Background Image

Ступа на Просветлението - с. Плана

Ступа на Просветлението - с. Плана


Монумент “Ступа на просветлението” се намира в село Плана на 30тина км от София. Това е първата традиционна ступа построена в България.

image

Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски) символизира постигането от Буда на Просветлението - природата на пълно пробудения ум.
Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция.

Външната конструкция на ступата има дълбок смисъл на много нива, а нейните вътрешни камери са пълни със символични предмети. Ступите се активират от квалифицирани Лами чрез мощни церемонии.

image

Издигната под практическото ръководство на Лама Оле Нидал и духовните наставления на Лама Шераб Гялцен Ринпоче през 2015 година. Проекта за изграждането е на архитекта Войтек Козовски (Германия). Открива се по време на специална церемония, в която двамата Лами активират Ступата.

Със своята локация между планините Витоша, Рила и Плана това място наистина ви кара да забавите темпото и да се отпуснете.

Ако все още не сте я посетили не се колебайте. Близо е до София и е много приятно да избягаш от града за малко.

image

**Ступа (от санскрит – буквално „куп, насип“) е постройка с конусовиден или пирамидален силует – монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури.
** Включва цитат от Stupa Sofia

Поздрави от мен,
Митко
и до нови приключения


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload