Background Image

Кървавото кладенче край Рибарица - място на предателство и геройство

Post Image

Кървавото кладенче край Рибарица - място на предателство и геройство


Добре дошли в мистичната област на Стара планина, където легендите и историята се преплитат в едно вълшебство. Днес ще ви разкажа за едно място с тежка и трогателна история - Кървавото кладенче край Костина.

Само 3 километра южно от махала Костина, това е мястото, където на 15 май 1876 година, Георги Бенковски, главният апостол на въстанието, е убит след предателство. Турските войници измиват отсечената глава на войводата в това кладенче, което остава свидетел на кървавите битки за свобода.

Музиката на кристалната вода в Кървавото кладенче край Костина пее песента на свободата, събуждайки в нас духа на нашите предци. Шума на природата кара нашите мисли да пътуват в миналото, в епичната история на тези, които дадоха живота си за любовта към родината - пътешествие, което ще остави следи в сърцата ви и ще ви накара да цените свободата и патриотизма по-силно от всякога. Добре дошли в този магически исторически свят, където герои стават легенди, а легендите остават вечни!


Как се стига до това място?

image
Кървавото кладенче се намира в местността Костина край Рибарица. До нея може да се стигне с кола като пътя от центъра на Тетевен е около 18км. Има паркинг и можете да оставите колата си и пеша да изминете последните двайсетина метра.
 

Каква е историята на тази местност Костина?

image

Това е място с дълбока историческа значимост, свързано с Априлското въстание и живота на Георги Бенковски - главният апостол на въстанието.

На 15 май 1876 година тук се случва трагичното предателство, което довежда до смъртта на Георги Бенковски. След като е потушено Априлското въстание част от революционерите се спасяват и тръгват да търсят спасение в Балкана. Останалите от четата на Бенковски, състояща се от Георги Бенковски, Стефан Далматинеца (последния байрактар на четата), отец Кирил и Захари Стоянов се движат изморени и гладни от Тетевен към Троян. Местният овчар дядо Вълю ги среща и им помага да се скрият в една от пещерите в планината. Обещава им, че на следващия ден ще се върне да им помогне да прекосят към Троян и да се измъкнат безопасно от преследващите ги турски заптиета. Подмамен от наградата обаче той им устройва засада заедно с турската армия и ги обрича на сигурна смърт. На следващият ден както са се уговорили отива при тях и ги води през гората, докато не стигат до един скоро построен мост. При пристигането им Захари Стоянов се обръща към Бенковски и изразява съмнението си за този мост. Усещал е, че нещо не е наред.
image

„ Ти трябва да знаеш, че не се намираме на пловдивския мост върху Марица, но в Тетевенския балкан на река Костиня" - отговори Бенковски, като се и обърна назад. 

Това били и последните му думи. При стъпването на моста дядо Вълю се затичва и скача от другата страна. В този момент се чуват викове "Предател", а турските заптиета начело с Рюзгяр Хаджи Ахмед ага произвеждат изстрели към водача на четата. Георги Бенковски пада мъртъв, а един от другите четници е ранен. Главата на Бенковски е отрязана за назидание, а кръвта е изплакната в близкото кладенче. (б.р. Кървавото кладенче) Тялото му е захвърлено настрани, а главата е отнесена в Тетевен, а по-късно в Орхание (дн. Ботевград) и София за назидание на въстаниците. 
image
Захари Стоянов, който се е движил последен успява да скочи в реката и течението го отнася надолу. След известно време той излиза от реката и се покатерва на един висок бук. Завързва се с всичко, което носи за дървото и остава там няколко дни. През това време гладен и измръзнал той успява да се съхрани, докато в същото време чува турските заптиета как го търсят долу. 

Няколко години по-късно България вече е свободна, а Захари Стоянов жив и здрав успява да разкаже за събитията, случили се край река Костина, в своята книга "Записки по българските въстания". Преди това обаче той се маскира и се появява на едно от честванията край реката за почитане на смъртта на Бенковски на което също така присъства и дядо Вълю. Започват да разпитват дядо Вълю да разкаже какво се е случило в този паметен ден и в този момент Захари Стоянов сваля маскировката си. Дядо Вълю го вижда и пада на колене да моли за прошка, която след това успява да получи. Според преданията дядо Вълю остарява и умира по естествен път. Той е човекът, който ръчно изработва първия дървен кръст поставен на това паметно място.
image
Днес местността Костина е мемориална зона, която привлича почитателите на историята и туристите. Тук се честват годишнините от смъртта на Георги Бенковски и се провеждат исторически възстановки, извършвани от местни артисти. Местността е свещено място, което ни напомня за храбростта и саможертвата на онези, които се бориха за свобода и национална идентичност през тъмните периоди на историята.


Колко време е необходимо?

image
Отделете си около половин-един час, за да разгледате местността и да почувствате емоцията на това историческо място.


Кога е най-подходящо да го посетя?

image
Можете да го посетите през цялата година и по всяко време, тъй като е на открито. Намира се покрай река Костина и може да бъде прохладно през лятото и студено през зимата. В случай, че имате път към Рибарица определено бих ви препоръчал да го посетите. 
 

Красив ли е пътят към местността?

image
От центъра на Рибарица до местността Костина са около 3-4 километра и пътят е изключително красив и панорамен. На връщане от там успяхме да се повозим на колела с Вили, Алекс и Красен. Това ни позволи да се насладим на гледките от двете страни на пътя и леката мъгла, която ни бе налегнал в този ден.


Мога ли да взема кучето си?

image
Да, можете да вземете кучето си и да го пуснете да се разходи по поляната на спокойствие.


Има ли удобно място за пикник наблизо?

image
Срещу паркинга за коли има заведение и различни магазинчета за сувенири. От там можете да си купите нещо за хапване. В случай, че искате да се насладите бих ви препоръчал да посетите механа Теслъта в Рибарица. Намира се точно до река Бели Вит и можете да седнете на маса навън, за да се насладите на шума на водата. Неповторима атмосфера и вкусна храна.
 

Какво интересно има наблизо?

  • Екопътека "Под пръските на водопада" в Тетевен - началото ѝ е в центъра на Тетевен и ще ви отведе до един магичен свят на зелена природа и красиви водопади. По пътеката ще срещнете не един и два водопада, а крайната дестинация ще ви остави без думи. Прочети повече тук.
  • Тетевенски манастир "Св. Илия" - намира се близо до центъра на Тетевен и е едно от местата, които пазят неговата история и традиции. Запазил се през вековете този манастир ще ви впечатли с красивата си църква, магерница и прекрасен зелен двор с гледка към близките върхове. Прочети повече тук.
  • Градски исторически музей в Тетевен - това е едно от местата, които си струва да посетите и да научите повече за историята, занаятите и бита на местното население. Доста от старите къщи биват разрушени, но спомените за тях оживяват в музея. Прочети повече за него тук.
  • Екопътека "Опасния зъб" - от нея се открива страхотна гледка над Тетевен от отсрещната страна на връх Острич. Горска пътека ще ви отведе до заслон в скалите, които ще ви накара да се почувствате емоцията на алпинистите при изкачване на труден връх с прекрасната панорама, която ще се открие пред вас.
     

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Тетевенрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, нашият прекрасен екскурзовод Младен Милев и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload