Background Image

Плаж Велека край Синеморец - мястото, където се сливат реката и морето

Плаж Велека край Синеморец - мястото, където се сливат реката и морето


Плаж Велека е един от най-красивите плажове на българското черноморие. Намира се на север от село Синеморец и се нарича Велека на името на реката, която се влива в морето в края му посредством "лиман". Плажната ивица е дълга между 500 метра и километър и е широка до стотина метра. Всяка година ивицата е различна, заради действието на реката. Когато реката е пълноводна част от пясъчната ивица изчезва и през пролетта се появява отново. Може да се каже, че всяка година попадате на един нов и различен плаж.

image

Как се стига до плаж Велека?

Плаж Велека се намира на 83км южно от Бургас и на 12км от границата ни с Турция. До него се пътува по главния път в посока Созопол и следвате табелите към Приморско, а след това към Ахтопол и Синеморец. За да стигнете до плажа има 2 варианта за маршрут. Единият е по черния път до самия паркинг на плажа. За него подминавате моста над река Велека, който се намира между Ахтопол и Синеморец и точно преди селото свивате наляво. Пътят е доста изровен, но ако шофирате внимателно няма да имате проблем. Ако пък ви е жал за колата паркирайте в Синеморец и се спуснете пеша към плажа. Пътеката е стръмна, но пък гледката е невероятна.
image


Охраняем ли е този плаж?

На плажа към днешна дата няма спасители. Бъдете внимателни, когато се къпете там.
image


Колко е голям плажът?

Плажната ивица е дълга към километър, а широчината й е различна всяка година. Не се притеснявайте - има много места, особено в близост до речното устие.
image


Има ли заведения в близост?

Да, на плажа има няколко заведения, които предлагат разхлаждащи напитки. (за храна не съм сигурен)
image


Има ли чадъри и шезлонги?

Да, има чадъри в началото на плажа и те са безплатни. За съжаление обаче не са много и доста бързо се заемат. Препоръчвам ви да си вземете чадър от вкъщи.
image


Може ли да се практикуват някакви спортове?

Даааа! Има уиндсърф училище и там можете да опитате уиндсърф, каяк или SUP(падъл борд) като обикновено се предпочита реката, заради по-спокойната си вода.
image

В началото на плажа има поставени мрежи за волейбол. Ако си падате по този спорт си вземете топката и съберете компания.


Къде мога да намеря други страхотни плажове?

Можеш да изгледаш моята поредица "Плажовете на България" в YouTube ето тук.
Сигурен съм, че ще си намериш поне няколко плажа, които няма да имаш търпение да посетиш.
image
 

Какво интересно има наблизо?

  • Наблизо можете да посетите селото Синеморец. Точно над плажа има страхотна поляна с пейки, където можете да се насладите на гледката към устието на Велека.
  • От другата страна на Синеморец пък се намират плажовете - Бутамята (южния плаж), плаж Липите и плаж Листи.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload