Background Image

​Екопътека "Под пръските на водопада" на един хвърлей от Тетевен

Post Image

​Екопътека "Под пръските на водопада" на един хвърлей от Тетевен


Тетевенския край е едно от местата, които не бях посещавал до сега и да ви кажа честно след като свихме от Ябланица към Тетевен очите ми се движеха по предното стъкло на колата и не можех да се наситя на тази красота.
А екопътеката "Под пръските на водопада" ще ви зареди с енергия, ще напълни очите ви с гледки и ще заеме специално място в спомените ви. Много водопади, много красива природа и свеж въздух.
image
Според мен поета Иван Вазов го е казал много хубаво.
"Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да остана чужденец на Майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан! Ходил съм и в Швейцария, и по други места из Европа, пребродил съм и България, но не съм видял по-вълшебен край!" 
image

Как се стига до екопътеката?

image
Екопътеката "Под пръските на водопада" започва от центъра на гр. Тетевен. Намира се на около 115км от София в посока Плевен/Севлиево.
Ако пътувате с автомобил се движите основно по магистрала Хемус и се отбивате за Ябланица, а след това към Тетевен.
Другия вариант е с автобус. Проверете автогарата в софия/тетевен за актуална информация и разписание.


Колко е дълга екопътеката? 

image
"Под пръските на водопада" започва от гр. Тетевен и е дълга 4км, но ние предпочитаме да пропуснем градската част и да се насладим на красивата гора. От края на асфалта пътеката продължава още около 600 метра. Не е кръгова, което означава че ще трябва да се върнете по пътя, от който сте дошли.


Колко е висок водопада?

image
Тук има една изненада. Още по пътеката забелязваме няколко допълнителни водопада и сме много впечатлени. А в крайната точка се оказва, че водопадите са два - много красиви и много различни.
image
Наричат ги "Скока" и "Пръскалото". Скока е по-пълноводен и зрелищен - висок е около 25-30 метра, но е изключително пълноводен и с голям дебит.
Пръскалото от своя страна е много тих и лек - струята е тънка, но пък се спуска от голяма височина - около 50 метра.


Колко време е необходимо?

image
В случай, че сте решили да предприемете само горската част от прехода бих ви препоръчал да си отделите около час-час и половина. Пътеката се минава за десетина минути спокойно темпо в едната посока, но определено ще се спирате често за снимки и да се наслаждавате на природата наоколо. Пътеката се движи в каньона до рекичката, а от двете ви страни сте заградени от високи отвесни скали. Природата наоколо пък е много различна и на мен ми се стори много интересна.


Кога е най-подходящо да го посетя?

image
Екопътека с водопади? Точно така - пролетта е вашият сезон. Може също така ранно лято, но вярвам че пътеката ще е много красива и през есента и зимата.


Имам ли нужда от специална екипировка?

Не! Пътеката е лека и приятна. Препоръчвам ви само да не бъдете с джапанки или обувки без грайфер, защото на места се стъпва по камъните и те могат да бъдат доста хлъзгави.


Стръмна ли е? Има ли страшни участъци?

image
Пътеката е много лека. Няма почти никакво изкачване и стръмни участъци. Мостчетата са много добре изградени и стабилни. Единствения недостатък е, че пътеката е тясна и на места става трудно разминаването с други хора.


Мога ли да взема кучето си?

image
Да, имаше доста хора с кучета при нашето посещение и според мен няма проблем да вземете вашия четириног приятел.


Има ли удобно място за пикник наблизо?

image
На пътеката има две места удобни за пикник с пейки и маси. Едното е по средата на пътеката, а другото е в края с гледка към водопадите. На крайната точка има също така беседка с покрив и зона за барбекю. В нашия случай се оказа много полезна, защото ни заваля пороен дъжд и се скрихме на сухо за известно време.


Какво интересно има наблизо?

  • Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец" - един интересен манастир, настанил се удобно на скалите в близост до село Гложене. Честно казано манастирът не ме впечатли кой знае колко, но пък гледката от него ме остави без думи. Можеш да стоиш на терасата и да се наслаждаваш на красивите пейзажи дори и да не си падаш по тези места. Прочети повече за него тук.
  • Гложенски водопад - водопада се вижда от пътя Гложене - Тетевен и се намира над механа "При видрите". Има пътче, което води до самия водопад, но не е добре маркирано и не успяхме да достигнем до него. Гледката от пътя все пак беше красива, а ако сте приключенски настроени може да потърсите пътеката до горе.
image
  • Екопътека Искър-Панега - Една много приятна екопътека, която е изключително нашумяла в интернет пространството. Бях изключително изненадан от невероятния цвят на водата, а разходката бе много приятна. Прочети повече тук.
  • Пещера Проходна (Очите на бога) - Това място е сякаш извадено от филм.. А то всъщност е! Тук са заснети доста филми и реклами, има любопитни маршрути за скално катерене и се извършват бънджи скокове. А самата пещера сама по себе си е много красива, а отворите на тавана ѝ наистина наподобяват очи, които те гледат от високо. Прочети повече тук.


За моето приключение

Сега е сезонът за водопади и в последните седмици се освободихме от ангажиментите, което ни отвори възможност да си наваксаме с приключенията. Наскоро посетихме водопадите "Добравишка Скакля" и "Под Камико" и решихме, че искаме още от тази магия. Екопътеката "Под пръските на водопада" ми се стори едно много добро продължение на поредицата. И в този ден продължаваше да ни преследва прогнозата за дъжд, но това нямаше как да ни изплаши. Събрахме най-важното в раниците - вода, нещо леко за хапване и разбира се дъждобраните, и сме готови за път. 
image
Още с отбивката от Ябланица към Тетевен останах много впечатлен от красивата природа - движим се по малко пътче, покрай реката и от двете страни се издигат високи скали. Очите ми се движат ту наляво, ту надясно и виждат тук водопад, там красиви скали и красива зеленина във всички посоки.
image
По пътя решихме да се отбием да видим Гложенския водопад. Според картата е точно до пътя край заведението "При видрите" и реално го видяхме още преди да отбием. Нали сме приключенци решихме, че трябва да стигнем до самия водопад. Намерихме пътека, която прекосява реката и се вие нагоре, но решихме, че се отклонява твърде настрани и се отказахме поне за сега.
image
Продължихме по пътя и преминахме през Тетевен. Към центъра на града започнахме да виждаме табелки, сочещи към "Водопад скока" и ги следвахме. За всеки случай обаче сме си включили и GPS, който да ни води към началото. Преминаваме през крайните квартали и се озоваваме по тесен почти еднолентов път. Появяват се коли насреща и трудно се разминаваме, но се справяме. След няколко минутки пристигаме на паркинг за може би десетина коли. Оставяме колата и тръгваме по пътеката към водопада.
image
Пътеката се вие покрай река Козница в красивия каньона. Хубави дървени мостчета ни помагат да пресичаме ту от едната ту от другата страна на реката. Високи скали са ни заобградили и края им се вижда далече над нас.
image
Прави ни впечатление и колко зелено е всичко. Срещаме красиво дърво, цялото покрито с мъх, също както и камъните около него.
image
Пътеката не е много широка и още в началото ни се налага да се разминаваме с друга група. Налага се да изчакаме, за да се разминем спокойно. Това е може би единственото неща, което не ми харесва от тази пътека, но това са рисковете на по-популярните дестинации.

Само няколко минутки по-късно забелязваме красивия водопад в далечината, а дъжда побърза да охлади страстите ни. Изведнъж започна да се излива един от тези летни дъждове - проливен и от нищото. Успяхме да стигнем до беседката, но решихме все пак да си направим по една бърза снимка пред водопада. Скрихме се под беседката и закачахме да отмине дъжда. Гледката от там към двата водопада е страхотна - много добро попадения за място на беседката. 
image

Все пак дъжда поспира и ни дава шанс да си направим снимки и да се насладим на пръските на водопада. Дори и Джери спира, за да се полюбува за последно преди да поемем по обратния път към колата. За съжаление не успяхме да срещнем дъждовник(саламандър) по пътеката, както пишеше на табелата, но може би трябва да дойде пак.

Благодарим ти, Тетевен, за красивата среща
ще се върнем скоро за още


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload