Background Image

Троян - градът на културата, занаятите, силните жени и хубавата ракия

Post Image

Троян - градът на културата, занаятите, силните жени и хубавата ракия


Град Троян е живописен и очарователен град, разположен в сърцето на Стара планина в Централна България. Простира се от двете страни на река Осъм и се отличава с прекрасни природни пейзажи, които привличат туристи от цял свят. Около Троян се намират изумителни планински пътекиводопади и зелени гори, които създават идеални условия за планински туризъм. Посетителите могат да се насладят на изумителни панорамни гледки и да се потопят в красотата на природата.

Градът се отличава също така с богатото си културно и историческо наследство. Тук се намира Троянският манастир, важно православно светилище, с богати колекции от икони и ръкописи. Градът разполага с музеи, посветени на резбарското изкуство и местните занаяти, които пресъздават богатата история и култура на региона. Туристите могат да се насладят на атмосферата на традиционния троянски регион, като посетят майсторските ателиета и галерии на дърворезбари и художници. Град Троян предлага незабравимо туристическо преживяване, комбинирайки природната красота и културното богатство на района.

 

Какво можете да видите в Троян?

1. Центърът на Троян

image
Още с пристигането ни в Троян се озоваваме близо до центъра. Паркираме колата зад общината, а отсреща ни страхотна рисунка върху сграда. Забелязваме и рисунка върху стълби малко встрани, която също ни прави впечатление. Централният площад е много голям и добре поддържан - тревните площи и фонтаните създават прекрасна атмосфера, въпреки мрачното и дъждовно време. Площадът е свързваща точка между общината, музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, арт улицата в града и красивата река Осъм. 


2. Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства 

image
Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства е един от музеите, които силно ме е впечатлил и вдъхновил. Той е създаден през 1962г. и през изминалата година отпразнува своята 60 годишнина. Намира се в центъра на Троян в сградата на бившето училище и точно срещу общината. Изключително много ме впечатли начинът, по който в музея се преплитат историята с модерните технологии и се представя по интересен и увлекателен начин нашето минало. Хитът на музея е куклата Неда, която чрез сканиране на QR кодове ви позволява да погледнете на експозициите по един различен начин. Интересните възстановки и скритите табелки "Пипай тук", пък го правят супер привлекателен за деца и по-млади посетители. По този начин музеят оживява и успява да ни заплени с интересните занаяти и красивите си екпозиции.

За да научите повече прочетете статията тук:
МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА - ДОМЪТ НА ЗАНАЯТИТЕ В ТРОЯН


3. Арт Галерия "Серякова къща"

image
Серяковата къща е една галерия, която ще ви впечатли както със своята фасада, така и със своите изложби, своя дух и загадъчен чар. Намира се във възрожденската къща на Георги Серяков (Гио) от 1991 година и е в близост до центъра на Троян. Самата сграда е на два етажа с вити стълби и е много интересна със своите високи тавани. В нея се представят голям брой изложби, а също така представяния на книги, джаз концерти и други интересни събития. Озвучението и осветлението на галерията е много добро и помага да преживеете изкуството по един различен начин. Сърцето и душата на галерията е Мариела Шошкова, която ни покани и ни разказа повече за нейната история и настояще. Повече за галерията можете да научите в нейния уебсайт - цък. Не пропускайте и възможността да си купите бутиков подарък или картина, за да подкрепите развитието на тази галерия.

За да научите повече прочетете статията тук:
АРТ ГАЛЕРИЯ "СЕРЯКОВА КЪЩА" И АРТ КЛУБ-ЪТ В ТРОЯН


4. Арт Клуб-ът

image
Арт Клубът е едно прекрасно допълнение към Галерия "Серякова къща", което се намира точно под нея. Троян като един град на изкуствата има нужда от своето място, където да се събират артисти и дейци, за да обменят идеи, да творят или просто да се позабавляват. Арт Клубът често става сцена за певци, музиканти и групи, които създават страхотна атмосфера. Веселите и усмихнати бармани и богатият асортимент на питиета ще допълнят вашата страхотна вечер. За повече информация можете да погледнете фейсбук групата на Арт Клуба - цък.

За да научите повече прочетете статията тук:
АРТ ГАЛЕРИЯ "СЕРЯКОВА КЪЩА" И АРТ КЛУБ-ЪТ В ТРОЯН


5. Винпром Троян - ракиен тур в града на сливите

image
Едно от нещата с които Троян се гордее най-много е празникът на сливата. На него се празнува сливата във всички ѝ форми с множество събития като концерти, арт работилници, дегустации и конкурс за най-добра ракия. Но сега искам да ви предложа да направите своя ракиен тур в домът на Троянската сливова ракия - Винпром Троян. Лично изпълнителният директор Михал Капоун ни посрещна и ни запозна с целия процес от обирането на сливите, приемането им във фабриката, обработката, чакането, чакането.. и накрая бутилирането на тази прекрасна течност. Като един собственик на няколко сливови дръвчета си признавам, че слушах с интерес, за да мога един ден и аз да си направя собствена сливова ракия. Дегустационният тур се организира всяка събота от 15 часа на място. В случай на въпроси и нужда от повече информация можете да свържете с Винпром Троян на посочените телефон/мейл тук - цък.

За да научите повече прочетете статията тук:
ВИНПРОМ ТРОЯН - РАКИЕН ТУР В ГРАДА НА СЛИВИТЕ


6. Туристически информационен център

image
Туристическият информационен център е едно от местата, където можете да се зареди с нови идеи за посещения на интересни обекти, красиви пътеки и места. Неговата цел е да помогне на туристите да имат един пълноценен престой в района на Троян. В него можете да намерите информация за туристически маршрути и еко пътеки, места за настаняване, природни и културни забележителности, фестивалите в района, места за хапване или спортни събития. Ние успяхме да си харесаме още няколко забележителности, които да посетим при следващото ни посещение на района, а съм сигурен и вие ще откриете поне няколко такива. В информационният център има и различни изложби на фотографии и ръчно изработени произведения.


Какво да разгледате близо до Троян?

1. Национално училище за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм

image
Няма как да не започна с училището за планински водачи в село Черни Осъм. Много съм щастлив, че имах удоволствието да посетя това прекрасно място и да се запозная с хората, които го правят така привлекателно. Това е единственото училище в България, където можете да получите специалност "Планински водач" и да опознаете добре планината и нейните тайни. Още с влизането в двора на училището веднага се забелязва огромната стена за катерене поставена отвън, красив фургон изрисуван с планински мотиви и площадка за тренировки. Отвътре училището е също толкова вдъхновяващо с красиви рисунки и надписи на стълбите с първенците на планините в България. Влизаме в спортния салон на училището и там също забелязваме интересна стена за катерене, която продължава по тавана. Точно в този момент един от учениците се изкачи сякаш с лекота по тавана по подобие на Спайдър мен и ни остави без думи.

За да научите повече прочетете статията тук:
НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" В С. ЧЕРНИ ОСЪМ

 

2. Природонаучен музей в с. Черни Осъм

image
Природонаучният музей е основан през 1956 година от учителя Илия Илиев. Той събира и препарира животински видове за часовете по биология, а през 1976г. колекцията става толкова голяма, че се отделя в нова сграда. Сега музеят е доста променен и приема хиляди посетители всяка година. В него има няколко зали, които ще ви запознаят с местните видове в Стара планина - глиган, вълк, чакал, елен лопатар, дива котка, сърна и други. Нещото, което ме изуми тук е горския телефон, който позволява да говорите с различни животни и да чуете техните звуци в слушалката. Колекцията от експонати пък е наистина впечатляваща, особено тази с насекоми, която бе огромна. Много добро впечатление ми направи как зад експонатите в голямата зала са изрисувани техните хабитати, за да можете по-лесно да си ги представите и те да "оживеят" пред вас. Хората от музея са много дейни и обичам да правят различни инициативи - наскоро бяха организирали "Кино на колело", при което прожекторите за филмите се захранваха от доброволци на колела в публиката.

За да научите повече прочетете статията тук:
Природонаучния музей в с. Черни Осъм - мястото, където природата ни учи

 

3. Троянски манастир в село Орешак

image
/ Снимка: Bougie Streets /
Троянският манастир е третият най-голям манастир в България. Намира се на около 10км от Троян в село Орешак на брега на река Черни Осъм. Според историци манастирът е основан през XV или XVI век. Той много бързо се е разраснал, но бива разгромен от турски бандити, а игуменът посечен. По-късно манастирът бързо възвръща славата си и се развива отново. Отличителна за него е църквата „Успение Богородично“, която е много красива. Изографисана е от Захарий Зограф с ярки багрени хармонии и редки сюжети, които си заслужава да се видят.

 

4. Екопътека "Жална" в село Балканец

image
Екопътека "Жална" започва в китното село Балканец и ще ви покаже едно от най-красивите лица на Стара планина. По пътя ще можете да видите "Кралимарковския мост", да се движите по древния римски път "Виа Траяна" и да достигнете до местността Беклемето. От началото до Беклемето ще ви трябват около 2 часа, а за връщане още 2-3 часа.


5. Шипковски минерални бани до село Шипково

image
Минералните бани до село Шипково са един най-старите курорти за балнеолечение в България. Благодарение на топлите си минерални извори селото е притегателен център за туристи от цялата страна. Множеството почивни бази и места за почивка обаче позволяват да се насладите на спокойствие и тишина. Интересното за тези минерални бани е че тук се намира единственото действащо находище на сулфатно-калциева вода в България. Тя може да се пие, а може да се използва и за балнеолечение. В центъра на курорта е направен каптаж с четири различни вида минерални води като от всяка страна тече различен вид вода. Едната е от извора L-28, която помага за неврологични и очни заболявания, L-2, която помага за стомашно, бъбречни и чернодробни заболявания, планинска изворна и трапезна минерална вода.

 

6. Къща за гости и активни забавления - "На Кърът" в село Патрешко

image
Къщата за гости е създадена през 1752 година, но е реставрирана и все още продължава да се реставрира. Покривът е много красив и автентичен с тикли, а отвътре си личи колко много усилие е положено, за да се получи тази бутикова и интересна къща. Всеки един детайл вътре може да ви направи впечатление и да ви заинтригува. Дворът пък е прекрасно озеленен и терасиран и може да се използва за различни спортни занимания.
През този ден собственичката госпожа Църова ни въведе в изкуството по създаването на "нафора". Нафората представлява благословен от църквата квасен хляб, който се прави по специална рецепта и издържа изключително дълго време. Процесът е много интересен и се прави със специален печат, който отбелязва фигури върху хляба. Госпожа Църова ни предложи да я посетим отново, за да се научим да реставрираме мебели, да сготвим нещо интересно или да се забавляваме с други активности. Определено бихме я посетили отново!

 

7. Солната стая в село Патрешко

image
Село Патрешко привлича интереса ни с още една забележителност - Солната стая. Намира се малко по-надолу от къщата за гости "На Кърът" и в нея можете да се подложите на халотерапия. Халотерапията е терапия със солни изпарения и се практикува по много различни начини. Тя се използва при възрастни и деца за подобряване на цялостното състояние на тялото - подобрява функцията и външния вид на кожата, изчиства токсините от тялото, за дихателни проблеми и за засилването на имунитета. Подходяща е за хора със синузит, бронхит, астма, алергии и други. Обикновено са необходими 2-3 посещения, за да усетите ефекта от солната стая, но при всеки е различно действието на солта.


8. Водопад Скока до село Калейца

image
Водопадът Скока се намира до село Калейца. С колата можете да стигнете почти до водопада. За целта преминавате през село Калейца и малко след него оставяте колата на уширение на пътя. Оттам има още около 200 метра то водопада. Скока е висок около 10-12 метра и има хубав вир под себе си. През топлите месеци се посещава от местните за разхлада и дори къпане. През това посещение не успяхме да видим водопада, но го планирахме за следващия удобен момент.


9. Паметникът "Арка на свободата" в прохода Беклемето (Троянски проход)

image
/ Снимка: bgsait /
Троянският проход свързва Троян с Карлово и Пловдив като пресича Стара планина. Красивата природа по пътя със сигурност ще ви впечатлят, но най-красивото място за мен е Арката на Свободата, която се намира малко встрани от пътя. Застанала гордо на връх Горалтепе (на 1595 метра н.в.) арката е с височина от 35 метра и е в една от най-високите точки по Троянския проход. От площадката под паметника на север се виждат долините на река Осъм и Троян, на юг има гледки към Средна гора, Родопите и Рила, а на изток и запад може да видите доста от високите върхове на Стара планина, включително и първенеца Ботев със своите 2376 метра. Покрай арката минава и туристическият маршрут Ком-Емине(Е3), но ако не ви се изминават около 570км пеша можете да се отбиете с колата по пътя и да се насладите на красивите гледки.


Къде можете да хапнете в Троян и района?

1. "Гостилница НА ДворЪТ" в центъра на Троян

image
Гостилницата се намира много близо до центъра на Троян и е едно прекрасно място, където да похапнете вкусна и прясна храна. Още с влизането можете да усетите приноса на госпожа Църова (от "На Кърът") за интериорния дизайн с нейните реставрирани мебели и шантав интериор. При всяко завъртане на главата можете да видите по някой интересен детайл. Колкото до храната - без-уп-ре-чно! Всичко, което ни бяха приготвили заедно с нейната съдружничка шеф Биляна беше неповторимо вкусно. Опитахме чорба от домашен петел, супа от коприва, пърленки, салати, скара - облизахме си пръстите. Но за мен черешката на тортата бе домашния чийзкейк за финал. Още сънувам този вкус!


2. Кафе-бар и ресторант Royal в центъра на Троян

image
Разположен точно в центъра срещу Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства това заведение е полегнало приятно над река Осъм. На два етажа с открита и закрита част можете да се насладите на гледката към реката и планините над нея без значение дали обядвате или пиете сутрешното си кафе. Ние го посетихме за обяд и храната бе вкусна, но определено бих ви го препоръчал за сутрешното кафе или закуска край реката. През нощта пък се превръща в бар за любителите на партитата и нощния живот.
 

3. Механа "Страноприемница" в село Орешак

image
Страноприемницата бе тотален хит при нашето посещение в село Орешак. Посетихме я за вечеря, както и за закуска на следващия ден. Механата всъщност е част от хотелски комплекс със същото име, който изглеждаше много стилен и направен с вкус. Дворът бе с красиви цветя, , ресторанта много елегантен, а градината имаше открит басейн и бе много добре поддържана. На вечерята имаше гост музикант с китара ( Дидо Дишев ) , който свири и изпя няколко страхотно песни. Атмосферата бе много приятна и дори потанцувахме малко. Храната пък бе много вкусна, особено баницата за закуска, ох.. С удоволствие бихме се върнали отново да хапнем, а защо не и да видим какво представлява хотела.

 

Има ли подходящо място за нощувка?

1. Къщи за гости Неделя и Неделя 2

image
При престоят ни в Орешак се доверихме на къща за гости Неделя 2, която ни предостави прекрасни условия за почивка и възстановяване на енергията. Стаята ни бе много широка, със собствена баня и тераса с гледка. Дворът на къщата пък бе много добре поддържан и с хубава беседка. Нямахме достатъчно време да се насладим на двора, защото ни очакваха много приключения, но останахме много доволни от краткия си престой и препоръчвам с две ръце.
 
Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Троянрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, Иванка Църова (На Кърът и На ДворЪТ), Мариела Шошкова (Арт галерия "Серякова къща") , Мариела Минкова (Природонаучен музей), Даниел Сираков (екопътека Жална), Михал Капоун (Винпром Троян), Иван Беломъжев (кметски наместник на Патрешко), Румяна Велешка (Училище за планински водачи), Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, Павлин Калев (къща за гости Неделя) и разбира се на АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.

** В тази статия мисля, че успях да ви разкажа за културата, занаятите и хубавата ракия. Чудите се къде са силните жени ли? Още от средновековието Троян се слави като място, където царува матриархата. Силните жени са били моторът за развитие на този район и в голяма степен все още са. Предполагам забелязахте, че на повечето места в статията главните действащи лица са жени и са страхотни в своята професия. Страхотно впечатление ни направи, че всяка една от тях гореше в работата си и за нея бе страст и удоволствие. Благодарим ви!


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload