Background Image

Екопътека с.Мърчаево - местност "Церова Поляна"

Post Image

Екопътека с.Мърчаево - местност "Церова Поляна"


Честита нова година, приключенци!

Нека новата година да е много по-хубава, изпълнена с повече радост и щастие, повече и по-далечни приключения и много нови приятелства. Бъдете здрави и се движете. Движете се, за да бъдете здрави.

Тази седмица имам едно ново и интересно приключение за вас. Една малко популярна екопътека в полите на Витоша започваща от село Мърчаево. То се намира на 16км от София в посока Перник и е настанено уютно на 1300м надморска височина.

image

Екопътеката се казва Мърчаево - "Церова поляна". Пътеката е дълга около 3-4км (в посока) и е изцяло в гориста местност. Много удобно място за край на прехода е заслон "Каменоделец". Там има няколко пейки и чешма, където можете да седнете и да похапнете преди да тръгнете обратно.

image

Началото на пътеката е пред кметството на с. Мърчаево - на ул. Черешова градина №1 и продължавата по улицата до края след което влизате в гората и следвате маркировката Бяло-Червено. Пътят до заслон "Каменоделец" отнема около час нормално темпо. В един момент се засичате с пътят за Витоша 100, така че си следете маркировката и поемете по левия ръкав. След като стигнете заслона пред вас се открива невероятна гледка към долината. Спрете за момент и се насладете на гледката. Ако си носите храна се настанете удобно на пейките с панорамна гледка. Може да си допълните водата от чешмата зад заслона.

image

Малко над заслона се намира връх Церова поляна. Малка и стръмна пътечка ще ви изведе до върха на нещо, приличащо на изоставена мина с отвесни каменни стени. На върха има също няколко пейки, където може да починете, преди да тръгнете наобратно.

image

Ние не случихме на най-хубавото време, но пък пътечката беше много приятна и спокойна в този облачен ден. Ах, колко е приятно да си на въздух сред природата. Вдишаме за последно и поемаме обратно към забързания град и ежедневието. Но ще се върнем скоро. Сигурен съм!


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload