Background Image

Екопътека "В царството на зелениката" - една магия в розово-лилаво

Post Image

Екопътека "В царството на зелениката" - една магия в розово-лилаво


​"В царството на зелениката" е една екопътека, която ще ви омагьоса и ще останете завинаги влюбени в Странджа планина. Там също така е единственото място в България, където можете да видите това растение. Странджанската зеленика противно на всички очаквания не е зелена, а е с ярки лилаво-розови цветове и създава приказна атмосфера. Цъфти красиво в края на май и началото на юни и си заслужава да я посетите в този период.
 

Как се стига до екопътеката?

Екопътеката започва и завършва в центъра село Кондолово, в близост до Царево. Намира се на 71км от град Бургас и на 23км от Царево и морето. 
Най-лесно се стига до там с автомобил като на центъра има подходящо място за паркинг на около 10 коли.
Възможно е да има и автобус до селото, но трябва да се обадите в Автогарата в Царево за потвърждение кога и как. Линк тук.
image

Колко време е необходимо?

За да извървите пътеката са ви необходими около час и половина - два часа. Най-вероятно ще спирате често за снимки и да се порадвате на красивата природа.
Бих ви препоръчал да си отделите общо около 5 часа, за да разгледате пътеката, да хапнете от най-вкусната скара на центъра на селото и да разгледате църквата в близост.
image

Колко е дълга екопътеката?

Маршрутът е кръгов и е дълъг около 4-4.5км. Нейната маркировка е бяло-синьо-бяло. В по-голямата си част се движи по горски пътеки с изключение на няколко стотин метра, които се вървят по асфалтов път. В случай, че сте с деца е добре да ги наглеждате в този миг. След това пътеката влиза отново в гората и се връща в близост до центъра на селото.
image
image

Кога е най-подходящо да го посетя?

Най-подходящо е да минете тази екопътека в края на май и началото на юни, тъй като в този период зелениката е най-красиво цъфтяща. Но ако сте в района бих ви препоръчал да я посетите по всяко време на годината. Пътеката е много красива и приятна. Дори и след края на цъфтежа на зелениката пътеката продължава да е красиво зелена и интересна.
image
image

Стръмна ли е? Има ли страшни участъци?

Пътеката не е стръмна и няма страшни участъци. Подходяща е дори за деца и възрастни хора, тъй като е доста лека.
image

Имам ли нужда от специална екипировка?

Имате нужда да носите със себе си усмивката си и доброто настроение. Но дори и да не го направите гората си има трикове, за да ви зарадва и усмихне.
image

Мога ли да взема кучето си?

Да, пътеката е широка и приятна, така че вашето куче ще може да потича на спокойствие. В случай че кучето ви е по-голямо го дръжте при себе си, за да не изплашите другите посетители.
image

Мога ли да науча нещо интересно по време на разходката?

Да! По пътеката има множество табели, които разказват за Странджа планина и нейните интересни растителни видове. Пише също с подробности и за зелениката.. но трябва да си намерите табелката сами.
image

Мястото има ли любопитна история?

Дааа! Селото освен със своята зеленика, вкусната скара и гостоприемните домакини е известно също така с това, че е включено в няколко български стари филма. Тук е заснет прекрасният български филм "Господин за един ден" през 1980 година. Вървейки през селото и загледайки се в старите къщи определено забелязваме причината да бъде толкова търсено място за снимки. Всички къща наоколо са запазени в автентичния си вид и ни връщат в едни стари времена.
image

Има ли удобно място за пикник наблизо?

По екопътеката има на няколко места приятни пейки и беседки, които са удобни за почивка и похапване. Аз обаче бих ви препоръчал да извървите пътеката и да похапнете на заведението край пътя - кюфтетата и кебапчетата са страхотни, а след като сте си ги заслужили стават още по-вкусни.
image

Какво интересно има наблизо?

  • Храм "Св. Георги" с.Кондолово - съвсем близо до центъра има малък храм, който е много добре поддържан и изрисуван. Отделете му малко време да го разгледате и много ще ви хареса.
  • Екопътека Марина Река - на около 10км от Кондолово в близост до село Българи се намира тази екопътека. Не съм ходил още по нея, но съм я предвидил за следващата разходка из района.
  • Тракийско светилище Индипасха - намира се на около 20км. Много интересно място със своята енергия и притегателно място за вярващите от векове. Там има лековито изворче (аязмо), което хората посещават за да се излекуват от различни заболявания.
  • Водопад Докузак - на около 40км от там се намира водопада Докузак. Той е най-високият и един от най-красивите в Странджа. Пълноводен е през цялата година и е изключително приятно място за почивка. Прочети повече тук.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload