевен, долината на река Вит и околните върхове ще променя своите цветове през сезоните и ще ви зарадва с различни гледки.


Стръмна ли е? Има ли страшни участъци?

image
Пътеката е с изкачване и последните 50-100 метра са по-стръмни като на места има парапет, за да си помогнете при нужда. Не бих казал, че има страшни участъци - в крайната точка до параклиса има парапет и можете спокойно да се насладите на панорамната гледка във всички посоки.


Имам ли нужда от специална екипировка?

image
Заредете се с енергия за изкачването и тръпнете в очакване за красивата гледка към Тетевен. Това ще е достатъчна екипировка за този кратък преход.


Мога ли да взема кучето си?

image
Да, можете, въпреки че аз лично не бих ви го препоръчал. В районът има животни на паша, които се движат с овчар и овчарски кучета. Нашето куче доста обича да лае и ако имаме възможност бихме го посетили сами, за да не се притесняваме.


Кой е създал параклиса и как мога да го посетя?

image
Изграден от Асен Свиленов Урманов и осветен през 2007г. Ключът за параклиса е в кмета на селото (може да го вземете и трябва да го върнете). Къщата на кмета е срещу училището. При нашето посещение параклисът се ремонтираше и не сме влизали вътре, но за следващия път със сигурност ще го направим.

Има ли удобно място за пикник наблизо?
image
По пътеката имаше беседка, която е доста удобна за почивка и похапване. На връх Острич до параклиса имаше пейка, където може да поседнете за да похапнете набързо.
 

Какво интересно има наблизо?

  • Екопътека "Под пръските на водопада" в Тетевен - началото ѝ е в центъра на Тетевен и ще ви отведе до един магичен свят на зелена природа и красиви водопади. По пътеката ще срещнете не един и два водопада, а крайната дестинация ще ви остави без думи. Прочети повече тук.
  • Тетевенски манастир "Св. Илия" - намира се близо до центъра на Тетевен и е едно от местата, които пазят неговата история и традиции. Запазил се през вековете този манастир ще ви впечатли с красивата си църква, магерница и прекрасен зелен двор с гледка към близките върхове. Прочети повече тук.
  • Градски исторически музей - музеят в Тетевен е едно от местата, които си струва да посетите и да научите повече за историята, занаятите и бита на местното население. Доста от старите къщи биват разрушени, но спомените за тях оживяват в музея.
  • Екопътека "Опасния зъб" - от нея се открива страхотна гледка над Тетевен от отсрещната страна на връх Острич. Горска пътека ще ви отведе до заслон в скалите, които ще ви накара да се почувствате емоцията на алпинистите при изкачване на труден връх с прекрасната панорама, която ще се открие пред вас.

     

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Тетевенрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, нашият прекрасен екскурзовод Младен Милев и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload