Background Image

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - домът на занаятите в Троян

Post Image

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - домът на занаятите в Троян


Добре дошли в тайнствения свят на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян - дълголетна крепост на традициите и изкуството! Престъпете входа на музея и се пренесете във времето, където ръцете на майсторите плетат прекрасните нишки на българската култура.

Грънчарството, като най-известният Троянски занаят, представлява великолепна комбинация от минало и настояще. От практични съдове за нуждите на хората до красиви декоративни творения, троянските грънчари запазват традициите си и допълват техниката с нови идеи. Друг характерен занаят в Троянския край е дървообработването. Тук, дървото се превръща в естествен материал, който служи за създаването на уникални скулптури, резби и други декоративни предмети. Майсторите с умение оформят дървото и го обогатяват със символика и красота.

Благодарение на занаятите си Троян продължава да се превръща в сърцето на българските художествени занаяти и приложни изкуства. Майсторите от този град продължават да съживяват дълголетната традиция и да запазят огъня на творчеството, който заслужено го прави един от най-уважаваните културни и художествени центрове в България и света.

Така че, направете една стъпка назад във времето и се насладете на богатството на българската традиция и култура в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Завладяващите истории и уникалните творения ще ви оставят безмълвни, а сърцето ви ще се препълни с вдъхновение и възхищение.

 

Как се стига до музеят?

image
Музеят се намира в центъра на град Троян. Намира се на площад Възраждане (точно срещу общината) и точно над река Осъм. Препоръчвам ви да паркирате на големия паркинг до общината и да се разходите стотина метра пеша до музея.
Троян се намира на около 150км от София, 70км от Плевен, на 100км от Велико Търново, на 65км от Габрово и около 120км от Пловдив. Най-лесно достъпен е от Северна България.


Колко време е необходимо?

image
Определено ви съветвам да отделите на музея повечко време - поне час-два в зависимост от вашите интереси. За мен музеят бе истинска "находка" и времето, което му бяхме отделили (около час) не ми стигна изобщо. Толкова много неща има за разглеждане, а беседата бе повече от увлекателна и ни се искаше да попием всяка дума и всяка гледка тук.


Какво ще мога да видя в музея?

image
Музеят има общо 10 зали като целта е да се обхванат максимално занаятите, които са се практикували в този край. Още в първата зала ни посреща макет на Троянската предосвобожденска занаятчийска улица(чаршия), който е толкова детайлен и голям, че не мога да откъсна поглед от него. Всяка малка фигурка, всяка малка сграда и детайл ме карат да се възхищавам на изработката и да се чудя колко ли прекрасно би изглеждала тази улица в днешно време. За съжаление тази улица е била опожарена през 1877 година и няма как да я видим в този ѝ вид днес.
image
След чаршията влизаме в следващата зала, която ни пренася във възрожденска Грънчарница. В нея се вижда автентично грънчарско колело, заедно с инструменти и глинени съдове. Троянското грънчарство се е развивало през вековете и е запазено и днес благодарение на предаността и уменията на майсторите грънчари. Традициите в изработката на керамика се поддържат живи, а ръчно изработените продукти продължават да бъдат ценени както в България, така и зад граница. В колекцията ще откриете голям брой стомни, бърдуци, чаши, стомни, окарини и дори глинен казан за варене на сливова ракия. Съдовете се открояват с красиви орнаменти, топли цветове и интересни рисунки.
image
Следващата зала е създадена, за да ни разкаже повече за дървообработката по тези земи. Този занаят се появява в Троян след Възрождението и се развива много силно през 30-те години на XX век, когато тук се появява електричеството и се оборудват струговете с електрически мотори. Преди това се е използвало така нареченото водно струговане, благодарение на силата на воденицата и ръчното лъково струговане. Най-старият занаят в този раздел е Горянството - това е горско дърводелие. Използва се за изработка на колиби, дялане на дъски и греди, изработка на кобилици, ракли, иконостаси и др. Ще видите също така доста снимки и инструменти за обработката на дървесината.
image
Специален раздел е отделен за бъчварството, бъднарство, бъкларство и пирография. Бъчварството изработва бъчви, бъднарството бъднета за ракия и малки павурчета, бъкларството прави бъкли(бъкели) за вода, а пирографията декорира дървените предмети чрез обгаряне най-често с мотиви от българското народно творчество. Пирографията в чужбина се приема за типично българско изкуство и занаят. В тази зала ще можете да видите и специален изграден автентичен кът с работилница за обработка на дърво - нейните инструменти, изделия и обстановка.
image
Не пропускайте да разгледате също традиционните български облекла и тъкачния стан, разделите за металообработка, иконография, художественото изкуство, ретро предметите и красивите изложби на местните творци.
image
В случай, че сте вече на изхода и сте пропуснали погледнете над главите си, за да се насладите на невероятната изработка на дървения таван в залата. Очите ми останаха там и се влюбих в тази изкусна изработка.


Какво е работното време на музея?

image
Музеят е отворен за посетители всеки ден от 9 до 17ч.  


Колко струва посещението?

image
Входната таска за възрастни е 5лв, а децата до 7 години могат да го посетят безплатно. За ученици, студенти и пенсионери входната такса е 2лв., а за инвалиди е 1лв. Семейният билет пък е 10лв.

Можете да се възползвате от беседа - кратката беседа е 5лв, а дългата 10лв. Беседата на английски език е 15лв. Кратката беседа продължа около половин-един час и от опит мога да ви кажа, че е много интересна и си заслужава. Дългата беседа е за любителите на историята и занаятите и може да продължи над 2 часа. 

Музеят е прекрасен и ви препоръчвам да го посетите, а за пълното преживяване си вземете и беседа. По този начин посещението ви ще бъде запомнящо се и вълнуващо.


Има ли нещо интересно, което трябва да погледна в музея?

image

За мен този музей се отличава с две много вълнуващи неща, които не са уникални но се срещат на много малко места. Първото е интересната кукла "Неда", която със своите QR кодове ще ви помогне да съпреживеете този музей в дигитална среда и да му позволи да оживее пред вас. На доста места в музея има кодове, които чрез сканиране ще ви отворят интересни видеа за занаятите в музея.
image

Второто нещо, което нямаше как да пропусна, са шкафовете и местата с надпис "Пипайте". Всички сме свикнали на отношението в музеите, как нищо не може да се докосне и остават някак далечни за нас и за децата. С тази практика от музея на занаятите ни позволяват да разгледаме и да се докоснем до тази магия. Както са казали старите хора "Око да види, ръка да пипне".
 

Мога ли да си купя нещо за спомен от музея?

image

Музеят има прекрасно кътче на входа с различни видове сувенири - магнити, книжки, глинени съдове и украси за дома. Ние си харесахме две прекрасни окарини, които да ни създават настроение в ежедневието.


Има ли удобно място за пикник или нещо за хапване наблизо?

image
Музеят се намира на главно място в града и ви дава възможност да хапнете на интересни места. Препоръчвам ви гостилница "На ДворЪТ" в близост, където да се насладите на интересни домашни гозби и кафе-бар и ресторант "Royal", което се намира точно срещу музея по поречието на реката и разполага с два етажа и прекрасна гледка към реката и планината.


Кога е най-подходящо да го посетя?

image
По всяко време! Музеят е едно място, където занаятите и изкуството оживява. Смея да твърдя, че е създаден и се поддържа с много любов и желание, което си личи при посещение. Това ще ви помогне да почувствате мястото по-близко до себе си и да се вдъхновите от него. Признавам си, че аз лично няколко дни след посещението си се захванах да гравирам една дървена табела и съм много щастлив от резултата.


Какво интересно има наблизо?

  • Арт галерия "Серякова къща" и Арт клуба - тази галерия е още едно от местата в града, където изкуството оживява пред вас. Много красиви картини, фотографии, ръчно изработени изделия ви очакват. Можете да посетите също така концерти, представяния на книги и други. В арт клуба пък можете да седнете, за да обсъдите видяното и своите възгледи на чаша кафе, бира или грог в приятна обстановка.
  • Центърът на Троян - музеят се намира на централния площад и ви препоръчвам да разгледате наоколо. Площадът е много красив и поддържан с красиви цветя, та е хубаво дори да седнеш за малко да му се насладиш.
  • Туристически информационен център - намира се точно от другата страна на река Осъм и в него ще можете да се запознаете с интересните места за посещение, актуалните събития за този период и да намерите нещо по свой вкус, което да посетите по време на престоя си тук.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Троянрегионално сдружение Тур клуб РеМарк и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload