Background Image

Златния Тетевен - завърнал се като феникс след пепелта

Post Image

Златния Тетевен - завърнал се като феникс след пепелта


Тетевен е едно приказно кътче в България сгушено между ридовете на Стара планина. Градът се простира в ниското по поречието на река Вит, а около него се извисяват високи върхове и скални ридове. Меката зима и прохладното лято правят района един от най-привлекателните за туризъм в България. Множеството екопътеки, водопади и панорамни гледки привличат хиляди туристи всяка година, но тук има още много какво да видите освен природните забележителности. Град Тетевен е бил силно развит занаятчийски град с множество майстори и заможни жители. Тук са се практикували над 20 вида занаяти, а града толкова е процъфтял, че е можело да тичаш по покривите на къщите от единия до другия край на града. Запазени са голям брой артефакти от миналото, които можете да разгледате, а също така и невероятните църкви, манастири и параклиси в района.

През 1801г. след нападение от кърджалиите целият град е опожарен и сринат до основи. Успяват да се запазят едва няколко къщи и местния манастир Св. Илия. За наше щастие местните хора не се отказват от това да възвърнат великите времена на града си и въпреки че им отнема десетилетия те успяват да го направя този прекрасен град, които виждаме днес.

И нека не забравяме, че не кой да е, а Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“.

Хайде с мен да ви покажа най-интересните места, които можете да посетите в района.


1. Екопътека "Под пръските на водопада"

image

Екопътека "Под пръските на водопада" е една истинска наслада за сетивата на любителите на природата. Дълга е около 4км и започва от центъра на Тетевен, но черешката на тортата са последните 600 метра през каньона на река Козница.

Екопътеката ви води по красиви дървени мостчета пресичащи реката, минава покрай беседки за почивка и раздумка, дървета и камъни обрасли с мъх, за да достигне до крайната точка - водопадите Скокът и Пръскалото. Скокът е с височина около 25-30 метра и е много пълноводен, докато Пръскалото е високо около 50 метра, но през по-голямата част от времето се излива на тънка струя по скалите.

За да научите повече прочетете статията тук:
Екопътека "Под пръските на водопада"


2. Екопътека от село Бабинци до връх Острич и параклис "Покров Богородичен"

image

Тази екопътека е един истински рай за хората, обичащи панорамните гледки. Още по пътя към село Бабинци не успяваме да се насладим на панорамите, които ни заобикалят и от двете страни. Началната точка за екопътеката се намира до училището в селото и е на около 10км. от центъра на Тетевен.

Пътеката е дълга около 800-1000 метра и е много лека и приятна с изключение на последните 50-тина метра. Там става стръмно, но е кратко и бързо се изкачвате, за да се насладите на тази невероятна панорама. На върха се намира параклиса "Покров Богородичен", от който може да се наблюдава град Тетевен от високо, а също и съседните върхове и села. Надморската височина е около 1069 метра, а това което ще видите от върха ще ви остави спомен за дълго време.

За да научите повече прочетете статията тук:
Екопътека от село Бабинци до връх Острич


3. Екопътека до заслон Опасния зъб

image

// Снимка : Opoznai Bulgaria 
Заслон "Опасният зъб" се намира на 910м. надморска височина. Преходът до него е много приятен - преминава през вековна букова гора, сипеи, а близо до заслона и през тесен каменен улей, който е обезопасен с парапет. От площадката до заслона се разкрива прекрасна панорамна гледка към града и околностите му. 

За съжаление през този уикенд не успяхме да намерим време да посетим заслона, но със сигурност ще го посетим през следващото ни посещение на града.


4. Градски исторически музей Тетевен

image

Намира се на много удобно място в центъра на град Тетевен. Основан е през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Състои се от 3 раздела - археология, етнография и възраждане. В музеят можете да разгледате много богата колекция от артефакти. Раздела с археология включва множество оръдия на труда, съдове, оръжия, монети и оброчни плочи и други. Етнографската колекция пък ще ви впечатли с множество носии от близките села, бродерии и уреди от занаятите на местните по тези земи.

Възрожденската секция ще ви впечатли с много интересни фотографии, записки и истории от местните възрожденци и тяхната борба за освобождение. Ще научите много за Георги Бенковски, Хаджи Станьо, Петко Милев - Страшния и техните истории и съдби.

Уредникът на музея, Цонка Петкова, ще ви впечатли със своите увлекателни разкази за нашето минало и ще ви потопи в историята ни, така че ще я почувствате и съпреживеете дори и за кратко.
*Историческият музей в Тетевен е част от 100-те национални туристически обекта под номер 32.

За да научите повече прочетете статията тук:
ГРАДСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ТЕТЕВЕН - ИСТОРИЯТА И БИТА НА МЕСТНИТЕ


5. Тетевенски манастир "Св. Илия"

image

Тетевенския манастир е един от символите на град Тетевен. Построен някъде през XII-XIII век той има статут на недвижима културна собственост от национално значение. Състои се от църква и магерница, които се намират в един прекрасен зелен двор. В манастира са съхранени иконописи от XVII и XIX век, а също така е започната реконструкция и на друга част от стенописите. За съжаление те са останали в състояние на проект, но пък правят църквата още по-интересна и любопитна. 

Манастирът е бил книжовен център, имал е килийно училище и библиотека. Бил е посещаван от дейци за освобождението на България, а днес очаква вашето посещение.

За да научите повече прочетете статията тук:
ТЕТЕВЕНСКИ МАНАСТИР "СВ. ПРОРОК ИЛИЯ" СЪХРАНИЛ СЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ


6. Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"
image

Гложенският манастир се намира на около 25км. от центъра на Тетевен. Разположен е на връх Лисец върху скален ръб и заема едно от най-живописните места в района. От него се открива гледка към балкана, връх Вежен, село Гложене, Гложенския водопад и още много природни богатства.

Освен красивото местоположение, манастирът е известен и с невероятната си история. Неговото име идва от свещената икона, която пък е избрала сама това райско кътче за свой дом. Интересно, нали? Иконата на "Св. Георги" е от типа пътуваща икона. Тя е била донесена по тези земи от киевския княз Георгий Глож, който избира за неин дом място в близост до селото наречено местност "Градището". Иконата обаче изчезва мистериозно. Намират я по-късно върху непристъпните скали. Връщат я обратно, а тя отново попада на същото място. Князът решава да построят манастира там, където иконата е пожелала. Според легендите манастирът е построен през  XIII век, но сегашната му визия е изградена през 1931г. тъй като през Чирпанското земетресение манастира бива частично разрушен. 

За да научите повече прочетете статията тук:
ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР "СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ" - МАНАСТИРЪТ ВИСОКО В НЕБЕТО


7. Кървавото кладенче в местността Костина край Рибарица - лобното място на Георги Бенковски

image

Местността Костина е едно изключително красиво място. Сгушило се е между заобикалящите го хълмове и гори то ви предоставя една невероятно красива панорама. За съжаление обаче неговата история е една история за предателство и смърт. Около месец след Априлското въстание четата на Бенковски се сражава усилено с турците. Останалите четници се движат от Тетевен към Троян през балкана. Георги Бенковски ги води, а след него са отец Кирил, Стефан Далматинеца(последния байрактар на четата) и Захари Стоянов. Поради лошото време и непроходимия терен те имат нужда от укритие. Един овчар на име дядо Въльо им помага да се укрият в пещера близо до Рибарица. На следващия ден ги води да пресекат река Костина, където обаче дядо Въльо е подшушнал на турците да устроят засада. При преминаването по моста Георги Бенковски е ранен смъртоносно от куршума на Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. От свирепата атака успява да се измъкне единствено Захари Стоянов. Той се хвърля в реката и успява да се укрие в гората с последни сили. Главата на Георги Бенковски е отрязана и измита в кървавото кладенче, преди по-късно да бъде отнесена в Орхание (дн. Ботевград), а по-късно в София.

За да научите повече прочетете статията тук:
КЪРВАВОТО КЛАДЕНЧЕ КРАЙ РИБАРИЦА - МЯСТО НА ПРЕДАТЕЛСТВО И ГЕРОЙСТВО

Ако имате нужда от място за настаняване можете да се възползвате от препоръките в Booking на този линк:
Виж всички хотели в ТетевенВИЖ ВСИЧКИ ХОТЕЛИ В Рибарица 
Скоро очаквайте да публикувам статия за всяко едно от местата, където ще можете да прочетете повече за историята му, насоки как да стигнете до него, кога е най-подходящо да го посетите и други съвети.

Искам да благодаря специално на нашите домакини от община Тетевен, регионално сдружение Тур клуб РеМарк, нашият прекрасен екскурзовод Младен Милевуредника на историческия музей Цонка Петкова и АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии) за този прекрасен уикенд и страхотната организация.

За мен бе чест да опозная Тетевен малко по-добре и си признавам, че това място ме омагьоса с красивата си природата, интересната история и добри туристически маршрути. Но най-ценното са хората, които са движеща сила на това място и се стараят да привлекат повече хора към него.

До нови срещи, Тетевен!


Ако това приключение ви е харесало може да го споделите с вашите приятели в социалните мрежи. Така ще помогнете на този блог да се развива.
Сподели във Facebook


Все още няма коментари. Бъди първи и напиши своя.

Напиши ми коментар
reload