Background Image

​Водопад Добравишка Скакля - скритото бижу на Понор планина

Post Image

​Водопад Добравишка Скакля - скритото бижу на Понор планина


Село Добравица е едно от най-малките села в община Своге, но изпъква с невероятно красивата си природа и интересни туристически обекти. Намира се на около 1000 метра надморска височина и има много подходящ въздух за хората с белодробни заболявания. От горната махала на селото започва екопътеката към Скалния феномен Столо (за който ви разказах в предишната статия - тук), а от долната махала започва екопътеката към водопада Добравишка скакля. Интересното за това село е, че въпреки неговото местоположение в сърцето на Понор планина тук преди много години е било дъно на море. Все още има възможност да срещнете вкаменелости на миди, мекотели и др.
image

Как се стига до водопада?

Началната точка на този преход е село Добравица и по-точно Долна Добравица в близост до Брезе. Намира се на около 50км от София по пътя София-Монтана като се отбива към Искрец, а след това преди да стигнете до Брезе се хваща стръмна отбивка нагоре към Д.Добравица. След отбивката пътят е чакълест до самото село и ако ви е жал за колата бих ви препоръчал да я оставите на някоя отбивка и да повървите. Информативно от отбивката до училището в селото е около 1.8км.
image
image


Колко е дълъг прехода до водопада?

От училището в селото до водопада са около 2км. Изминават се за 20-30 минути с нормално темпо. Върви се по широк черен път и е много приятно.
image

Колко е висок водопадът?

Добравишка скакля е висок около 20 метра. Много интересно при него е как водата се разбива на няколко пъти в скалите и се разпръсква преди да стигне до земята.


Колко време е необходимо?

За тази разходка бих ви препоръчал да си отделите между час и два. Водопадът е много красив и определено ще ви зарадва да бъдете край него, но за съжаление няма удобно място за почивка там. 
image

Кога е най-подходящо да го посетя?

Определено бих ви препоръчал да го посетите през някой топъл пролетен ден или в ранно лято. В този период водопадът е най-пълноводен и най-красив. Разбира се може да го посетите и през другите сезони, но струята ще е доста по-лека и няма да е толкова впечатляващ.
image

Стръмна ли е пътеката? Има ли страшни участъци?

Пътеката е с изкачване, но не бих я нарекъл стръмна. Има няколко по-стръмни места, но те са кратки и може да се минат спокойно дори и от възрастни хора.
Няма страшни участъци или опасни места, така че няма причина да се притеснявате.
 

Мога ли да взема кучето си?

Разбира се! Пътеката е изцяло горска и вашето куче ще се радва да потича, да се порадва на цветенцата и буболечките, които ще срещне.
image

Има ли удобно място за пикник наблизо?

За съжаление на мястото под водопада имаше основно камъни и не е много равно. Има възможност за сядане по камъните, но не е най-удобното място. Малко преди него на пътеката имаше нещо като пейка, което обаче беше счупено.
Бих ви препоръчал да се отбиете по пътя с колата на връщане и да си направите пикник на някое по-удобно място.
 

Какво интересно има наблизо?

  • Скалния феномен Столо - намира се много близо и идеално за комбинация. Пътят за Столо започва в горната махала на село Добравица, а може да отидете и пеша до там, ако харесвате разходките. От Столо се открива невероятна гледка района. Виж повече за този преход на този линк.
  • Вазовата екопътека и водопад Скакля до гара Бов - екопътеката е стръмничка, но пък гледките си струват. Водопадът е един от най-високите в страната, а пръските му ще ви разхладят през топлите месеци.
  • Екопътека "Под камико" - тя започва от гара Бов и се изкачва нагоре. Много подходяща за пролетна разходка, поради многото водопади по пътеката. Това обаче съвпада и с доста кална пътека до тях, но няма как всичко да е перфектно.
  • Скала "Омегата" - от пътеката към водопада Добравишка скакля (в посока водопада се пада вдясно) се вижда огромен скален венец - част от него прилича на гръцката буква Омега и е наречена на него. Не знам дали има удобен достъп, но от пътеката се вижда доста добре.
image

За моето приключение

Предстоеше ни един прекрасен слънчев ( с облаци и превалявания ) уикенд и решихме да посетим красивата Понор планина. Купих си книжка от местното туристическо дружество и нямах търпение да обиколим част от местата в нея. Планът бе да посетим Столо и ако ни остане време (и не завали) да го комбинираме с водопад Добравишка скакля. След операция на коляното съм и имах притеснения как ще ми понесе прехода, затова нямахме нищо задължително. Все пак успяхме да стигнем до Столо и въпреки почти зимните условия на върха се разминахме с дъжда. На слизане слънцето се показа и решихме, че това е идеалното време да посетим и водопада.
image
След Столо се насочихме с колата към Долна Добравица - хванахме стръмната отбивка от главния път и поехме по чакълестия път бавно бавно към селото. След няколко минутки пристигнахме до училището и паркирахме колата. Изплакнахме си лицата на чешмата и тръгнахме по маркираната пътека към водопада (бяло-синьо-бяло). Още от училището се виждаше табелка 1.7 километра до водопада. След малко стигнахме до мостче и от лявата страна се чуваше как ромоли водата - погледнахме и видяхме как се спуска водата измежду храстите и дръвчетата. Имаше леко изкачване, но пътеката беше много приятна и зелена. 
image
Заприказвахме се и неусетно поглеждаме нагоре и виждаме водопада в далечината как се спуска от скалите. Последни 100 метра и пътечката става тясна и вече чуваме шума на падащата вода. Достигаме до водопада и виждаме как е грейнал от слънчевата светлина, а водата се разбива на няколко места преди да стигне до долу. Поседнахме долу до скалите и реших да извадя дрона набързо, за да се опитам да хвана някой красив кадър на водопада. Облаците бяха се настанили на небето и ту пропускаха слънчице да ни огрее, ту го скриваха и ставаше хладно. 
image
След петнайсетина минути към нас се присъедини още една група под пръските на водопада. Заприказвахме се, а те откриха малка дъга, която се беше образувала в езерцето под водата. Вили успя да хване дъгата, а за мен остана мъката от клякането и снимка без дъга.
image
Беше един прекрасен пролетен ден, изпълнен с вълнение, приятен преход, красива природа и незабравими гледки. Нямам търпение за следващия такъв ден!


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload