Background Image

Тетевенски манастир "Св. пророк Илия" съхранил се през вековете

Post Image

Тетевенски манастир "Св. пророк Илия" съхранил се през вековете


Тетевенския манастир "Свети пророк Илия" е основан някъде около XII-XIII век. Той се намира в град Тетевен в подножието на връх Острич. В манастирският двор се намира църква, магерница и беседка. Градината, тъй както и целия манастир, е изключително добре поддържана и ще ви направи впечатление още от входа. Множество цветя са посадени, а тревата е прилежно окосена и подканваща ни за разходка. В двора има и метална люлка, от която се открива страхотна гледка към заобикалящите града скали. Приказно място за един прекрасен манастир.

Църквата на манастира е много добре реставрирана, а вътре се съхраняват изключително ценни икони. В нея могат да се наблюдават стенописи от три различни периода - XVII век, XIX век и нови едва започнати. Реставратори са се заели да възстановят стенописите, но те остават само като чертеж и не биват завършени. В последствие идват други реставратори, които не се наемат да довършат започнатите икони и ги оставят в този вид.
image
 

Как се стига до манастира?

image
Манастирът се намира в град Тетевен и можете да достигнете пеша до него. От площада ще са ви нужни десетина минути пеш, за да достигнете до входа на манастира.
Тетевен се намира на около 100км от София, 85км от Плевен и 140км от Велико Търново. Най-лесно достъпен е от Северна България


Колко време е необходимо?

image
За да разгледате манастира си отделете около 30-45 минути. Според мен ще ви бъдат достатъчно, за да разгледате красивата църква, зелената градина и да се насладите на гледките, които се откриват от двора на манастира.


Мястото има ли любопитна история?

image
Даааа! Радвам се, че попита приключенецо. Интересно за манастирът е това, че е успял да се съхрани през вековете. През 1801 година кърджалиите (група войници дезертирали от османската империя) успяват чрез предателство да нахлуят в град Тетевен при което го ограбват и опожаряват почти изцяло. Съхранени са едва няколко къщи и манастира. По-късно той е бил книжовен център и е имал килийно училище и библиотека. Посещаван е от дейците за националноосвободително движение. 

В църквата са запазени са ценни икони и иконостас, изработен през XIX век. от тетевенски или тревненски резбари. Особено ценни са иконите на "Св. Илия", "Христос Въздържател", "Йоан Кръстител", "Св. Константин и Елена" и "Архангелски събор", датиращи от XVIII век. В момента манастирът не е действащ и няма монаси в него. Най-ценното за него обаче е леля Невена, която се грижи за неговото състояние и посреща посетителите с огромно желание и усмивка.


Има ли удобно място за пикник или нещо за хапване наблизо?

image
В манастира има магерница, но тя не е действаща. В дворът има беседка, която е с пейки и маси и предполагам, че можете да поседнете за почивка там. Ако желаете да опитате местна храна бих ви препоръчал да посетите хотел Тетевен и да опитате местната саламура - тетевенски специалитет подобен на рибена чорба.


Каква е цената за посещение?

image
За посещение не се заплаща. Можете да си закупите свещ, някакъв сувенир или да дарите пари в кутията на манастира, ако имате желание да помогнете.


Кога е най-подходящо да го посетя?

image
Бих ви препоръчал да посетите манастира през седмицата, ако е възможно. За тези места вярвам, че е хубаво да бъда там в по-малко натоварен ден, за да мога да усетя атмосферата и спокойствието му. Ние го посетихме в петък и бяхме единствените посетители в този момент.


Какво интересно има наблизо?

  • Екопътека до връх Острич от село Бабинци - това е върхът, който се намира над манастира. Можете да се изкачите до него и да се насладите на панорамната гледка към града от високо. Прочети повече за нея тук.
  • Екопътека "Под пръските на водопада" - това е едно от любимите ми места в района. Аз посетих последната част от екопътеката, която е в гората и останах силно очарован от мястото и природата наоколо.  Прочети повече за нея тук.
  • Градски исторически музей Тетевен - музеят се намира точно на площада в центъра на Тетевен и със сигурност ще ви заплени с историята си. В него ще намерите много интересни предмети и находки от живота и бита на местните през вековете, техните занаяти и обичаи. Уредничката разказва много увлекателно и със сигурност ще ви помогне да се пренесете в тези времена. Прочети повече за него тук.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Тетевенрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, нашият прекрасен екскурзовод Младен Милев и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload