Background Image

Градски исторически музей Тетевен - историята и бита на местните

Post Image

Градски исторически музей Тетевен - историята и бита на местните


Добре дошли във вълшебния свят на Тетевенския исторически музей - мястото, където историята оживява и миналото става реалност! Смело стъпвайте през вратите на тази културна съкровищница и ще бъдете завладени от вълшебството на миналото.

Прекосете векове и открийте мистериите на тракийските времена, докато се запознавате с археологическите находки от разкопки, които носят в себе си историята на този магичен край. Пренесете се в една друга епоха, докато се потапяте в богатата етнография и уникалните традиции на тетевенския район. Запознайте се с местните занаяти като рибарство, животновъдство, златарство, дърворезба и други.

И не пропускайте да се запознаете с борците за свобода и техните саможертви чрез документите и фотографиите, изложени в раздела "Възраждане". Този музей не е просто сбирка от експонати, а емоционално пътешествие във времето, което ще ви остави със сбъднато желание за още история. Добре дошли в Тетевенския исторически музей - мястото, където историята докосва душата!

image
 

Как се стига до музеят?

image
Музеят се намира в центъра на град Тетевен. Намира се на площад Сава Младенов и можете да достигнете до него пеша. Покрай площада има достатъчно места за паркиране на автомобил.
Тетевен се намира на около 100км от София, 85км от Плевен и 140км от Велико Търново. Най-лесно достъпен е от Северна България.


Колко време е необходимо?

image
Бих ви препоръчал да си отделите около час, за да разгледате музея. Има много и различни експонати в експозициите, които ще ви привлекат вниманието и ще ви заинтригуват. Определено бих ви препоръчал да го разглеждате с беседа. Уредничката Цонка Петкова е млад и изключително добре запознат с историята на музея човек. Тя ще успее да ви накара да почувствате това място с неговата автентичност и красота благодарение на увлекателния си разказ.


Какво ще мога да видя в музея?

image
Музеят се дели на три основни експозиции, които ще можете да разгледате - Археология, Етнография и Възраждане, които представят историята на града от античността до Освобождението на България от турско робство. Експонатите са повече от 4000 и са от най-различен вид.
image
Първият раздел е Археология - в него ще намерите различни оръдия на труда от късния палеолит и неолит, съдове, оброчни плочки, оръжия, монети, кости на животни и други. Впечатление ни правят череп и челюст на пещерна мечка, тъй както зъб от носорог, длета от рог, кремъчни стъргалки, различни бижута и сечива. Голяма част от предметите са намерени в близките пещери. По-нататък виждаме римски и византийски монети, брадви, различни оброчни плочи и други интересни предмети.
image
image
Вторият раздел е Етнография - той ни разказва за живота на местните тетевенци, за техните занаяти, техните одежди и предмети от домовете им. Местните дълго време се занимавали със земеделие и животновъдство, а също така с лов и риболов, дървообработка, обущарство и тъкане. Освен занаятчийските предмети можете да разгледате специфичните за всяко населено място носии, както и красивите рокли на местните дами. Много впечатлен останах от дърворезбата на местните майстори - невероятна изработка.
image
Последният раздел в музея е посветен на Възраждането и борбата за освобождение в този край - тук през 1870 година Васил Левски основава тетевенския революционен комитет. В него попадат над 50 тетевенцини (мъже и жени), които са готови да се борят за освобождението на родината. Един от тях е и Сава Младенов, на който е кръстен площада отпред, който участва активно в революционното движение, част е от Ботевата чета и помага на Левски да разпространят идеята в региона. Той за съжаление умира, поради предателство, в местността Костина до Рибарица. Освен писма и снимки на възрожденците можете да видите също така техните оръжия - пушки кремъклийки, револвери, саби и други военни предмети. В края на експозицията има и няколко знамена на възрожденците.
 

Какво е работното време на музея?

image
Музеят работи всеки ден от седмицата. От понеделник до петък работи от 9 до 17ч. с обедна почивка между 12 и 13ч. През уикенда и празничните дни работи от 10 до 17ч. отново с обедна почивка между 12 и 13ч.
 

Кой номер е в книжката със 100те национални туристически обекта?

image
Градският исторически музей в Тетевен се намира под номер 32 в книжката.
 

Колко струва посещението?

image
С оглед на повечето такси бих нарекъл този музей изключително добро съотношение спрямо цена и качество. В музеят децата до 7 години влизат без такса, ученици, пенсионери и инвалиди влизат срещу такса от 1лв. За възрастни таксата е 3лв. , а за беседа се доплащат още 3лв. Снимките и видео заснемането в музея се заплащат допълнително.


Има ли удобно място за пикник или нещо за хапване наблизо?

image
На площада има хранителен магазин, заведения за бързо хранене, както и пейки където можете да поседнете и да се порадвате на красивите гледки.


Кога е най-подходящо да го посетя?

image
По всяко време! Музеят е едно място, което си струва да посетите в случай, че сте в района на Тетевен и обичате историята. Много интересен и увлекателен музей с интересни предмети и археологически находки. Лесно може да се забележи, когато за едно място се полагат много усилия и любов, а това място е точно такова.


Какво интересно има наблизо?

  • Екопътека до връх Острич от село Бабинци - това е върхът, който се намира над манастира. Можете да се изкачите до него и да се насладите на панорамната гледка към града от високо. Прочети повече за нея тук.
  • Екопътека "Под пръските на водопада" - това е едно от любимите ми места в района. Аз посетих последната част от екопътеката, която е в гората и останах силно очарован от мястото и природата наоколо.  Прочети повече за нея тук.
  • Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец" - намира се близо до село Гложене и е един от манастирите с най-красива гледка в България. Намира се на скалите под връх Камен Лисец и е използван за укритие от дейците за освобождение на страната. Прочети повече за него тук.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Тетевенрегионално сдружение Тур клуб РеМарк, уредничката на музея Цонка Петкова и нашият прекрасен екскурзовод Младен Милев и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload