Background Image

Хотнишки водопад - бърза разхлада на няколко км от Велико Търново

Хотнишки водопад - бърза разхлада на няколко км от Велико Търново


Хотнишкият водопад (още известен като "Кая Бунар" - водопад в скалата) е водопад на река Бохот в Северна България, област Велико Търново. Водопадът и проломът на реката са обявени за природна забележителност, като трябва да имате предвид че е забранено да се къпете във вира пред водопада. Край самия водопад има беседка, където можете да хапнете с гледка към водопада, а също така и доста интересна екопътека. Екопътеката е опасна (а при мокро време и доста хлъзгава) и е необходимо да се движите бавно и внимателно, но пък гледките, които се откриват са много красиви и определено си заслужават.
image

Как се стига до водопада?

Хотнишкия водопад се намира в близост до село Хотница (на 3км от селото) и на около 20км. от Велико Търново. В непосредствена близост до водопада има изграден паркинг и можете да оставите колата там.
image

Колко е висок водопада и коя река тече по него?

Водата пада от 30 метра височина и това го прави най-високият водопад край Велико Търново. 
Река Бохот захранва водопада с вода. Тя извира край с. Ново Село (великотърновско) и по-късно се влива в река Росица. 
image

Кога е подходящо да посетя водопада?

По всяко време! Водопадът е най-пълноводен през пролетта, но не пресъхва дори през лятото. За мен най-приятното време за посещение е през лятото или ранна есен. В този период покрай вода е приятно и прохладно, когато във Велико Търново са най-големите жеги.
image

Колко време е необходимо?

Водопада е непосредствено до пътя и не ви е нужно много време. Разгледайте спокойно, поснимайте се, а защо не и да си направите пикник на тревата или близката беседка. Ние например си опънахме хамак и се наслаждавахме на шума на водата.
image

Има ли някаква екопътека в близост?

Даа! Точно до водопада започва екопътека "Хотнишки водопад". Тя започва от паркинга, преминава над водопада и се връща от другата страна. Дълга е около километър-два и се изминава за половин до един час. Пътеката е доста стръмна (може би дори малко опасна) и не се препоръчва за хора със страх от високо, а също така и когато е мокра. Върви се по камъните или по тесни дървени мостчета и е много красива. Определено обаче не е по възможностите на всеки.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload